ایجاد زنجیره ارزش خرما اولویت است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: تشکیل زنجیره ارزش در محصولات مختلف خصوصا خرما به دلیل ایجاد حاشیه سود مطمئن از اولویت های این سازمان است.
حسین پژمان در حاشیه بازدید از سومین نمایشگاه بینالمللی و تخصصی تجهیزات و صنایع وابسته به خرما در شیراز عنوان کرد: منافع حاصل از تشکیل زنجیره های ارزش محصولات غذایی به طور منصفانه بین تمامی حلقه های زنجیره تقسیم می گشود.
به گزارش ایسنا به نقل از جهادکشاورزی فارس، پژمان با تاکید بر اینکه در زمینه خرما نیز به دنبال ایجاد زنجیره ارزش هستیم، اظهار کرد: زنجیرههای مد نظر تامین کنندگان نهاده های اولیه، تولید کنندگان و فعالین این بخش از کشاورزی، کارخانههای صنایع تبدیلی و درجه بندی، سردخانه ها، انبارها و مراکز بازاریابی برای توزیع و فروش محصول را در بر میگیرد.
به گفته پژمان؛ واحدهایی که برای تشکیل یک زنجیره ارزش مورد نیاز است و علاقه مند به حضور در این زنجیرهها هستند به شرکتهای مادری که از ابتدا باید در تولید مشارکت داشته باشند و سفارش دهند که محصول را با چه کیفیت، درجه و برند از تولید می خواهیم، معرفی میشوند.
او با اعتقاد به اینکه ایجاد زنجیره های ارزش افزایش بهره وری، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و امکان سرمایهگذاری برای توسعه کار را به دنبال دارد، افزود: سازمان جهاد کشاورزی استان فارس به کسانی که تمایل به فعالیت در این بخش را دارند آموزش ارائه و مجوز های لازم را اعطا و تسهیلات ایجاد صنایع فرآوری، بسته بندی و سردخانهها را پرداخت میکند.
پژمان با تاکید بر اینکه فارس با ۳۲ هزار هکتار نخیلات و تولید نزدیک به ۲۰۰ هزار تن خرما در سال دومین تولید کنند بزرگ خرما در کشور است، خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم قدرتمند وارد بازارهای بینالمللی شویم، فرآوری خرما گلوگاه اصلی برای تولید محصولات ثانویه است.
به گفته او، در صورت تولید شیره بهداشتی خرما انواع فرآوردهها مانند شهد خرما و انواع نوشیدنی ها، کیک و کلوچهها و بستنیها میتوان تولید و روانه بازار های هدف کرد.
فارس مقام اول بسته بندی خرما در جنوب کشور
پژمان با اذعان به اینکه بسته بندی محصولات غذایی و کشاورزی مانند خرما سفیران فرهنگی کشور هستند و بیانگر میزان فرهنگ و علاقه مردم به محصول و نام های تجاری آن است، اضافه کرد: استان فارس در زمینه صنایع فرآوری و بسته بندی خرما در جنوب کشور مقام اول را دارد اما هنوز بسیاری از بسته بندیها به صورت سنتی انجام می شود.
این مقام مسئول بیان کرد: بیش از ۶۵ واحد دارای پروانه بهره برداری بسته بندی و فرآوری خرما در استان فارس فعالیت می کند که واحدهای مذکور با ظرفیتی بالغ بر ۳۴ هزار تن، اشتغال زایی ۵۱۳ نفر و با سرمایه گذاری ۸۷۲ میلیارد ریال فعال هستند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس به موضوع توسعه باغ های نخیلات نیز گریزی زد و گفت: مهم ترین عامل باز دارنده توسعه کشت خرما تا ۲۰ سال قبل تکثیر خرما بود که قبلاً به صورت سنتی و تهیه پا جوش انجام میشد اما اکنون با تکنولوژی کشت بافت این مشکل رفع شده و به همین دلیل کشورهای زیادی در حال تکثیر ارقام کمیاب خرما هستند.
به گفته پژمان، ارقام بینالمللی و تجاری خرما مانند، برهی، مجول و پیارم در حال حاضر به راحتی به وسیله دستاورد های کشت بافت تکثیر و در مناطق مستعد کاشت در اختیار علاقه مندان قرار داده می شود.
او با بیان اینکه ارقام بسیار خوبی مثل کبکاب، پیارم، شاهانی، زاهدی و خاصویی در استان فارس وجود دارد که در کشور شناخته شده اند و در خارج از کشور نیز برای آن ها تقاضا وجود دارد، اظهار کرد: رقم زاهدی از قدیم الایام یک خرمای تجاری بوده است که توسط کشور عراق صادر می شداما اکنون کشور ما در زمینه تولید و صادرات خرمای زاهدی از جایگاه مناسبی برخوردار است.
پژمان با اشاره به اینکه خرما جزو محصولات ارگانیک به شمار می آید و کمترین میزان سموم در نخلستان ها استفاده می شود، تصریح کرد: این نمایشگاه یک مکان مناسبی است به منظور آشنایی بازدید کنندگان با تنوع ارقام مختلف خرما و فرآورده های آن و مضافا می تواند در فرهنگ سازی برای مصرف خرما بسیار موثر باشد.
ایسنا