خرید به قیمت جان
شلوغی بازارها، مراکز خرید و فروشگاه ها حکایت از عادی انگاری ها نسبت به شیوع کرونا دارد و بسیاری بدون رعایت پروتکل های بهداشتی و ماسک زدن در این تجمعات حضور می یابند و به نظر میرسد هیچ مانعی حتی ویروس شاخدار و نوع جهش یافته ویروس کرونا نمی تواند خللی در برنامه خرید آنها ایجاد کند.
حال و هوای اسفند امسال و پیشوازی از نوروز 1400 در تاریخ بی سابقه است، اسفند رنگ باخته ای که با تمام سال های قبل متفاوت و فارغ از هیاهو، روزهای پایانی خود را به آغاز نورزی می دهد که پرچمدار قرنی جدید است.
البته که ضرب المثل مشهور “سالی که نکوست از بهارش پیداست” دقیق به ما این مسئله را یادآور می شود که سالی که از همان ابتدا فصل بهار بدی را شروع می کند، قطعا آینده و پایان بسیار بدی نیز خواهد داشت.پیداست که شروع یک سال می تواند برای ادامه آن تصمیم گیری کند، اما از برخی جهات نمی توان این ضرب المثل را به طور کامل به کار برد و البته آن را درست دانست چون ما می توانیم تصمیمات خود را دگرگون سازیم و خودمان را محکوم به شکست نکنیم.
مهدی، خریدهای نوروزی را در شرایط کنونی با توجه به شیوع کرونا و فشار بالای اقتصادی مردم غیر ضروری می داند و می گوید: کرونا سبک زندگی و حتی ذایقه خرید مردم را تحت تاثیر قرار داده است، به نظر می رسد در شرایط کنونی به دلیل کم رنگ شدن مسافرت ها و دورهمی ها خرید و تهیه پوشاک در رده های دوم و سوم زندگی قرار گرفته است.
او فشار اقتصادی را دیگر دلیل اصلی این موضوع می داند و می گوید: مردم در شرایطی هستند که فقط تهیه مواد خوراکی و گذران معیشت را در اولویت قرار می دهند و بیشتر به فکر تامین مایحتاج روزانه هستند. بنابراین با توجه به شرایط بهتر است که از تجمع در بازارها و پاساژها پرهیز شود.
جاهده دیگر شهروند سنندجی که مجرد است می گوید: خرید نوروزی در شرایط کنونی امسال اصلا نباید به صورت حضوری باشد و بهتر است مردم از خریدهای آنلاین بیشتر بهره ببرند و از رفتن به مکان های سرپوشیده و پاساژها دوری کنند.
صفورا، متاهل و دارای فرزند، خرید را جزء لاینفک زندگی توصیف می کند و می گوید: به طور طبیعی همه خرید کردن را می پسندند و به نوعی روحیه آدم را به خصوص در شرایط کنونی صیقل می دهد، اما با این وجود بهتر است که با رعایت اصول بهداشتی و زدن ماسک پروتکل ها را رعایت کنیم و با خیالی آسوده به خرید برویم.
ملیحه مجرد و کارمند می گوید: امسال تا کنون هیچ خریدی نکرده و آن را غیر ضروری می داند، او مواجهه با شلوغی و قلقله بازار را در شرایط کرونا وحشت آور توصیف می کند و به خانواده ها و شهروندان توصیه می کند که کرونا را جدی بگیرند.
سحر که دارای دو فرزند پسر است می گوید: بچه ها کرونا و فشار اقتصادی را کمتر درک می کنند و خرید نوروزی را طبق عادات سال های قبل انتظار می کشند؛ با این وجود تهیه مواد خوراکی برای ما در اولویت است و سایر خریدها را هم تنهایی و با رعایت پروتکل های بهداشتی و بدون همرای بچه ها در حداقل زمان ممکن انجام می دهم.
اکبر ولدبیگی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: اکثر کارشناسان معتقدند امسال در شرایطی به استقبال نوروز می رویم که موج چهارم کرونا با قدرت انتشار و کشندگی بیشتری در راه است و جامعه هدف آن نیز بیشتر جوانان و کسانی است که تعامل بیشتری با بازار داشته و رفت و آمد زیادی به مراکز خرید و جاهای شلوغ دارند.
وی افزود: یکی از عادت های ملی ایرانیان برگزاری جشن های چهارشنبه سوری، خرید نوروزی و تعطیلات نوروز است، این عادات امسال در حالی با بیماری کرونا گره خورده که هیچ توجیهی برای رعایت نکردن وجود ندارد و وظیفه اخلاقی، دینی و شهروندی شهروندان می طلبد که پروتکل ها را رعایت کنند.
این جامعه شناس رعایت پروتکل ها را در دو بخش دولتی و ستادهای استانی کرونا و شهروندان ذکر کرد و افزود: بخشی که مربوط به مردم است شامل دوبخش فروشندگان یا بازاریان و عامل مردمی یا خریداران است؛ اگر بنا این است که بی رعایت باشیم و همچون سال های گذشته روانه بازارهای شلوغ شویم باید به این نکته توجه شود که، ساختار و شکل بازارهای ما سر بسته، سنتی، جمعی و بهترین بستر برای شیوع کرونا بوده و کالاهایی هم همچون تنک ماهی و سبزه که ارائه می شود و به طور کلی همه کالاهای فله ای بهترین هدیه کرونایی است که می تواند منبع انفجار کرونا باشد و به شهروندان داده شود.
وی ادامه داد: از شهروندان تقاضا می شود، فکری به حال سلامتی خود و کادر درمان استان و خستگی مضاعف آنها در طول 14 ماه درگیری با انتشار کرونا و رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی داشته باشند.
به گفته ولدبیگی، هشدار کارشناسان این است که حتی اگر رعایت کنند قطعا موج چهارم کرونا در نوروز وجود خواهد داشت، هنوز تعطیلات نوروز شروع نشده و متاسفانه بسیاری از شهروندان و هم استانی ها برای تعطیلات نوروز و سفرهای نوروزی برنامه ریزی کرده اند، در حالی که سفر زمینی، هوایی، قطار و حتی دور همنشینی می تواند بی نهایت خطرناک باشد.
وی با تاکید بر اینکه تا جایی که امکان دارد باید سعی کرد همچون سال گذشته پروتکل ها را رعایت کنیم بیان کرد: واقعیت این است که وضعیت کرونا در کشور خوب نیست و هنوز در حال انتشار شدید است و اگر بخواهیم از موج چهارم جان سالم به در ببریم موظف هستیم که از هم اکنون تا 15 فروردین سال آینده رعایت کنیم و با کنسل کردن هم نشینی و بازار که اصلا الزامی نیست، خریدهای نوروزی را به بعد از تعطیلات موکول کنیم و اگرد هم قرار است خرید کنیم باید تمام اصول و دستورات پزشکی در ارتباط با کرونا را رعایت کنیم.
این جامعه شناس عنوان کرد: از طرفی بازاریان نیز مسئولیت حرفه ای دارند و دستگاه های دولتی و نظارتی موظف به نظارت هستند، بازار باید چندین بار در روز از 15 اسفند تا 15 فررودین گندزدایی شود، نیروهای نظارتی باید با کنترل شلوغی بازار طرح هایی همچون زوج و فرد کردن خودروها را الزامی کنند.
وی افزود: اقدامی که می تواند از طرف سازمان های بهداشتی بسیار مورد توجه قرار گیرد، ارائه پک ویژه نوروزی است، حتی کسانی که مجبور به تردد در جاده های با نامه هستند باید این پک را دریافت کنند.
ولدبیگی عنوان کرد: حضور کلینیک ها و تیم های پزشکی سیار در کنار تیم های امدادی، استقرار اورژانس اجتماعی برای گزارش و کنترل موارد احتمالی در تمامی شهرستان ها، تهیه اقلام ساده برای استفاده در طول سفر، کنترل دقیق تردد ماشین ها، پاکسازی روزانه معابر و اماکن عمومی و مراکز خرید زیارتی و توریستی چندین بار در روز از اقدامات الزامی است که باید اجرا شود، چرا که حتی اگر 80 درصد شهروندان رعایت کنند 20 درصد دیگر می توانند زمینه ساز موج چهارم باشند.
وی رعایت اصولی بازاریان و تجهیز آن ها به دستکش و ماسک و رعایت فاصله با خریداران و کنترل بازار را از نکات ضروری و الزامی بازاریان ذکر و عنوان کرد:این روزها به دلیل تعطیلی مدارس و دانشگاه ها و ادارت، فشار در بازار زیاد است و تراکم بیشتر می شود، عده ای از شهروندان هم ماسک نمی زنند و رعایت نمی کنند لذا ستاد نوروزی و ستاد کرونا باید برنامه ریزی ویژه ای برای کنترل این مهم داشته باشند.
این جامعه شناس در ادامه به وظیفه ای که خانواده ها در قبال شیوع کرونا دارند اشاره کرد و افزود: خانواده ها به هیچ عنوان به فکر برنامه ریزی برای تعطیلات نوروزی نباشند چون فشار به کادر درمان برمی گردد و آنها هم دیگر نمی توانند خدمات ارائه بدهند.
ولدبیگی با بیان اینکه شلوغی امسال بازارهای سنتی سنندج، هیچ تفاوتی با شلوغی سال های قبل از کرونا ندارد گفت: یکی از عادت شهرستانی ها مراجعه به مرکز استان برای خرید کردن است که لازم است در این شرایط قضیه را جدی تر بگیرند، چرا که فاجعه اکنون اتفاق نمی افتد و نمایان نیست اما در اواخر فروردین ذماه سال آینده نمایان می شود.
وی با اشاره به لزوم عدم خدمات برخی مراکز عنوان کرد: با توجه به طرح استانی ستاد ملی کرونا بسیاری از مراکز از جمله مراکز توریستی و اقامتی و بازارهای سرپوشیده می توانند به صورت حساب شده و برنامه ریزی شده خدمات ارائه ندهند، همچنین بازاریان می توانند به صورت شیفتی کار کنند و بر اساس طرح اصناف هر روز از 15 اسفند تا 15 فروردین بر اساس رده صنفی باز باشند.
این جامعه شناس خاطرنشان کرد: همه اقشار مختلف جامعه به صورت زنجیروار موظف به رعایت پروتکل ها هستند، چرا که همه ما مسافر یک کشتی هستیم لذا باید با مراقبت، مواظب یکدیگر باشیم و لذت دورهمی های نوروزی را با رعایت برپا کنیم.
در مورد این مسئله نیز خیلی دقیق باید گفت که کسی نمی تواند منکر این شود که یک شروع تلخ می تواند مشکلات و گرفتاری های زیادی را به بار آورد. یک سال تلخ با بدترین خاطره ها از عمر کرونا می گذرد و همه ما با از دست دادن عزیزانمان تجربه های تلخی را به دست آوردیم. اکنون نباید اجازه تکرار به روزهای تلخ داده شود و بهتر است با کمی رعایت معنی این ضرب المثل را تعدیل کنیم.
//ایسنا