آیا گره توافق هستهای برجام قابل بازگشایی است؟
پذیرش اصول روابط بین الملل به بهترین وجه میتواند تامین کننده منافع ملی ایران باشد. ایران عضوی از جامعه بین المللی است و به همان نسبت نیز باید پذیرای قواعد و مقررات بین المللی باشد. تا زمانی که این معادله برقرار نشود و برخی تندرویها پایان نیابد، وضعیت پرتنش جاری در قالب مثلا معادله برجام همچنان باقی خواهد ماند و برای ایران هزینهزا خواهد بود.
با وجود گذشت بیش از ۸ ماه از آخرین دور مذاکرات وین، فضای تعلیق و بنبست برجامی همچنان ادامه دارد. در حالیکه انتظار میرفت بعد از سفر رافائل گروسی به تهران در اسفند ماه ۱۴۰۱ گامهایی جدی در مسیر #احیای_برجام برداشته شود، پیشرفتی محسوس در این زمینه صورت نگرفته است.
گزارشهای اخیر روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نیز از پیشرفت ناامید کننده توافقات در زمینه دوربینهای نظارتی حکایت دارد. تنشزدایی میان #ایران و #عربستان برای از سرگیری مناسبات نیز با وجود استقبال ویژه از سوی کشورهای غربی، زمینهساز گرهگشایی در حوزه #مذاکرات هستهای نشده است.
در مجموع، میتوان از تداوم فضای تعلیق و سکوت پیرامون آینده #برجام سخن به میان آورد. فضایی که در درون خود این پرسش را مطرح میکند علت تداوم فضای تعلق چیست و تداوم روند جاری چه پیامدها و تبعاتی به همراه خواهد داشت؟
«فرارو» در راستای پرداختن به این مساله مهم با “فریدون مجلسی”، #دیپلمات سابق و تحلیلگر حوزه روابط بینالملل و “امیر علی ابوالفتح”، کارشناس مسائل آمریکا و حوزه سیاسی خارجی گفتگو داشته است.
“امیر علی ابوالفتح”، کارشناس مسائل آمریکا در پاسخ به این سوال که دلیلی اصلی تداوم فضای توام با تعلیق و رکود برجام، علی رغم برخی تحولات مثبت چیست؟ گفت: «بایستی توجه داشته باشیم که آمریکا صرفا برجام را نمیخواهد. دولت آمریکا پیشتر یک تصمیم اجماعی جهت خروج از برجام را گرفت. برجام، هم در میان جمهوریخواهان و هم دموکراتهای آمریکایی منتقدان جدی دارد. نکته اصلی این است که آمریکا چیزی ورای نسخه اولیه برجام که در سال ۲۰۱۵ به امضا رسید را میخواهد و تا زمانی که خواستههایش محقق نشوند، این کشور به توافق برجام باز نمیگردد و تحریمها علیه ایران را نیز لغو نمیکند.»
وی افزود: «به طور خلاصه میتوان گفت که آمریکاییها خواهانِ “برجام پلاس” هستند. یعنی تغییر در برجامِ سال ۲۰۱۵ و انعقاد برجام دو و سه و … (در حوزههایی نظیر توان موشکی، پهپادی، نفوذ منطقهای ایران و غیره). در این فضا، ایران تاکید دارد که اصلِ برجام، نه یک کلمه بیشتر و نه یک کلمه کمتر مورد قبول این کشور است. ایران نهایتا با تغییراتی جزئی که به چهارچوب اصلی توافق سال ۲۰۱۵ آسیب نزند موافقت خواهد کرد. از این رو، باید اذعان کرد که فاصله میان خواستههای ایران و آمریکا به قدری زیادی است که بعید به نظر میرسد اروپایی ها، یا روسها و یا چینیها و یا دیگر طرفهای بین المللی بتوانند اقدامی انجام دهند و مواضع تهران-واشینگتن را به یکدیگر نزدیک کنند. به بیان ساده تر، خیلی دور از انتظار است که آمریکاییها حاضر شوند به برجام سال ۲۰۱۵ بازگردند و تحریمها علیه ایران را بردارند و ما بار دیگر به فضای قبل از ۸ میِ سال ۲۰۱۸ بازگردیم.» /فرارو