اخبار

یکه‌تازی کرونا در سایه بی‌توجهی مردم آذربایجان‌شرقی

 

به گفته مسئولان دانشگاه علوم پزشکی تبریز، آذربایجان شرقی با ۱۰ شهرستان حاد کرونایی، بیشترین تعداد شهرستان را در زمینه مناطق آلوده به ویروس کرونا بین استان‌های کشور دارد؛ با این حال انگار برخی ها عزم شان را جزم کرده اند با بی اعتنایی کامل به محدودیت ها و توصیه مسئولان، مبتلایان به کرونا و فوتی های ناشی از آن را هر روز بالاتر ببرند.
باوجود آنکه تعداد مرگ و میرهای ناشی از کرونا روز به روز افزایش می یابد و به گفته معاون وزیر بهداشت، تعداد فوتی های ناشی از کرونا چندین برابر آمار رسمی است، با این حال برخی ها هنوز سرگرم تفریح و گردش شان هستند و همچون روزهای عادی در رستوران ها و کافی شاپ ها با خیال آسوده، بدون ماسک و فاصله گذاری کیپ تا کیپ، بغل همدیگر نشسته اند و بی آنکه بدانند سفیران مرگ هستند، برای دل خوشی ای چند، شهری و جامعه ای را آلوده می کنند.
سرعت ابتلا به کرونا حالا آنقدر افزایش یافته که طبق تازه‌ترین آمار، ۴۲۴ نفر به جانباختگان این بیماری در سطح کشور اضافه شده و به نظر می‌رسد مردم به دلیل بی توجهی و بی تفاوتی خود و نیز رفتارهای دوگانه برخی مسوولان درحال پرداخت تاوان سنگینی هستند.
موج سوم شیوع کرونا تنها مربوط به ایران نیست و کرونا در بسیاری از کشورهای جهان یکه تازی می کند اما تفاوتی که میان ایران و برخی از کشورهایی که موفق به کنترل و جلوگیری از شیوع گسترده این بیماری شده‌اند، همراهی مردم با کادر درمانی است و این نکته‌ای که موجب شده تا تعداد مبتلایان به کرونا در ایران روند صعودی پیدا کند.
از سوی دیگر، شیوع این بیماری علاوه بر درگیر کردن خانواده‌ها به لحاظ عاطفی و مالی، موجب شده است تا بخشی از نیروی کار نیز مجبور به ماندن در خانه‌ها و تعطیلی کسب و کار خود شوند؛ چنین شرایطی با فشار تحریم‌ها، افزایش قیمت کالاها و فرصت طلبی سودجویان و خستگی کادر درمان وضعیتی نابسامان را پدید آورده که می تواند بستر ساز شرایطی ناگوار در کشور شود.
حال در چنین شرایطی، آذربایجان شرقی که از چند ماه قبل در وضعیت قرمز کرونایی به سر می برد، روزهای دشواری را سپری می کند، به گونه ای که مسوولان استان چاره ای جز اعمال محدودیت ورود و خروج به تبریز در فاصله ۱۲ تا ۱۶ آبان ماه جاری نداشتند؛ محدودیتی که اجرای آن باز هم با استقرار پلیس راه و نیروهای انتظامی میسر شد.
بی توجهی و عادی انگاری کرونا در آذربایجان شرقی آن قدر پررنگ شده که دیگر هشدار چندباره مسوولان ارشد دانشگاه علوم پزشکی تبریز مبنی بر اینکه تخت های بیمارستانی مراکز پذیرش بیماران کرونایی پر شده نیز اثربخش نیست.
جولان «بمب ویروس» در جاده ها
اگر پای صحبت پزشکان و دست اندرکاران مقابله با این بیماری بنشینیم، متوجه می شویم که ویروس کرونا با تغییرات ساختاری خود اکنون تهاجمی تر و افسارگسیخته‌تر عمل می کند و شدت ابتلای آن افزایش یافته است؛ کارشناسان بهداشت و درمان تاکید دارند پاشنل آشیل این ماجرا آگاه سازی مردم است و بدون آگاهی و همراه کردن مردم به موفقیتی در این زمینه دست نخواهیم یافت.
وزیر بهداشت و درمان از مسافرت‌ها و مراسم عروسی و عزا در شرایط کرونا انتقاد کرده و معتقد است که این سفرها «بمب ویروس» را جا به جا کرده و متاسفانه مراسم عروسی، زنجیره‌ای از عزا را پس از خود خلق کرده و مراسم عزاداری نیز زنجیره‌ای از سیاه‌پوشی و عزای مستمر را برای مردم این سرزمین رقم می زند. اما به نظر می رسد برخی از مردم باوجود اطلاع از خطر رعایت نکردن این توصیه ها باز هم آنها را رعایت نمی کنند و به نوعی نسبت به این توصیه‌ها بی‌تفاوت هستند.
باوجود اعمال محدودیت های دوباره برای سفرهای برون شهری از روز دوشنبه ۱۲ آبان تا جمعه ۱۶ آبان در آذربایجان شرقی و توقیف خودروها و اخذ جریمه سنگین ۵۰۰ هزار تومانی بازهم شاهد مسافرت برخی از شهروندان در جاده های استان بودیم.
اعمال قانون برای ۵۳۸ خودرو
سرهنگ رضا کریمی نژاد، رییس پلیس راه آذربایجان شرقی با اشاره به اجرای طرح فاصله گذاری و ممنوعیت سفر به شهرستان های استان،اظهار کرد: از روز دوشنبه تا جمعه که این طرح اجرا شد، از خروج خودروهای پلاک شخصی از مرکز استان به شهرستان ها و نیز ورود پلاک های شخصی غیربومی به مرکز استان جلوگیری شد و در این راستا برای ۵۳۸ خودرو اعمال قانون شده است.
در این میان برخی از رانندگانی که قصد خروج از تبریز و سفر به برخی شهرستان ها داشتند، اکثر آنها در گفت و گو با خبرنگار ایرنا دلیل سفر خود را گردش و تفریح عنوان کردند.
یکی از رانندگان که قصد سفر به شهرستان مرند را برای حضور در خانه باغ خود را داشت، اظهار کرد: ما فقط به خانه باغ خودمان می رویم و با کسی مراوده ای نخواهیم داشت و حتی همه لوازم مورد نیاز را با خود می بریم و حتی از مغاز ه ای خرید نخواهیم کرد؛ وی با مانع پلیس روبرو شده و به سمت تبریز برگشت.
یکی دیگر از شهروندان نیز که همراه خانواده اش از تبریز عازم شبستر بود، درباره علت سفرشان به خبرنگار ایرنا گفت: ما در شبستر خانه داریم و معمولا هر هفته به آنجا سرمی زنیم؛ زندگی آپارتمانی بچه ها را کلافه کرده و برای تغییر آب و هوا و تنوع و استراحت آخر هفته ها به شهرمان سر می زنیم و با توجه به شرایط کرونا با هیچ کدام از اقوام مان رفت و آمد نکرده و دیدار نمی کنیم با این حال پلیس مانع شد و هم اکنون مجبور به بازگشت هستیم.
رستوران ها و کافی شاپ های بالای شهر همچنان شلوغ هستند
در این میان آنچه که جای تاسف است، شلوغی رستوران ها، فست فودها و کافی شاپ ها در سطح شهر تبریز است. برای این افراد که اکثرا از طبقه مرفه جامعه هستند، گویی نه هشدارهای بهداشتی مسوولان و نه مرگ و میر شهروندان و همسایگان مهم نبوده و تا کرونا را در بیخ گوش خود و زیرگلوی شان حس نکنند و نفس شان به خرخره نیافتد، آن را باور ندارند.
وقتی سری به بالای شهر و مناطق مرفه شهر تبریز سر می زنیم گویی یا کرونا اصلا آدرس این منطقه را نمی شناسد و یا این افراد همچون اصحاب کهف در غار بی خبری خوابیده اند و چیزی به نام کرونا و تلفات آن نمی دانند.
در یکی از رستوران های بالای شهر تبریز دور یک میز نسبتا بزرگ و شلوغ خانواده ای را می بینیم که در تدارک جشن تولد فرزندشان هستند و بدون ماسک و تنگ هم چنان نشسته اند که گویی یا این ها رویین تن اند و یا اصلا پدیده ای به نام «ویروس کرونا» تاکنون به گوشش شان نخورده است.
علت بی توجهی مردم از زبان مردم
هر عکس العمل مردم در جامعه معلول علت هایی است که پیش از این در جامعه به وجود آمده است. اگر تعداد کمی از افراد جامعه به توصیه ها بی تفاوت بودند، می توانستیم این گونه ارزیابی کنیم که این افراد به نوعی ناهنجارانه رفتار می کنند و بنای ناسازگاری دارند، اما وقتی شاهد هستیم که تعداد کثیری از مردم به این توصیه‌ها پایبند نیستند باید ریشه آن را در جای دیگر جستجو کنیم.
یکی از همکاران رسانه ای در گفت و گو با ایرنا که خواست نامش محفوظ بماند، دل پری از رفتارها و گفته های متناقض مسوولان دارد. وی معتقد است هر عملی را عکس العملی است؛ وقتی مردم از مسوولان چیزی را می شنوند که خودشان بدان پایبند نیستند، چگونه می توان از مردم عادی انتظار داشت توصیه ها را رعایت کنند.
وی با بیان اینکه «رطب خورده چون کند منع رطب»، اظهار کرد: وقتی مسوولان ارشد آذربایجان شرقی اعلام می کنند که وضعیت استان فوق حاد است و مردم از حضور در اماکن پرتجمع خودداری کرده و مراسم دفن درگذشتگان با کمتر از ۱۰ نفر از بستگان درجه یک برگزار شود و مراسمی همچون ختم عزیزان درگذشته حتی در منازل و با تعداد اندک نیز لغو شوند، چه نیازی به اجرای مراسم معارفه، افتتاح طرح و همایش است؟
این همکار رسانه ای با بیان اینکه به ضرورت شغلی مجبور به حضور در برنامه هایی است که از سوی ادارات و سازمان ها اعلام می شود، است، خاطرنشان کرد: در طول هفته گذشته مراسم معارفه یکی از مدیران کل دستگاه ها با حضور اکثر مسوولان ارشد برگزار شده است، همچنین برای افتتاح یک طرح کوچک شرکتی نه تنها مسوولان استانی بلکه مدیرانی نیز از تهران می آیند و با حضور جمع کثیری در حضور رسانه ها این برنامه ها اجرا می شود؛ به راستی این فرضیه را تقویت می کند که آیا کرونای مسوولان با کرونای مردم عادی فرق دارد؟
وی ادامه داد: فقط در روزهای اول اسفند پروتکل ها به دقت اجرا شد و مراسم معارفه مدیرکل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی به صورت تک نفره برگزار شد و بسیاری از مراسمات از جمله همایش ها و افتتاح ها لغو شدند ولی بعد از گذشت هشت ماه و با وجود جولان کرونا سفرهای استانی برخی وزرا و مدیران به استان ادامه داشته و برخی همایش ها نیز در این چند روز اخیر در تبریز برگزار شده است.
یکی دیگر از شهروندان نیز در گفت و گو با ایرنا درباره علت بی توجهی مردم به رعایت پروتکل های بهداشتی چنین گفت: اول اینکه مردم واقعا خسته شده اند و دوم اینکه دولتمردان از ابتدای شیوع این بیماری آن را ساده انگارانه فرض کرده و گفتند چیزی به عنوان قرنطینه نداریم و کسب و کارها آزاد است ولی بعد از آن موضوعات دیگری را طرح کردند و گفتند که مردم موظف به رعایت آنها هستند و همین دو گانگی موجب بی‌اعتمادی مردم شده است.
حسن مردانی افزود: مسئولان بهداشتی مرتب به مردم توصیه می‌کند که ماسک بزنند درحالی که هزینه استفاده از ماسک برای یک خانواده چهار نفری ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان در ماه است و این در حالی است که بی‌کاری و گرانی موجب شده تا درمان حداقلی طبقه پایین نیز به پایین ترین میزان خود تنزل کند.
وی در مورد سفرهای برخی از مردم گفت: تنها عده معدودی از طبقه مرفه به سفر می‌روند در حالی که دیگر افراد مجبورند روزانه خانه را به دنبال کسب روزی ترک کنند، وقتی قیمت لبنیات یک باره سه برابر می شود مردم چگونه می‌توانند به توصیه‌های متخصصان عمل کنند.
مردانی افزود: قرنطینه برای دستفروشان در خیابان و مترو، کارگران روزمزد حکم مرگ تدریجی حاصل از بی کاری و بی پولی دارد و آنها کار را ترجیح می‌دهند چرا که قرنطینه خانگی برای آن‌ها حکم مرگی تدریجی دارد.
ترافیک فوتی ها کرونا و روزهای دشوار کارکنان وادی رحمت تبریز
مدیرعامل آرامستان های شهرداری تبریز با اشاره به ترافیک فوتی ها در وادی رحمت تبریز از شهروندان خواست که به نکات بهداشتی مورد تاکید کارکنان وادی رحمت با دقت کامل توجه و آنها را رعایت کنند.
فرخ جلالی در گفت و گو با ایرنا با انتقاد از اینکه به رغم تذکر حضوری کارکنان و ماموران وادی رحمت به بازماندگان فوتی های کرونا، آنان نسبت به پخش حلوا و خرما در این محل اقدام می کنند، گفت: اگر شهروندان دستورالعمل های بهداشتی را رعایت نکنند، ما ناگزیر از اعمال محدودیت های بیشتر خواهیم بود.
وی با اشاره به تغسیل و دفن رورانه حدود ۷۰ فوتی در وادی رحمت تبریز و فشار کاری زیادی بر کارکنان این مجموعه ادامه داد: بخش چشمگیری از این فوتی ها مربوط به کرونایی هاست.
وی با بیان اینکه کارگران وادی رحمت تبریز روزانه سه چهار هزار عدد ماسک از زمین جمع آوری می کنند، ادامه داد: بی توجهی به رعایت دستورالعمل های بهداشتی ما را ناچار می کند که ورود خودروها و افراد به محوطه وادی رحمت را در روزهای آینده محدودتر کنیم.
مدیرعامل آرامستان های شهرداری تبریز اظهار کرد: برای رعایت دستورالعمل های بهداشتی، در زمان حاضر از خانواده متوفیان کرونایی و غیر کرونایی تعهد کتبی می گیریم که بیشتر از ۱۰ نفر در مراسم تدفین حضور نداشته باشند.
وی گفت: ساعت کاری برای تغسیل و تدفین اموات کرونایی از ساعت ۱۳:۳۰ شروع می شود که با توجه به تراکم بالای کاری، بعضا تغسیل اموات زمان بر می شود، اما به هیچ وجه کار تغسیل به روز بعد موکول نمی شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا