اخبار

نقش‌آفرینان محوری عرصه انتخاب آماده خلق حماسه‌ای دیگر

به گزارش ایرنا مشـارکت در انتخابات و رای دادن از مولفه‌های اساسـی رفتـار سیاسـی شهروندان در هر جامعه‌ای و لازمه پایداری مردم‌سالاری است.

 رای دادن موثرترین و عملی‌ترین وسیله برای شهروندان است تا افکار و عقاید خود را در اداره امور عمومی و اجتمـاعی اعمـال کنند.

 در واقع مشارکت در انتخابات و سنجش رای دهی در آن، زمینه گردآوری و تشخیص ارجحیت‌های اجتماعی را در اختیار متفکران، برنامه‌ریزان و ایدئولوژیست‌های یک کشور می‌گذارد.

مشارکت شهروندان در انتخابات یکی از شاخص‌هـای میـزان مقبولیت و مشروعیت نظام سیاسـی در بسیاری از کشورهاست اگر این مشارکت آن هم به صورت حداکثری نباشد این مقبولیت به خطر افتاده و موضع اقتدار در عرصه بین‌المللی نیز متزلزل می‌شود.

هر چند که مشارکت برای همه گروه‌های سنی دارای اهمیت خاص بوده اما در این بین جوانان به دلیل موقعیت راهبردی تفکراتشان و میزان اثر گذاریشان در جامعه نقش مهم‌تری ایفا می کنند.

 انتخابات پیش رو و زمینه و شرایط عرصه مشارکت آن هم در سیستان و بلوچستان به عنوان جوان‌ترین استان کشور دارای اهمیت بیش از پیش است.

گزارشگر ایرنا در این گزارش ابعاد مختلف مشارکت جوانان این استان جنوب شرقی کشورمان را در گفت‌وگو با مسوولان، کارشناسان و جوانان تبیین و تحلیل کرده است.

اهمیت مشارکت اجتماعی در انتخابات

مشارکت در عرصه انتخابات در سال‌های پس از پیروزی انقلاب با وجود تمام بحران‌های داخلی و بین‌المللی حتی در آن زمان که سرزمین ایران آماج گلوله‌های نوکر استکبار یعنی صدام قرار داشت حماسه‌های متفاوتی را خلق کرد.

 ۲ تن از پژوهشگران علوم‌ارتباطات و اجتماعی نظراتشان را پیرامون اهمیت مشارکت اجتماعی جوانان بویژه در عرصه انتخابات بیان کردند.

سبحان سیدان پژوهشگر علوم اجتماعی گفت: مطالعه رفتار سیاسی جوانان ایران حاکی از آن است که جوانان امروز ایران اسلامی همچون اوایل انقلاب نسبت به فرایندهای سیاسی به ویژه مشارکت اجتماعی درانتخابات احساس مسوولیت بیشتری دارند.

زهرا خالقی پژوهشگر علوم ارتباطات نیز در این رابطه اظهار داشت: سانه‌ها و فضای جدید ارتباطات شکل گرفته در افزایش و کاهش مشارکت اجتماعی جوانان در انتخابات تاثیر به‌سزایی دارد.

وی افزود: در دنیای کنونی رفتار سیاسی شهروندان به ویژه جوانان امروز در جوامع گوناگون تحت تاثیر رسانه‌ها و فناوری‌های جدید ارتباطاتی قرار گرفته و تغییر شکل و ماهیت داده است.

  به گفته این پژوهشگر علوم ارتباطات یکی از مهمترین رفتارهای سیاسی شهروندان، مشارکت سیاسی و رفتار رأی‌دهی آنان است که بیش از هر چیز دیگری در محدوده عمل و تاثیر وسایل ارتباط جمعی و به ویژه رسانه‌های اجتماعی نوپدید قرار گرفته است.

مسوولان نیز هر کدام به شکلی بر مشارکت تاکید و ابعاد اهمیت آن را مشخص می‌کنند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی روز چهارشنبه ۲۹ بهمن‌ماه در ارتباط تصویری با شماری از مردم تبریز با اشاره به انتخابات آینده ریاست جمهوری، انتخابات را فرصتی بسیار بزرگی برای کشور دانستند و گفتند: البته مخالفان جمهوری اسلامی نمی‌خواهند نظام از این فرصت و ظرفیت مهم برای پیشرفت کشور استفاده کند اما مشارکت پُر شور و انقلابی مردم در انتخابات، موجب امنیت کشور و پس زدن دشمنان و کاهش طمع آنها می‌شود بنابراین نباید این فرصت را از دست داد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: انتخابات هر چه پُرشورتر و با اقبال عمومی بیشتری همراه باشد، آثار و منافع بیشتری برای کشور خواهد داشت.

ایشان هدف دشمن از بیان ادعاهای تکراری درباره انتخابات را دلسرد کردن مردم دانستند و گفتند: علیرغم این ادعاها، انتخابات برای کشور یک امکان و ذخیره مهم است که باید با مشارکت پر شور مردم همراه باشد البته اگر مشارکت پرُ شور با یک انتخاب درست یعنی انتخاب یک نیروی کارآمد، با ایمان، با انگیزه، علاقه‌مند و پرُ کار همراه شود، نورٌ عَلی نور و تضمین‌کننده آینده کشور است.

آیت‌الله مصطفی محامی نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان و امام جمعه زاهدان نیز با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر حضور حداکثری مردم در انتخابات به اهمیت مشارکت اشاره کرد و گفت: حضور پرشور مردم در انتخابات ریاست ‌جمهوری سال آینده بسیار مهم و حائز اهمیت است و تمام معادلات دشمنان نظام را بر هم خواهد زد.

معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان به خبرنگار ایرنا گفت: انتخابات فرصتی برای مردم است که در مورد رویه‌های موجود اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نظرشان را  در قالب رای دادن اعلام و این رویه‌ها را تایید کنند یا خواهان اصلاح شوند.

 ابوذر کوثری با اشاره به اینکه در مجموع اهتمام همه این است که در خرداد با کمترین مشکل شاهد یک انتخابات با نشاط، رقابتی و مشارکت بالا باشیم افزود: تبیین نقش مشارکت در تعیین سرنوشت گروه‌های مسوول رسمی اجرایی و  همچنین طیف‌های جامعه مدنی(احزاب، جریانات سیاسی، گروه‌های مرجع و متنفذان) و آینده سیاسی اجتماعی جامعه مهم است.

وی افزود: انتخابات به مثابه یکسری حسگرهای اجتماعی است که یک سیاستگذار باید آن را خیلی جدی بگیرد و این مساله را منتقل و موثر بودن مردم در آن را به درستی تبیین کند.

 معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان بیان کرد: در عمر ۴۲ ساله نظام جمهوری اسلامی ایران انتخابات تعیین‌ کننده‌ای اتفاق افتاده که این موضوع باید به درستی تبیین شود.

میزان مشارکت

 برای پیش‌بینی میزان مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰، انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در دوم اسفندماه پارسال می‌تواند معیار باشد.

براساس گفته عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور میانگین مشارکت کل کشورمان ۴۲/۵۷ درصد و ۲۴ میلیون و ۵۱۲ هزار و ۴۰۴ نفر از مجموع ۵۷ میلیون و ۹۱۸ هزار و ۱۵۹ نفر در انتخابات شرکت کردند.

 این میزان مشارکت طبق نظر مسوولان در سیستان و بلوچستان بیش از ۵۰ درصد بوده است.

معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان در جواب خبرنگار ایرنا در مورد میزان مشارکت مردم و به ویژه جوانان سیستان و بلوچستان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ گفت: هنوز با انتخابات یک مقدار فاصله داریم منتهی چون رسما جریان این انتخابات شروع نشده خیلی نمی‌توانیم برآورد کنیم که وضعیت مشارکت در این استان چگونه است.

کوثری ادامه داد: به نظر می‌رسد با شرایط کنونی و ترغیبی که گروه‌های مرجع  و بستری که  ایجاد خواهد شد وضعیت مشارکت مردم در  سیستان و بلوچستان کمتر از وضعیت مشارکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی که سال گذشته برگزار شد نباشد.

