مشکلات سیاست خارجی به دلیل وجود عناصر متعصب بوجود میآیند و ایدئولوژی دیپلماسی را پیچیده میسازد
فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه ایران، میگوید: مشکلات دستاندازهای سیاست خارجی در عمل به دلیل وجود عناصری متعصب، فراتر از هرگونه آرمان اعلام شده در گذشته، در داخل و خارج از کشور به تدریج بوجود آمده و حتی گاهی رنگ و بوی نامطبوعی پیدا کرده است. روابط با عربستان هم همینطور بوده است.
فریدون مجلسی دیپلمات پیشین و تحلیلگر روابط بینالملل در گفتوگو با رویداد۲۴ با اشاره به تحرکات اخیر منطقهای ایران؛ خصوصا درباره عربستان، میگوید: شاید بتوان گفت، این ایران نیست که توافق با عربستان را پیش برده است. در واقع نه فقط منافع سه طرف سهیم در این #توافق یعنی #چین و #عربستان و ایران ملحوظ بوده است، بلکه سایر کشورهای منطقه مانند عراق و #قطر و #امارات و عمان و شاید بحرین و کشورهای خارج از منطقه مانند #آمریکا و اروپا و کره جنوبی و #ژاپن هم در این بین نیز ذینفع هستند.
مجلسی میگوید: بدیهی است اهمیت قضیه برای ایران بیشتر است چون در #تحریم است و باید در شرایط بحرانی و مخاطرهآمیز بکوشد خود را از بنبست برهاند. خصوصا که اعلام این توافق برای بازگشایی سفارتخانهها و برقراری دوباره روابط سیاسی عربستان و ایران با فاصله کمی پس از ابراز اطمینان دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی رخ داده است.
منافع چین در این است که خلیج فارس منبع اصلی تامین سوخت یعنی نفت عربستان و گاز قطر و بخشی از نفت ایران تامین میکند و مایل است آرامش در این بازار که لازمه توسعه صنعتی و اقتصادی چین است، ادامه داشته باشد. همچنین چین در این بخش ثروتمند جهان، بازرگانی گستردهای دارد که در درجه اول شامل کشورهای عربی و بعد شامل پاکستان و ایران است.
این توافق برای عربستان و شرکای عرب این کشور نیز مهم است؛ به هرحال چین مقصد اصلی صادرات نفت عربستان و گاز قطر و سایر کشورهای عرب خلیج فارس و همچنین تأمینکننده عمده نیازهای بازار مصرف این کشورها است.
آرامش منطقه برای آمریکا و اروپا نیز مهم است؛ یعنی با وجود اینکه برخلاف اروپا، اتکای آمریکا به نفت واردات از خاورمیانه کم شده است، اما اروپای غربی و ژاپن و کره جنوبی بیشتر خدمات فنی و مهندسی و اجرای پروژههای صنعتی و عمرانی این بازار ثروتمند و رو به توسعه را بر عهده دارند. پس درگیری در جنگی در این منطقه علاوه بر اینکه هزینههایی مانند جنگهای عراق و افغانستان و سوریه بر عهده آنان میاندازد، بلکه آنان را از دستیابی به انرژی و بازار آن کشورها باز میدارد. بنابراین توافق ایران و عربستان و دور شدن از خطر برخورد جدی برای همه آنها مهم است. /رویداد24