دلیل شکایت نکردن ایران از ترکیه که باعث کاهش اب رودخانه ارس شدند چیست؟
متخصص اگروتکنولوژی و زراعت و از مدیران سابق مجتمع های کشت و صنعت کشور گفت: دلیل اینکه چرا نمیتوانیم از ترکیه شکایت بکنیم، این است که در سال ۱۹۹۷ در سازمان ملل متحد، کنوانسیون بینالمللی حقوق بهرهبرداری از آبراههای غیر مقاصد کشتیرانی با ۱۰۳ رای تصویب شده و ترکیه این کنوانسیون را امضاء نکرده است.
متخصص اگروتکنولوژی و زراعت و از مدیران سابق مجتمع های کشت و صنعت کشور گفت: دلیل اینکه چرا نمیتوانیم از ترکیه شکایت بکنیم، این است که در سال ۱۹۹۷ در سازمان ملل متحد، کنوانسیون بینالمللی حقوق بهرهبرداری از آبراههای غیر مقاصد کشتیرانی با ۱۰۳ رای تصویب شده و ترکیه این کنوانسیون را امضاء نکرده است.
به گزارش باش خبر وبه نقل از آناج، موضوع حقآبه #ارس در کمیسیون #کشاورزی، #صنایع_غذایی، #آب و #محیط_زیست اتاق #تبریز بررسی شد.
آقاخان بهزاد، متخصص #اگروتکنولوژی و #زراعت و از مدیران سابق مجتمعهای کشت و صنعت کشور در جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تبریز در خصوص حق آبه ارس اظهار داشت: در سال ۱۳۷۹، آورد آب رودخانه ارس، ۸ میلیارد متر مکعب بود که در سال ۱۳۹۱، این رقم به ۵ میلیارد متر مکعب کاهش یافت و امروز، آورد رودخانه ارس، میزان ۲.۷ میلیارد متر مکعب است.
وی ادامه داد: حاشیه رودخانه از دم قشلاقی ماکو تا تازه کند پارس آباد در وضعیت بحرانی قرار دارد که یک عامل کاهش آب آن، بینالمللی و از طرف ترکیه با احداث سدهایی در استان قارص ( کاراکورت) بوده که در سال ۲۰۲۰ با حجم ۱.۷ میلیارد متر مکعب آبگیری شده است.
بهزاد افزود: در صورتی که دو سد دیگر این منطقه با نامهای توزلوجا و سویله مز ترکیه آبگیری شود، هیچ آوردی از شاخه بین گول داغ ترکیه به ایران نخواهد آمد و آورد آب تنها از آرپاچایی ارمنستان خواهد بود و دلیل اینکه چرا نمیتوانیم از ترکیه شکایت بکنیم این است که در سال ۱۹۹۷ در سازمان ملل متحد، کنوانسیون بینالمللی حقوق بهرهبرداری از آبراههای غیر مقاصد کشتیرانی با ۱۰۳ رای تصویب شده و ترکیه این کنوانسیون را امضاء نکرده است.
وی گفت: علت اینکه ایران نمی تواند از ترکیه شکایت کند، این است که ایران عضو این کنوانسیون بینالمللی نیست و از اتاق بازرگانی درخواست داریم که از مراجع ملی پیگیریها و درخواستهای لازم را جهت عضویت کشور در این کنوانسیون بعمل آورد تا امکان شکایت از ترکیه میسر و ممکن شود و مشکل ایران با ترکیه در مورد حقآبه ارس، از طریق مذاکره قابل حل نیست.
بهزاد یادآور شد: علت اینکه چرا ایران در این کنوانسیون عضو نمیشود به این مربوط میشود که یکی از بندهای مهم کنوانسیون مذکور این است که کشورهای بالادست نباید با احداث سد و تاسیسات برداشت ایجاد بکنند تا پایین دست خسارت جدی نبیند و در زمان تصویب کنوانسیون، ایران به عنوان بالادست رودهای دجله و فرات (برخی رودهای تغذیهکننده این دو رود در ایران قرار دارد) عضو این کنوانسیون نشد.
وی ادامه داد: در سال ۱۳۴۸ و ۱۳۵۱ پروتکلی بین شوروی و ایران در مورد تعیین میزان حقآبه ارس امضاء شده و بر اساس حقآبه کشور، برای پارس آباد، ۱.۱۳۰ میلیارد متر مکعب آب شرب و کشاورزی، برای استان آذربایجانشرقی۱۶۵ میلیون متر مکعب و برای استان آذربایجانغربی۱۷۶ میلیون متر مکعب حق آبه از ارس تعیین شد و الان با تقلیل آورد رود ارس که مواجه هستیم. حقآبه جدید ایجاد شده است به نحوی که ۲.۷ میلیارد متر مکعب آب داریم که ۱.۱ میلیارد متر مکعب آن محیط زیست رودخانه ارس است.
متخصص اگروتکنولوژی متذکر شد: تنها ۱.۶ میلیارد متر مکعب برای مصرف باقی میماند که نصف آن مال ما و نصف دیگر متعلق به جمهوری آذربایجان است و در حقیقت از آب ارس، برای ۳ استان، ۸۰۰ میلیون متر مکعب آب داریم که باید در این موضوع مذاکره و بحث بکنیم و از اتاق بازرگانی تبریز درخواست داریم با توجه به جایگاه تشکلی خود، پیگیری و اقدامات لازم را برای عدم توسعه اراضی آبی کشاورزی و عدم تغییر اراضی دیمی به آبی را انجام دهد.
بهزاد تصریح کرد: با توجه به مشکل آلودگی آب ارس و بالا رفتن PH و غلظت املاح و افزایش تعداد دفعات آبیاری بالا و خسارت و افت محصولات کشاورزی حوزه ارس از کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز درخواست داریم این موضوع را در دستور کار خود قرار دهد و از شرکت آب منطقهای درخواست شود که منشاء آلودگی آب ارس را برای بهرهبرداران مشخص کند تا نسبت به جلوگیری از آلودگی از منشاء آلودگی اقدام شود. مطابق قانون توزیع عادلانه آب، امور آب موظف به ارائه منشاء آلودگی نیست.