اخبار

سرانه فضای فیزیکی کتابخانه‌ در آذربایجان‌شرقی ۲ سانتی متر است

 

شهرام خدایی، روز پنجشنبه به مناسبت بیست و هشتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در گفت و گو با خبرنگاران با بیان اینکه زیربنای کل کتابخانه های استان در پایان سال ۹۸ حدود ۸۷ هزار و ۶۸۰ مترمربع بود، افزود: هم اکنون ۱۱۵ کتابخانه نهادی و ۳۱ کتابخانه مشارکتی در استان وجود دارد که کتابخانه های مشارکتی با نظارت این اداره کل در اختیار و مالکیت سایر دستگاه ها مانند دانشگاه ها، پادگان ها، زندان ها و سازمان ورزش و جوانان است.
وی اظهار داشت: این اداره کل در زمینه راه اندازی، هدایت و تجهیز این کتابخانه ها به سیستم های به روز کتابخانه ای به کتابخانه های مشارکتی کمک می کند و علاوه بر آن ها، کتابخانه های مستقلی نیز در سطح استان وجود دارد.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌شرقی با بیان اینکه در زمان کنونی چندین پروژه ساخت کتابخانه در سطح استان اجرا می شود، گفت: این کتابخانه ها از سوی سازمان های مختلف یا خیران در شهرهای مختلف استان در احال ساخت است.
خدایی، احداث کتابخانه بستان آباد با زیربنای ۲ هزار مترمربع، ۲ کتابخانه در ملازینال و قبرستان ستارخان تبریز از محل بازآفرینی شهری، دومین کتابخانه بزرگ استان با بیش از سه هزار مترمربع زیربنا در شهر جدید سهند و چند کتابخانه خیرساز در روستای روشت بزرگ بناب، ملکان و محله مارال تبریز را از جمله پروژه های کتابخانه ای استان اعلام کرد و ادامه داد: به بهره برداری از این پروژه ها سرانه فضای فیزیکی کتابخانه های استان افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه سرانه مطالعه در کشور ۲۳ دقیقه در طول شبانه‌روز است، یادآوری کرد: این رقم برای کشور ما خوب نیست و افزایش تعداد کتابخانه و سرانه مطالعه می تواند از بروز خیلی از آسیب های اجتماعی در جامعه جلوگیری و در تحکیم خانواده های تاثیر بسزایی ایفا کند.
تعداد کتاب های کتابخانه های استان به سه میلیون و ۱۰۰ هزار جلد افزایش می یابد
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌شرقی گفت: هم اکنون در کتابخانه‌های سطح استان بیش از سه میلیون جلد کتاب وجود دارد و تلاش می شود تا پایان امسال با جذب اهداگران و خیران و کتاب های اهدایی مردم این تعداد به سه میلیون و ۱۰۰ هزار جلد کتاب برسد.
خدایی، چشم انداز آینده تعداد کتاب در کتابخانه های استان را بیش از چهار میلیون جلد اعلام کرد و ادامه داد: با رسیدن به مرز بیش از چهار میلیون جلد کتاب تلاش می شود در کتابخانه های استان برای هر آذربایجانی یک جلد کتاب وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه تعداد کتاب های موجود در کتابخانه های استان در سال ۹۵ کمتر از ۲.۵ میلیون جلد کتاب بود، اظهار داشت: رشد و ارتقای فرهنگی یک جامعه بستگی به شاخص های دهگانه دارد و در بین آن ها کتاب و مکتوبات اندیشه بشری از بیشترین ارزش و اعتبار برخوردار است.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌شرقی با بیان اینکه کتاب محصول مکتوب اندیشه بشری است، گفت: اگر در جامعه ای کتاب و مکتوبات اندیشه بشری رشد و گسترش یابد، فرهنگ آن جامعه نیز ارتقا می یابد.
خدایی، افزود: مستندسازی و مکتوب سازی محتوا و اندیشه انسان موجب می شود تا یادگار گذشتگان به ما و یادگار ما به آیندگان منتقل شود و خواندن کتاب امری اساسی در دنیا و کشورهای پیشرفته است.
چاپ و نشر کتاب در کشورهای پیشرفته جایگاه خود را حفظ کرده است
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌شرقی گفت: با وجود توسعه دنیای دیجیتال، فضای مجازی و کتاب های دیجیتالی، چاپ و نشر کتاب همچنان جایگاه خود را به عنوان مهمترین ابزار جوامع بشری در کشورهای پیشرفته حفظ کرده است.
خدایی، افزود: در زمان کنونی روزانه هزاران و میلیونها سطر متون مختلف در فضای مجازی در سطح دنیا بین اسنان های رد و بدل می شود ولی هیچ کدام از آن ها جایگاه کتاب اصیل را اشغال نمی کند و کتاب همچنان چاپ، نشر و گسترش می یابد.
وی با اشاره به برنامه های هفته کتاب یادآوری کرد: در این هفته نشست و همایش روز کتاب با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت مجازی و آنلاین، نشست صمیمانه با کتابداران سطح استان و همایش کتابداران استان با استاندار آذربایجان‌شرقی به صورت مجازی برگزار می شود.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌شرقی بازگشایی کتابخانه پروین اعتصامی در تبریز با حضور امام جمعه به صورت نمادین را از دیگر برنامه های این هفته اعلام کرد و گفت: این کتابخانه به علت تعمیرات و نیاز به بهسازی اساسی اواخر سال گذشته تعطیل شده بود که با صرف ۳۰۰ میلیون ریال بهسازی شده است.
خدایی، با اشاره به برنامه های اداره کل کتابخانه های عمومی استان در دوران کرونایی، ادامه داد: با توجه به اینکه کتابخانه و قرائت‌خانه‌ها از جمله مراکز تجمع هستند به علت شیوع کرونا از اسفند سال گذشته این مراکز با ظرفیت ۵۰ درصدی فعالیت می کرد که به علت گسترش این بیماری برخی از خدمات این اداره کل محدود شد.
وی یادآوری کرد: برای جبران این محدودیت به علت شیوع کرونا، از فضای مجازی از جمله ایجاد ۱۵۰ صفحه اینستاگرامی کتابخانه ها برای معرفی کتاب و چکیده نگاری کتاب استفاده و مسابقات کتابخوانی و جشنواره های کتابخوانی نیز در این فضا برگزار شد.
۲۰ هزار جلد کتاب به کتابخانه های آذربایجان شرقی اهدا شد
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌شرقی گفت: از هفته کتاب سال گذشته تا هفته کتاب امسال بیش از ۲۰ هزار جلد کتاب به کتابخانه های سطح استان از سوی مردم و خیران اهدا شد.
خدایی، افزود: اهدای کتاب از افتخارات تبریز بوده و از دهه‌های ۲۰ و ۳۰ فرهنگ اهدای کتاب در این شهر جاری بود و در این راستا حجت الاسلام آل هاشم امام جمعه تبریز نیز در طول سال های ۹۸ و ۹۹ یک هزار و۶۲۳ جلد کتاب به ارزش بیش از ۸۰ میلیون تومان در چند مرحله به کتابخانه مرکزی کتاب اهدا کرده است.
وی یادآوری کرد: این کتاب ها هم اکنون در بخش اهداگران و مخزن این کتابخانه آماده برای ارایه به علاقمندان به کتاب بوده و امام جمعه تبریز در بین امامان جمعه استان ها ممتازترین و نفر اول است که این تعداد کتاب به کتابخانه های عمومی اهدا کرده است.
آذربایجان‌شرقی در حوزه کتابداری و کتابخانه ای جزو پنج استان برتر کشور است
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌شرقی گفت: این استان در کنار استان های خراسان رضوی، فارس، خوزستان و اصفهان از استان های ممتاز در حوزه کتابخانه ای هم از لحاظ تعداد کتابخانه ها، سرانه فیزیکی و تعداد منابع است.
خدایی، با اشاره به اینکه کتابخانه تبریز بزرگترین کتابخانه کشور محسوب می شود، ادامه داد: کتابخانه مرکزی تبریز دارای ۱۴ هزار مترمربع بوده که ساختمان اصلی آن ۱۱ هزار مترمربع و ساختمان خیرساز آن سه هزار مترمربع زیربنا دارد.
وی با بیان اینکه قدیمی ترین کتابخانه ایران نیز کتابخانه « تربیت» در تبریز است، اظهار داشت: این کتابخانه در سال ۱۳۰۰ تاسیس شده و این شهر از نظر تعداد نسخ خطی نیز نسبت به نسخ خطی سایر استان ها در نهاد کتابخانه ها برتری دارد.
۱۸ کتابخانه روستایی در آذربایجان شرقی وجود دارد
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌شرقی گفت: در زمان کنونی ۱۸ کتابخانه روستایی در سطح استان وجود دارد که آخرین کتابخانه روستایی در سال گذشته در روستای «شیرامین» راه اندازی شده است.
خدایی، افزود: سه دستگاه کتابخانه سیار نیز در استان وجود دارد که پیشنهاد شده برای بهره مندی روستاییان از کتاب، به جای ساخت کتابخانه های روستایی از دستگاه های کتابخانه سیار در روستاها استفاده شود.
کتاب «انجیل رسولان»، از نسخ قدیمی و نفیس انجیل های جهان است
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌شرقی با اشاره به کتاب انجیل رسولان که در دهه های ۲۰ و ۳۰ از سوی شهرداری تبریز به کتابخانه مرکزی تبریز اهدا شده است، گفت: این کتاب نسخه خطی بوده و جزو نسخ قدیمی و نفیس جهان به شمار می رود.
خدایی، ادامه داد: نوع خط این کتاب « آرانی» قدیم مربوط به آشوریان از خطوط باستانی بوده و فقط تعدادی از متخصصان با این خط آشنایی دارند و جزو انجیل های مسیحیان آسیایی محسوب می شود.
وی با بیان اینکه این کتاب بیش از یکهزار سال قدمت دارد، یادآوری کرد: حدود هزار سال پیش فردی که نامش را در صفحه پایانی این انجیل نوشته، اقدام به مرمت و ترمیم این کتاب کرده است.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا