پشهها (Mosquitos) بیماریهایی را از جمله مالاریا، زیکا و تب زرد منتشر میکنند که بطور بالقوه میتوانند مرگبار هم باشند. این مساله باعث میشود که #پشهها مرگبارترین حیوانات روی زمین باشند.
با توجه به این موضوع تعدادی از محققان به سرپرستی «دانیل وگناک» شیوهای بر مبنای #سلولز که یک مولکول #بیولوژیک فراوان است برای پیشگیری از نیش پشه ها پیشنهاد کرده اند. این ماده در ضایعات صنایع چوب و نیز ضایعات غذایی و کاغذی در دسترس قرار دارد.
پرداختن سلولز با #اسید_سولفوریک موجب میشود که این #مولکول ها به شکل نانوکریستال های سلولزی تجمیع شود و سپس لایهها یا فیلمهای نیرومند و شفاف شکل میگیرند. این #نانوکریستال ها وقتی با آب و مقدار کمی از «#گلیسرول» (glycerol) مخلوط شوند، به شکلی درمیآیند که میتوان آنها را به شکل #ژل روی پوست استفاده کرد.
در آزمایش های انجام شده با پشه تب زرد (Aedes aegypti) که برای این کار یکی از محققان دستان خود را برای مدت ۱۰ دقیقه در معرض ۱۵ پشه ماده قرار داد، استفاده از ژل نانوکریستال سلولزی تغذیه (پشهها) را به میزان زیادی کاهش داد. اما به نظر می رسید که این ماده هیچ مانع فیزیکی ایجاد نکرده و این حاکی است که فیلم یا لایه این ماده در واقع به عنوان «استتار شیمیایی» عمل کرده است و موجب شده که ترکیبات ارگانیک ناشی شده از پوست که موجب جذب پشهها میشوند، پنهان بمانند.
در آزمایش های دیگر با پوست شبیه سازی شده، نانوکریستالهای سلولزی تقویت شده با ترکیب «ایندول» (indole) بیشترین تاثیرگذاری را در کاهش نیش داشتند.