اخبار

بحران یمن توان اقتصادی عربستان را کاهش داد

جعفر قنادباشی در گفت‌و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به تحولات اخیر پیرامون بحران یمن گفت: سعودی ها  خواستار پایان بخشی جنگ یمن هستند، البته پایانی که نشانه شکست و نارآمدی نظامی آنها نباشد و از طرف دیگر موجب قدرتمند شدن جنبش انصارالله را فراهم نکند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: تصمیم گیری درباره جنگ یمن در اختیار سعودی ها نیست زیرا که آغاز و ادامه جنگ را دیگران به سعودی ها تجویز و تحمیل کردند و آنها را وادار به ادامه یک جنگ بی ثمر کردند.

وی با بیان اینکه جنگ یمن باعث شد تا انبارهای تسلیحات نظامی غربی ها که طی چهار دهه گذشته پر از اسلحه بود تخلیه شود، افزود: در شرایط کنونی که بخشی از تسلیحات نظامی غربی ها به فروش رفته و سعودی ها دلارهای نفتی را در قرارداد تسلیحاتی بی هدف هزینه کردند، خواهان پایان بحران هستند و به این درک رسیدند که بجای گزینه نظامی، دیپلماسی و گفت و گو را انتخاب کنند.

قنادباشی خاطر نشان کرد: در بحران یمن به دلیل کشتار کودکان و غیر نظامیان فجایعی شکل گرفت که موجب آبروریزی غربی ها شد و آنها اکنون در تلاش هستند تا به این بحران پایان دهند.

بحران یمن توان اقتصادی سعودهای را کاهش داد 

 قنادباشی با بیان اینکه عربستان از طرح حل بحران یمن استقبال می‌کند، گفت:سعودی ها به مقامات غرب می‌گویند که این جنگ نباید به اعلام شکست ما و قدرتمند شدن حوثی ها منجر شود. کاهش توانمندی سعودی در عرصه اقتصادی و تحمل هزینه های بی فایده در پروژه های سنگین، توانی برای سعودی ها باقی نگذاشته که بخواهند مجددا از غرب تسلیحات نظامی خریداری کنند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به موضع رییس جمهور آمریکا در مورد یمن گفت: جوبایدن  در یک موضع رسمی اعلام کرد از نظر تسلیحات نظامی  به عربستان کمک نخواهد کرد، البته بازار سلاح رقابتی بوده و یکی از درآمدهای اصلی کشورهای بزرگ فروش تسلیحات نظامی است.

 وی خاطر نشان کرد: مساله مهم در پایان جنگ یمن که برای برای آمریکایی ها مهم است و اسراییلی ها هم آن را تقویت می کنند این است که  این جنگ به طریقی پایان یابد که حوثی ها قدرتمند نشوند و به حلقه های کشورهای محور مقاومت وارد نشوند.

قنادباشی با اشاره به سفر اخیر نماینده سازمان ملل در امور یمن به کشورمان گفت: هدف از سفر نماینده سازمان ملل به تهران این است که  از تهران بخواهند که در پایان جنگ یمن، به این کشور کمک نکند زیرا حمایت ایران باعث می شود که  حوثی ها تبدیل به یک حزب الله بزرگ و حلقه موثر مقاومت، تبدیل شوند.

این دیپلمات پیشین  یادآورشد: غربی ها می دانند ایران تصمیم گیرنده جنگ و صلح یمن نیست و سعودی ها هستند که باید این جنگ را پایان دهند و بیشتر نگرانی آنها از پایان این جنگ به نفع محور مقاومت و انصارالله است و می خواهند از ایران تضمین بگیرند که چنین اتفاقی بعد از پایان جنگ نخواهد افتاد.

شرایط مذاکرات یمنی- یمنی تغییر کرده است 

قنادباشی با بیان اینکه شرایط مذاکرات یمنی – یمنی تغییر کرده است، خاطرنشان کرد: در ابتدای جنگ گروه‌های یمنی در مورد مسائل مورد اختلاف، با هم مذاکره داشتند تا بتوانند ساختار حکومتی مشترک با حضور همه گروه ها تشکیل دهند، اما  ادامه جنگ این روند را متوقف کرد و در این فاصله عناصری حذف شدند و گروه های جدیدی از سوی عربستان و امارات در جنوب این کشور اعلام موجودیت کردند که الان عملا حیاتشان به سعودی ها و امارات وابسته است و این مذاکرات یمنی- یمنی نخواهد بود و مذاکراتی وکالتی است که از سوی مردم یمن پذیرفته نخواهد شد.

این کارشناس مسایل خاورمیانه افزود: حوثی ها  در این چند سال با یک روند دموکراتیک یمن را اداره کردند و تبدیل به یک قدرت خودی و بومی با ویژگی های دموکراسی شدند و نیازی به مذاکره با گروه های مزدور وابسته به عربستان ندارند.

چهره عربستان و آمریکا در جنگ یمن مخدوش شد

قنادباشی با بیان اینکه شرایط و تحولات جدید منطقه تحمل ادامه تنش های گذشته را ندارد گفت: دنیای غرب نمی خواهد در منطقه آرامشی فراهم شود که مخالفان آنها قدرتمند شوند، اما به ناگزیر مانع تقویت حرکت های رادیکالی در منطقه هستند.

  وی افزود: غربی ها می خواهند سیاست خود در منطقه را از  طریق غیر جنگ پیش ببرند و با گروه هایی که منافع آنان را به خطر می اندازند مبارزه می کنند.

 این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه چهره عربستان و آمریکا به خاطر حمایت از جنگ ناخواسته ۶ساله در یمن مخدوش شده است، افزود: به نظر می رسد که بایدن برآیند آمریکای در حال افول است و توانایی مدیریت چنین بحران هایی در منطقه را ندارد.

قنادباشی ادامه داد: در ماجرای بحران یمن، از سویی شاهد بروز شکاف بین امارات و عربستان و از سوی دیگر شاهد افزایش گرایش های ضد غربی در ارتش سعودی و امارات هستیم. در این شرایط غربی ها نگرانند که نارضایتی در این دو کشور نفت خیز منافع آنها را به خطر بیندازد.  بنابراین در تلاشند تا به حل بحران در یمن کمک کنند.

///ایرنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا