قطع زنجیره کرونا با تقویت حس مسوولیتپذیری
قطع زنجیره کرونا با تقویت حس مسوولیتپذیریبه گزارش ایرنا، با همه گیر شدن کرونا در کشور از اسفند سال گذشته، ضرورت پیشگیری از بروز و ابتلا به این بیماری، که دارای سرعتی خیره کننده در واگیرداری داشته، بیش از پیش شد و تشکیل ستاد ملی مبارزه با کرونا و به تبع آن ایجاد کارگروه های شهرستانی، گامی عملی برای پیشگیری از شیوع بیشتر این بیماری و به تبع آن کاهش پیامدهای ناشی از آن بود.
این در حالی است که با نگاهی به آمار شیوع این بیماری واگیردار، می توان روند سینوسی افزایش مبتلایان را در برخی از بازه های زمانی به وضوح مشاهده کرد.
اجرای طرح های محدود کننده در روزهای پایانی و آغازین سال قبل و جدید، با وجود مشکلات اقتصادی برای بخش مهمی از جامعه، زمینه ساز کندتر شدن روند شیوع این بیماری در هفته های پس از آن شد؛ امری که با برخی نقدها و پیشنهادهایی روبرو بود و با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و محدودیت های مالی ناشی از آن، دولت و دستگاه های اجرایی را در نیل به اهداف نهایی آن با چالش های مختلفی روبرو ساخت.
اما در هفته های اخیر با بازگشایی برخی اماکن عمومی و بازارها، موج جدیدی از شیوع این بیماری در برخی ماطق کشور از جمله جنوب آذربایجان شرقی آغاز شده است.
با وجود اینکه بازگشایی بازار و از سرگیری فعالیت های اقتصادی و صنفی، زمینه ساز ایجاد زمینه برای شکسته شدن فاصله اجتماعی شده، لیکن عدم رعایت موازین بهداشتی توسط عموم مردم مهم ترین عامل در این زمینه بوده است.
بازشدن مراکز تجمع عمومی از جمله تالارهای عروسی و مجالس نیز عاملی برای تشویق برخی خانواده ها به برگزاری آیین های عقد و عروسی و حتی مجالس عزا در این اماکن در جنوب آذربایجان شرقی شده است.
ساده انگاری های برخی خانواده ها در خصوص بیماری خطرناک و خزنده کرونا، موجب شده که مجالسی بدون رعایت موازین بهداشتی و پیشگیرانه در محیط های بسته عمومی و حتی در منازل با حجم بالای جمعیت برگزار شود.
شهرستان مراغه با ۲۶۸ هزار نفر جمعیت با وجود اقدامات پیشگیرانه دستگاه های اجرایی و خدمات رسان، به دلیل برگزاری متعدد مجالس عقد و عروسی و نیز عزا در مناطق مختلف شهری با موج جدیدی از شیوع کرونا روبرو است.
براساس آمار ارائه شده از سوی دانشکده علوم پزشکی مراغه، تعداد ابتلا به بیماری کرونا از روزهای آغازین سال جاری جهشی بوده و اکنون این شهرستان در وضعیت قرمز قرار دارد.
با وجود مخالفت های مسوولان شهرستانی و نیز سازمان های مردم نهاد با برگزاری مجالس و تجمعات عمومی، متاسفانه برخی خانواده ها به دلیل سلیقه های سنتی از برگزاری این مراسم ها خودداری نمی کنند.
روزهای اخیر با وجود تاکید بر رعایت فاصله گذرای اجتماعی، متاسفانه کمربندی ها و برخی خیابان های شهرستان مراغه در عصر و شب هنگام، به محلی برای حضور و تردد کارناوال های پرتعداد عروسی تبدیل شده که پیامد آن ابتلای برخی حاضران در این مراسم ها به بیماری کرونا بوده است.
آیین های عزاداری از سوی خانواده تازه درگذشتگان نیز با وجود تاکید بسیار بهداشتی بر عدم برگزاری آنها، بیشتر در منازل شخصی و در قالب مجالسی چون ترحیم، ختم، شب هفت، چهلم و سایر مراسم ها با حضور دهها نفر از نزدیکان متوفی برگزار می شود که خود عاملی برای شیوع سریع کرونا خواهد بود.
براساس آمار وزارت بهداشت، حضور در مجالس عمومی و محیط های بسته می تواند زمینه ابتلای بیش از ۲۰ نفر را در هر مراسم فراهم کند که این امر نشان دهنده اهمیت رعایت موازین بهداشتی است.
۵۰ مبتلا به کرونا بعد از هر مراسم عروسی و عزا شناسایی میشوند
رئیس گروه بیماریهای واگیر مرکز بهداشت آذربایجانشرقی گفت: بعد از برگزاری هر مراسم عروسی یا عزا حدود ۵۰ نفر مبتلا به کرونا در میان شرکتکنندگان شناسایی میکنیم.
سیمین خیاطزاده افزود: با وجود اینکه هنوز برگزاری مراسم های بزرگ مانند عروسیها و عزاداریها در تعداد زیاد را توصیه نکردهایم، اما متاسفانه مردم این کار را انجام میدهند.
وی اظهار کرد: هنوز به افرادی که دارای بیماری زمینهای هستند، توصیه میکنیم در خانه بمانند و افرادی که به دلایل اقتصادی مجبور به حضور در بیرون از خانه هستند، حتما پروتکلهای بهداشتی را رعایت و ناظران هم حتمابر نحوه اجرای آن نظارت کنند.
وی با بیان اینکه هر روز نتیجه حدود ۳۰ درصد نمونهها در آزمایشگاه مثبت میشود، گفت: خوشبختانه تعداد موارد فوتی هنوز چندان زیاد نیست، اما نسبت به هفتههای گذشته افزایش یافته، اما درصد فوت همچنان چهار درصد است.
خیاط زاده اظهار کرد: بیماری در هفتههای گذشته منجر به فوت افراد با سن پایین هم شده و افزایش ورود به بیمارستانها را با شیب ملایم ملاحظه میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: افزایش افرادی که زیر ونتیلاتور هستند و حتی وجود یک نفر مبتلا هم ما را نگران میکند و هشداری برای ما است.
کرونا تمام نشده است
معاون استاندار و فرماندار مراغه در این باره گفت: بیماری کرونا تمام نشده و روند آن نزولی نیست بلکه روز به روز در حال افزایش و گسترش بیماری در شهرستان هستیم.
حمید شکری افزود: شاهد شیوع و روند افزایشی بیماری کرونا در شهرستان هستیم و این موضوع نگران کننده و خطرناک است.
وی ادامه داد: در ماه های نخست شیوع بیماری، کنترل و الزامات و محدودیت ها از سوی دولت اجرایی می شد، لیکن هم اکنون هیچ گونه محدودیتی اعمال نمی شود و محدودیت ها و رعایت موارد و مسایل ایمنی و بهداشتی بر عهده خود مردم است.
وی اضافه کرد: متاسفانه عدم رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی، اصلی ترین علت افزایش آمار کرونا در سطح این شهرستان است.
وی با اشاره به دلایل شیوع و افزایش بیماری کرونا در مراغه افزود: برگزاری مراسم ها و تجمع در فروشگاه ها و مراکز خرید، بوستان ها و همچنین برگزاری آیین های عروسی و عزا از جمله مواردی است که موجب افزایش آمارکرونا نسبت به روزهای نخست شده است.
افزایش آمار کرونایی های مراغه مشهود است
رییس دانشکده علوم پزشکی مراغه نیز گفت: در ۲ هفته گذشته نسبت به شهرستان های دیگر آذربایجان شرقی، در آمار بستری و تعداد موارد مثبت کرونا در شهرستان مراغه شاهد روند افزایشی نگران کننده ای هستیم.
اصغر تنومند با اشاره به اینکه بیشترین بستری را در یک هفته گذشته داشتیم، گفت: شرایط مراغه نگران کننده بوده و باید مردم به رعایت تمامی موارد و پروتکلهای بهداشتی و همچنین فاصله گذاری اجتماعی توجه کنند.
وی اظهار داشت: رعایت فاصله گذاری اجتماعی و پروتکل های بهداشتی و شرکت نکردن در مراسمات و استفاده از ماسک از جمله مواردی است که باید از سوی مردم مورد توجه جدی قرار گیرد.
مردم از حضور و تردد در مکان های شلوغ دوری کنند
دبیر «برنامه شهر سالم و ایمن مراغه» نیز با اشاره به موج جدید شیوع کرونا در این شهرستان گفت: با توجه به اینکه بیماری کرونا به سرعت از شخصی به شخص دیگری انتقال می یابد، حضور در مکان های پرترددو شلوغ از دلایل عمده ابتلا به این بیماری است.
صدیقه صلواتی افزود: بر این اساس، آحاد مردم برای حفظ سلامتی خود و اطرافیان خود، باید تاحد امکان از حضور در این اماکن خودداری کرده و در صورت نیاز به حضور در آنها از ماسک و دستکش بهداشتی استفاده کرده و فاصله اجتماعی بیش از یک متری را رعایت کنند.
وی ادامه داد: راه اصلی مبارزه با بیماری کرونا، تقویت حس مسوولیت پذیری آحاد جامعه در زمینه پرهیز از حضور در تجمعات و مکان های شلوغ و ازدحام هایی از جمله مراسم های عروسی و عزا بوده که باید مورد توجه قرار گیرد.
با وجود اطلاع رسانی در فضاهای رسانه ای و اجرای تمهیدات برای کاهش میزان شیوع بیماری کرونا، خانواده ها می توانند نقش تعیین کننده ای در پیشگیری از ابتلا به این بیماری ایفا کنند.
خودداری از حضور در محل های پرازدحام با کاهش تجملات و تشریفات سنتی می تواند راهکاری موثر در برابر سیل و موج بلند و خطرناک شیوع کرونا باشد.