جوانان از مشارکت در انتخابات چه می‌گویند

مشارکت جوانان برای جوامعی که به مردم‌سالاری ارج می‌نهند و آن را متقن‌ترین راه تحقق حقوق شهروندان و اقتدار حاکمیت می‌دانند از جایگاه ویژه برخوردار است.

 امروزه در بسیاری از کشورهای جهان زمانی که از رابطه جوانان و سیاست سخن به میان می‌آید معمولا قشری بی تفاوت، غیر مشارکت‌جو و حتی منفعل یاد می‌شود اما در ایران متفاوت بوده  اینجا سرزمینی است که جوانان انقلابی ۴۲ سال پیش مهمترین اتفاق جهان را رقم زدند و پس از آن نیز در طول هشت سال جنگ تحمیلی در مقابل دنیای استکبار ایستادند و انقلاب شان را نیز به دنیا صادر کردند.

مصطفی سارانی یکی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: شرکت در انتخابات یک وظیفه ملی با  کارکرد جهانی است و چنانچه در انتخابات شرکت نکنیم در بسیاری از موارد شرایط کشورمان را در عرصه جهانی سخت خواهیم کرد.

 جوان دیگری که خود را مهرداد شاهسوند معرفی ‌کرد به خبرنگار ایرنا گفت: هر چند مشکلات و شرایط اقتصادی بر اثر تحریم‌های بین‌المللی بر مردم سخت شده اما حفظ انقلاب و دستاوردهای آن از هر موضوعی مهمتر است و من به عنوان یک جوان شرکت در انتخابات را وظیفه شرعی و ملی خود می‌دانم.

وی ادامه داد: البته انتخاب آگاهانه و برگزیدن فرد شایسته از اهمیت زیادی برخوردار است که به عنوان یک جوان سعی خواهم کرد با برنامه‌ریزی درست و رایی هدفمند شرایط توسعه کشور را  به عنوان عضوی کوچک فراهم کنم.

رویا مهدوی دانشجوی اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس که از مشارکت در انتخابات تحلیلی اقتصادی داشت و چندین مقاله علمی در این زمینه ارائه داده است گفت: در صورت شرکت در انتخابات متغیرهای درآمد ملی و سطح مبادلات اقتصادی با کشورهای دیگر بسیار بالا خواهد رفت زیرا انتخاباتی که به پشتوانه رای میلیون‌ها مردم سرزمین باشد از مقبولیت بالاتری در عرصه جهانی و ملی برخوردار و شرایط رشد اقتصادی بیشتر  برای آن کشور فراهم خواهد شد.

مشارکت جوانان در انتخاب و زمینه‌سازی توسعه

رسیدن به پیشرفت بدون وجود زندگی جمعی و همکاری با دیگر همنوعان و به نوعی وجود فرایند تعاملی چندسویه میسر نخواهد بود به بیان دیگر با فرض وجود یک جامعه برای رسیدن به توسعه باید یکی از شرایط مهم و اساسی آن یعنی وجود مشارکت اجتماعی آن هم در زمینه انتخابات فراهم شود.

شاید ضرورت وجود مشارکت اجتماعی در سطح خرد و کلان سبب شده از چشم اندازهای متفاوتی به این موضوع نگاه شود اما نگاه کردن به این مقوله مشارکت اجتماعی در انتخابات آن هم از منظر جوانان به دلیل تصمیم‌ساز و عمل‌گرا بودن این قشر در مناسبت‌ها و سیستم‌های اجتماعی دارای اهمیت و پیش‌برنده توسعه یک کشور است.

در سیستان و بلوچستان متغیرهای قومیت، مذهب و جمعیت جوان ویژگی‌هایی بوده که همواره اهمیت مشارکت اجتماعی به ویژه در موضوع انتخابات را مشخص می‌کند، هر چند که جوانان این منطقه جنوب شرقی نام محرومیت را نیز به صورت تاریخی با خود به همراه داشته و سهم عادلانه‌ای از حقوق اقتصادی در گذشته نداشته‌اند اما در برهه‌های مختلف انقلاب و با وجود نقشه‌های دشمنان در صف اول مشارکت اجتماعی ایستاده و در تعیین مناسبات کشور و در نهایت توسعه نشات گرفته از آن برای این استان نقش‌آفرینی کرده‌اند.

///ایرنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا