یافتههای یک مطالعه نشان داد عوامل فردی، محیط اجتماعی، عوامل اقتصادی و عوامل فرهنگی، در ارتکاب به قتل عمد، نقش دارند.
به گزارش باش خبر وبه نقل از ایسنا، “قتل” به عنوان خشنترین جرم در تاریخ بشر، پیشینهای دیرینه دارد. پژوهشگران با انجام یک مطالعه عوامل جامعهشناختی موثر در ارتکاب قتل را مورد بررسی قرار دادند.
برای انجام این مطالعه ۲۰ نفر از کارشناسان و افسران پیجویی قتل در استان خراسان شمالی و ۳۸ نفر از متهمان و محکومان قتل عمد در زندان مرکزی خراسان شمالی در سال ۱۳۹۵، از طریق پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفتند.
بر اساس بررسیهای انجام شده، سن ۹ درصد از متهمان و مرتکبان به قتل بین ۱۸ تا ۲۵ سال، ۲۱ درصد بین ۲۶ تا ۳۵ سال، ۴۵ درصد بین ۳۶ تا ۴۵ سال و در نهایت ۲۱ درصد نیز بالاتر از ۴۵ سال بوده است. بیشتر این افراد دارای تحصیلات تا دیپلم (۳۶ درصد) بودند. همچنین بیش از نیمی از آنها بیکار (۵۸ درصد) و مجرد (۵۸ درصد) بودند.
یافتههای این مطالعه نشان داد که عوامل فردی، محیط اجتماعی، عوامل اقتصادی و عوامل فرهنگی، به ترتیب بیشترین تاثیر منفی را در ارتکاب به قتل عمد در استان خراسان شمالی داشتهاند.
به گفته پژوهشگران این مطالعه بسترهای اجتماعی، فقر، نابرابری اقتصادی، دوستان ناباب وفشارهای اجتماعی در بروز قتل نقش داشتهاند.
بر همین اساس محققان پیشنهادهایی را برای پیشگیری از وقوع چنین جرایمی ارائه کردند:
– هدایت افراد به رعایت هنجارهای اجتماعی و ارزشهای معنوی از سوی صدا و سیما و نهادهای آموزشی، مدنی و معنوی؛
– ایجاد ارتباط بین نهادهای فرهنگی و خانوادهها، به دلیل جایگاه ویژه خانواده در جلوگیری از رفتارهای مجرمانه؛
– کمتر شدن انعکاس رسانهای جرائم خرد. چرا که این انعکاسها باعث کاهش قبح این اعمال و هیجان آفرینی مجرمان و تغییر جرائم خرد به جرائم خشنتر میشود؛
– توجه به ایجاد نقشهای اجتماعی بیشتر از سوی خانواده و جامعه برای جوانان در زمینههای شغلی، ورزشی، فرهنگی و اقتصادی.
در انجام این تحقیق داود دعاگویان، محمدرضا قائمینژاد، نادر آزادی و محمد سمیعیانی؛ پژوهشگران دانشگاه علوم انتظامی امین مشارکت داشتند.
یافتههای این مطالعه زمستان سال ۱۳۹۹ به صورت مقاله علمی با عنوان «عوامل جامعهشناختی ارتکاب قتل عمد» در فصلنامه پژوهشهای اطلاعاتی و جنایی زیر نظر دانشگاه علوم انتظامی امین، منتشر شده است.