اخبار

پروژه انزوای ایران یا انزوانمایی از کشور؟

اجماع سازی علیه ایران» از جمله راهبردهای قطعی ایالات متحده آمریکا برای به چالش کشیدن کشورمان بوده است؛ اتفاقی که پس از قدرت گرفتن جوبایدن رئیس‌جمهور کنونی آمریکا بیش از پیش مدنظر تحلیل‌گران و فعالان عرصه سیاست خارجی قرار گرفت

اجماع سازی علیه ایران» از جمله راهبردهای قطعی ایالات متحده آمریکا برای به چالش کشیدن کشورمان بوده است؛ اتفاقی که پس از قدرت گرفتن جوبایدن رئیس‌جمهور کنونی آمریکا بیش از پیش مدنظر تحلیل‌گران و فعالان عرصه سیاست خارجی قرار گرفت.

به گزارش باش خبر وبه نقل از ایرنا، #جوبایدن معاون دولت باراک #اوباما بوده که مشخصا اجماع سازی از قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی علیه #ایران را اجرایی کرده بود بیش از پیش نگرانی کارشناسان حوزه سیاست خارجی در ارتباط با بازطراحی مجدد این سیاست در دوران ریاست جمهوری بایدن را افزایش داده بود. حضور او در اتاق بیضی شکل کاخ سفید همزمان با فضای انتخاباتی در ایران همزمان شده بود و چند ماه بعد از قدرت گرفتن دوباره دموکرات‌ها در ایالات متحده آمریکا، دولت سیزدهم در ایران نیز کار خود را آغاز کرد. از سوی دیگر منتقدان دولتمردان جدید ایران و به خصوص جریان غرب‌گرا همواره تلاش داشتند تا دولت سیزدهم را متهم به ناکارآمدی در برابر راهبرد اجماع سازی آمریکا علیه ایران نمایند و از هر فرصتی برای وانمود کردن موفقیت این طراحی واشنگتن استفاده کنند.

از ادعای عدم دعوت در بریکس تا کاهش فروش نفت به عنوان نمونه در تابستان امسال رسانه‌های غرب‌گرا مدعی شدند ایران از نشست بریکس پلاس توسط چین حذف شده است. برخی رسانه‌های اصلاح طلب مدعی شده بودند این اتفاق به دلیل ناکارامدی دیپلماسی سیزدهم و عدم پیگیری اجرای برجام رقم خورده و بازیگرانی چون چین و روسیه از همکاری با ایران ناامید شده‌اند و بازیگران جدیدی مانند عربستان و امارات را بر ایران ترجیح داده‌اند. اما چند روز بعد رئیس جمهور چین با دعوت رسمی از آیت‌الله رسمی از رئیس جمهور کشورمان درخواست کرد تا در اجلاس بریکس پلاس سخنرانی کند. نکته قابل تامل آمکه رئیس جمهور کشورمان تنها نماینده منطقه در نشست رؤسای کشورهای بریکس بود که در این اجلاس مهم و جهانی که از قدرت‌های نوظهور جهانی تشکیل شده است به ایراد سخنرانی پرداخت.

همزمان با اوج گیری بحران اوکراین نیز گمانه زنی‌ها توسط یک جریان خاص سیاسی در خصوص کاهش فروش نفت ایران به سبب تخفیف‌های روسیه در فروش نفت خود در شرایط تحریم این کشور بالا گرفت. منتقدان دولت مدعی شدند ایران توسط روسیه دور زده شده است و این کشور به رقیبی برای ایران در بازار جهانی تبدیل گشته است. بعدها و با انتشار آمارهای فروش نفت ایران توسط مجامع تخصصی و رسانه‌های بین المللی مشخص شد ایران نه تنها با کاهش فروش نفت روبه رو نشده است که روند صادرات نفتی ایران صعودی بوده است.

ترافیک یک هفته‌ای در میدان دیپلماسی
در یکی از آخرین موارد نیز این جریان رسانه‌ای به بهانه سفر رئیس جمهور چین به ریاض تلاش داشت تا دیپلماسی ایران را شکست خورده معرفی نماید و این سفر را به معنای پایان همکاری راهبردی ایران و متحدانش معرفی کند. این مساله حتی هم‌اکنون نیز در این رسانه‌ها ادامه دارد. سیدمحمد صدر از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام دو روز قبل در گفت و گویی با اشاره به همین مساله مدعی شد که ایران در انزوا قرار گرفته است. او به یکی از رسانه‌های اصلاح طلب گفت: «در دنیا، کشوری که با اکثریت کشورهای دنیا مخصوصاً کشورهای مهم و تأثیرگذار رابطه داشته باشد، منزوی نیست و از این جهت می تواند قدرت مانور سیاسی خیلی زیادی در سیاست خارجی و روابط بین الملل داشته باشد. از سوی دیگر اگر رابطه گسترده‌ای با کشورها نداشته باشید اصلاً قدرت مانور و بازی کردن با سیاست خارجی حاصل نمی‌شود و این نکته‌ای است که متأسفانه اکنون به آن گرفتار هستیم و به گونه‌ای در حال حرکت هستیم که تا حدودی حالت انزوا پیدا می کنیم و اگر این سیاست ها اصلاح نشود، ممکن است که این انزوا افزایش یابد.» ادعای انزوای ایران در حالی مطرح شده است که شواهد فراوان نشان می‌دهد آمریکایی‌ها هیچ‌گاه فرصت اجماع‌سازی جهانی را در دوسال گذشته بدست نیاورده‌اند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا