اخبار

کرونا، ارمغان نامبارک سفر

کرونا، ارمغان نامبارک سفر
به باور کارشناسان حوزه بهداشت و سلامت دورهمی و تجمع یکی از مهمترین عوامل شیوع ویروس کرونا است و این تجمع در سفرها افزایش می یابد و در کنار آن رویارویی با افراد مختلف بدون رعایت فاصله اجتماعی در جریان مسافرت، قطع کردن زنجیره کرونا را با مشکل مواجه می سازد.

کادر سلامت که چشم امید به قطع شدن زنجیره کرونا دارند با تدوین شیوه نامه های مختلف مردم را به رعایت توصیه های بهداشتی ترغیب و آنها را برای مصون ماندن از این ویروس از انجام برخی کارها از جمله سفر رفتن نهی می‌کنند.

به طور حتم رعایت مولفه‌هایی همچون استفاده از ماسک، رعایت فاصله فیزیکی و رعایت بهداشت فردی در کنار حضور نیافتن در دورهمی و تجمع ها از پیش نیازهای اصلی آلوده نشدن به ویروس کرونا به شمار می رود.

با وجود تشویق مردم به انصراف از سفر و حضور نیافتن در اماکن پر جمعیت، اما این دو مولفه از جمله مسائل تاثیرگذار در شیوع کرونا در ۶ ماهه گذشته بوده بر این اساس سازمان جهانی بهداشت هشدار در مورد خطر سفر رفتن در ابتلا به کرونا را جزو اولویت‌های نخست خود قرار داده است.

هر چند شمار زیادی از هموطنان قید سفر را برای عبور از اپیدمی کرونا و حفظ جان خود و اطرافیان زده اند اما تعدادی هم در تعطیلات پیاپی و چند روزه نظیر عید سعید فطر و محرم فرصت را برای سفر مغتنم شمرده و بی توجه به توصیه‌ها بار و بندیل سفر را بستند.

معاون‌کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که تیرماه امسال به همدان سفر کرده بود در جلسه اعضای ستاد استانی مقابله با کرونا  گفت: یکی از عوامل ابتلا به کرونا مسافرت‌ها است که طبق بررسی های صورت گرفته ساکنان استان های قرمز کرونایی برای دوری از این بیماری بیشتر سفر می روند.

ایرج حریرچی گفت: در حال حاضر شاهد مسافرت مردم از مناطق قرمز به استان هایی که وضعیت سفید و زرد دارند هستیم که درخواست می شود ساکنان مناطق قرمز کرونایی در استان خود بمانند و آلودگی را به جای دیگر منتقل نکنند.

شاهد مسافرت مردم از مناطق قرمز به استان هایی با وضعیت سفید و زرد هستیم کدر حالیکه ساکنان مناطق قرمز کرونایی باید در استان خود بمانند و آلودگی را به جای دیگر منتقل نکنند.

وی با بیان اینکه هم اینک زمان مناسبی برای سفر به ویژه دسته جمعی نیست ادامه داد: این قبیل مسافرت‌ها به مثابه بمب ساعتی است چرا که این افراد بیشتر استان های سفید را به عنوان مقصد سفر انتخاب می کنند.

با وجود توصیه های مکرر و چندباره به پرهیز از سفرهای غیرضروری اما مردم بی اعتنا به این تذکرها جان خود و سایرین را به خطر انداختند به گونه ای که احتمال مواجهه با اپیدمی کرونا و طغیان ویروس و افزایش شمار مبتلایان و مرگ و میر در هفته پایانی شهریور امسال دور از انتظار نیست.

تصمیم هیجانی جایگزین تفکر منطقی

دانشیار روانشناسی تربیتی دانشگاه پیام نور مرکز همدان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به بررسی روانشناختی کم توجهی مردم به این موضوع مهم پرداخت و اظهار داشت: ایام تعطیلات تاسوعا و عاشورای حسینی همراه با تعطیلات شد که فرصت را برای یک سفر چند روزه برای شهروندان مهیا کرد.

نصر الله عرفانی افزود: برخی از شهروندان ساکن در سایر استان ها بر اساس رسوماتی که دارند به منظور شرکت در هیات عزاداری زادگاه خود اقدام به مسافرت کرده و بخشی از مسافران را این طیف تشکیل می‌دادند.

وی ادامه داد: عده ای نیز به علت نزدیک شدن به پایان فصل تابستان و آغاز فصل بازگشایی مدارس و دانشگاه ها این تعطیلات را فرصت مغتنمی برای مسافرت دانستند و به همراه خانواده برای گشت و گذار و تفریح به شهرهای تفریحی و توریستی مسافرت کردند.

دانشیار روانشناسی تربیتی دانشگاه پیام نور مرکز همدان اضافه کرد: در حالیکه باید در شرایط کرونایی تصمیم گیری بر مبنای برنامه‌ریزی صحیح و رویکرد شناختی، استدلال، تعقل و فکر باشد اما در این باره احساسی، عاطفی و هیجانی تصمیم‌گیری شد.

عده ای به علت نزدیک شدن به پایان فصل تابستان و آغاز فصل بازگشایی مدارس و دانشگاه ها تعطیلات محرم را فرصت مغتنمی برای مسافرت دانستند.

عرفانی بیان کرد: در این شرایط که بیشتر مسوولان مردم را به پرهیز از سفر ترغیب و توصیه می‌کنند اقدام مردم مساله مدار و منطقی نبود بلکه بر پایه هیجان تصمیم گیری شده است.

وی توضیح داد: چنانچه از مسافران درباره نقش و تاثیر سفر رفتن آنها در بالا رفتن آمار مبتلا به کرونا سوال شود آنها این موضوع را تایید می کردند بنابراین با وجود تایید تاثیر سفر در بالا رفتن دامنه بیماری، علت این اقدام باور و یقین نداشتن به احتمال ابتلا به کرونا است.

این روانشناس تاکید کرد: باید دیدگاه و تفکر شناختی بر پایه استدلال عقلانی در مواجه با چنین مسائلی مورد توجه باشد تا مردم در رویارویی با این موضوع‌ها هیجانی تصمیم نگیرند.

مبارزه با کرونا نیازمند همصدایی 

استاد جامعه شناسی و استادیار دانشگاه های همدان نیز به ایرنا گفت: همصدایی و یک دستی در مبارزه با ویروس کرونا نیست با این توضیح که در ایام محرم تعدادی بر ضرورت تجمع نکردن و پخش نکردن نذری تاکید کردند اما در مقابل شاهد توصیه های متناقضی نیز بودیم.

صفی الله صفایی افزود: با وجود اینکه بسیاری از مسوولان و علما مردم را به برگزاری آیین های عزاداری با رعایت دستورالعمل های بهداشتی دعوت کردند در مقابل عده‌ای هم مصون بودن عزاداران و سینه زنان اباعبدالله الحسین (ع) از کرونا را تبلیغ و ترویج می‌کردند.

وی ادامه داد: نتیجه نبود همصدایی در این باره شکل‌گیری شک و تردید بین مردم بود و این قبیل نگاه‌های متناقض نسبت به موضوع کرونا مردم را نسبت به توصیه های دلسوزانه برای پیشگیری از اپیدمی این ویروس بی اعتنا کرد.

نبود همصدایی در زمینه کرونا موجب شکل‌گیری شک و تردید بین مردم و بی توجهی انها به توصیه‌های دلسوزانه مسوولان برای پیشگیری از اپیدمی کرونا شد.

استاد جامعه شناسی و استادیار دانشگاه های همدان یکی دیگر از علل بی‌اعتنایی مردم به توصیه‌های مسوولان در زمینه نرفتن به سفر را آگاه نبودن آنان نسبت به عمق فاجعه دانست و گفت: واقعیت‌های ویروس کرونا تاکنون به خوبی برای مردم تشریح نشده است و مردم همچنان این بیماری را جدی نگرفته‌اند.

وی اضافه کرد: مردم نمی‌دانند بیماران کرونایی با چه وضعیتی در بیمارستان بستری هستند یا چه روزهای سختی را در بخش آی.سی.یو و زیر دستگاه‌ها سپری می‌کنند بنابراین توصیه‌های کادر سلامت را آن گونه که باید جدی نمی‌گیرند.

 صفایی ادامه داد: برخی بر این باورند تنها با استفاده از یک ماسک می‌توانند در برابر کرونا مصون باشند در حالیکه استفاده نامناسب و غیراصولی از ماسک هم می‌تواند عاملی برای بروز کرونا باشد و انتظار می‌رود رسانه‌ها این مسائل را اطلاع رسانی کنند.

۲ میلیون و ۶۷۷ هزار تردد در چهار روز

جانشین رییس پلیس راه استان همدان گفت: میزان تردد خودروها در جاده‌های برون شهری این استان از پنجشنبه گذشته تا پایان روز عاشورا ۱۴ درصد نسبت به ایام مشابه محرم سال گذشته افزایش داشته است.

سرهنگ غلامعلی همایی به ایرنا بیان کرد: بر اساس آمار به دست آمده از دستگاه‌های تردد شمار، ۲ میلیون و ۶۷۷ هزار تردد در این چهار روز از جاده‌های این استان صورت گرفت در حالیکه تعطیلات محرم سال گذشته این آمار ۲ میلیون و ۳۳۸ هزار تردد بود و امسال ۳۳۹ هزار تردد افزایش داشته است.

وی اضافه کرد: روز پنجشنبه و جمعه گذشته شاهد افزایش تردد خودروها از سمت مرکز به غرب کشور بودیم بنابراین میزان گیت های ورودی به همدان در عوارضی آزاد راه همدان ساوه افزایش یافت تا توقف خودروها در عوارضی کاهش یابد.

سرهنگ همایی ادامه داد: همچنین در روزهای شنبه و یکشنبه بار ترافیک معکوس شده و ورودی همدان از سمت کرمانشاه به سمت خروجی این استان به سمت تهران شاهد ترافیک پرحجم بود و گیت های عوارضی خروجی همدان افزایش یافت.

اعمال محدودیت ترافیکی در گنجنامه 

رییس پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان همدان نیز گفت: با توجه به افزایش حجم سفرها در چهار روز تعطیلی محرم محدودیت ترافیکی در محور گردشگری گنجنامه اعمال شد و به صورت مقطعی این مسیر مسدود شد.

بیشتر خودروهای ورودی به شهر همدان متعلق به ساکنان تهران، البرز و خوزستان بود که اغلب در میدان آرامگاه باباطاهر همدان حضور داشتند.

سرهنگ فرخ جمالی افزود: از روز پنجشنبه تا یکشنبه هفته جاری شاهد حجم ترافیک در شهر همدان به ویژه اماکن تفریحی و گردشگری بودیم و برای پیشگیری از بروز گره‌های ترافیکی مجبور به ایجاد محدودیت تردد شدیم.

وی اظهار داشت: بیشتر خودروهای ورودی به شهر همدان متعلق به ساکنان تهران، البرز و خوزستان بود که اغلب در میدان آرامگاه باباطاهر همدان حضور داشتند.

گزارش‌های میدانی از مردم نیز موید ابراز نارضایتی شهروندان از افزایش مسافرت‌ها بوده و آنها معتقدند در نظر گرفتن قوانین سختگیرانه نظیر اعمال محدودیت ترافیکی، اعمال جریمه نقدی، محرومیت از خدمات اجتماعی، توقیف وسیله نقلیه بهترین راهکار برای پیشگیری از سفرهای غیرضروری و قطع زنجیره کرونا است.

سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ۳۷۶ هزار و ۸۹۴ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند و با فوت ۱۰۱ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جانباختگان این بیماری به ۲۱ هزار و ۶۷۲ نفر رسید.

سیما سادات لاری روز سه شنبه درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در کشور و موارد فوت ناشی از این ویروس افزود: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر امروز ( یازدهم شهریور ۱۳۹۹) و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، هزار و ۶۸۲ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد و ۷۸۶ نفر بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳۷۶ هزار و ۸۹۴ نفر رسید.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا