گاردین: توافق ایران و عربستان یک پله مهم برای حل بحرانهای دیگر در منطقه خاورمیانه محسوب میشود
اگر نزدیکی ایران و عربستان تقویت شود، راه برای حل و فصل دیگر بحرانها در خاورمیانه باز میشود.
گاردین نوشت: همه انواع نشانه ها چه بی اهمیت و چه بزرگ، نشان می دهد که توافق ایران و عربستان واقعی است: پروازهای غیرنظامی بین دو کشور از سر گرفته می شود. یک ایرانی برنده مسابقه قرائت قرآن عربستان سعودی به ارزش 800 هزار دلار شد. فولاد ایران راه خود را به بازارهای عربستان سعودی باز می کند. مقامات دو کشور پس از نجات 60 ایرانی محبوس شده در #سودان توسط #نیروی_دریایی #عربستان در آغوش کشیده شدند و #ابراهیم_رئیسی قرار است به زودی سفر خود را به #ریاض اعلام کند که اولین سفر یک رئیس جمهور ایران از سال 2007 است.
اکنون سؤال این است که آیا این بادهای تغییر میتواند در #خاورمیانه گسترش یابد و قفل درگیریها را در #یمن ، #لبنان، عراق، سوریه و حتی سرزمینهای اشغالی باز کند؟
«سینزیا بیانکو» پژوهشگر شورای روابط خارجی اروپا معتقد است: این قرارداد واقعی است اما بسیار شکننده است. چند نکته حیاتی وجود دارد، مانند یک رئیس جمهور جدید جمهوری خواه در ایالات متحده، یا حمله اسرائیل به ایران. به همین خاطر هر دو طرف هنوز به دنبال بیمه نامه های بالقوه هستند.
یکی از دیپلمات های عرب در لندن این روند را به ساخت یک طبقه همکف تشبیه کرد که سایر کشورها می توانند توافقات خود را بر روی آن بسازند و نشان می دهد که عواقب آن برای منطقه در نهایت می تواند بسیار مهم باشد. یک توافق میتواند کاهش نفوذ واشنگتن در خاورمیانه را تایید کند، اسرائیل را تضعیف کند، بشار اسد، رئیسجمهور سوریه را به جمع کشورهای عربی بازگرداند، بازار کربن بلندمدت جدیدی را برای عربستان سعودی فراهم کند و به انزوای اقتصادی ایران پایان دهد.
این نوشتار میافزاید: شاهزاده محمد میخواست خود را از خط آتش خارج کند، زیرا میترسید که عربستان سعودی در صورت حمله اسرائیل به سایتهای هستهای ایران هدف تهران باشد. او می خواست امارات متحده عربی – حفاظ نهایی – را به سمت مکانی کمتر در معرض دید تبدیل کرده و بر توسعه اقتصاد عربستان تمرکز کند.
فریه المسلمی، یکی از همکاران خاورمیانه در چتم هاوس، گفت: «سعودی میخواهد به این طرز تلقی که این کشور را به عنوان دستگاه خودپرداز جهانی شناسایی میکند پایان دهد. آنها دیگر یک گاو پول نقد جهانی نیستند.»
یک شانس بالقوه برای پیشرفت در یمن است، فقیرترین کشور جهان عرب، جایی که ایران شورشیان حوثی را که با ائتلاف به رهبری عربستان می جنگند مسلح کرده است، اما اکنون به نظر می رسد از تلاش های صلح حمایت می کند. کشور بعدی سوریه است که از نزدیکی ایران و عربستان به خوبی استفاده خواهد کرد.
لبنان نیز که اکنون دولت ندارد کشور سومی است که تجدید رابطه تهران و ریاض به خوبی بهره خواهد برد. /شفقنا