بررسی طرح مقاوم سازی مسجد جامع تسوج
طرح مقام سازی و مرمت مسجد جامع کهن تسوج با حضور مسئولان شهری و استانی برگزار شد.
علیرضا قوچی، معاون اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی در این جلسه که مرمت، مقاومسازی و محوطهسازی مسجد جامع کهن تسوج و مباحث ترک برداری و شل شدن پایههای ضلع شرقی مسجد جامع مورد بررسی قرار گرفت، با اذعان بر اینکه تسوج تنها شهری در استان است که بدون آنکه مرکز شهرستان باشد دارای بافت تاریخی مصوب است، افزود: مسجد جامع تسوج همانند برلیان بوده و تنها مسجد دوره ایلخانی است که در سطح استان یا شاید در ایران سر پا ایستاده و کاملا دست نخورده باقیمانده است.
وی، مرمت مسجد جامع تسوج رو از اولویتهای سازمان در سال ۱۴۰۱ عنوان کرد.
رضا طوسی، مدیر کل دفتر فنی، امور عمرانی و حمل و نقل ترافیک استانداری آذربایجان شرقی نیز با اشاره هندسی بودن شکل مسجد و بینظیری آن در دنیا، بیان کرد: قرار گرفتن حمام تاریخی و بازار بزرگ بر شانههای مسجد بر شکوه و اهمیت قدمت آن زیبایی خاصی داده است و وجود درخت چنار تنومند که جز آثار ثبت شده است نیز نشان از قدمت بسیار بالای مسجد دارد.
وی افزود: امید است با مرمت و مقاومسازی مسجد جامع و آزادسازی فضاها و معابر اطراف و تکمیل زنجیره محور تاریخی حمام و مسجد و بازار شاهد یک مجموعه کامل گردشگری در استان و ایران عزیز باشیم. شهرستان شبستر با توجه به پتاسیلهای گردشگری شهر تسوج و سایر شهرهای شهرستان، میتواند به قطب گردشگری استان و کشور تبدیل شود.
آخوندی، معاون دانشگاه هنر اسلامی تبریز نیز گفت: همان طوری که انسان در بیماری به پزشک نیاز دارد، این بناها هم به متخصص نیاز دارند با این تفاوت که انسان با شرح حال خود در تشخیص بیماری و درمان به پزشک کمک میکند در بناهای تاریخی باید بررسیهای همه جانبه و آزمایشات متعدد انجام گیرد تا زوایای آن مشخص و اقدامات بهینه انجام شود.
وی افزود: نباید به مرمت بناها فقط دید جزئی و مقطعی داشت و باید نگاه اساسی و همه جانبه به مسئله داشته باشیم و اینکه چطور برنامهریزی کنیم که بتوانیم این میراث ارزشمند را حفظ کنیم.
دکتر نجف قراچورلو، رئیس پژوهشکده توسعه و برنامهریزی جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی نیز با اشاره به پتانسیلهای پژوهشی و تخصصی پژوهشکده توسعه و برنامهریزی جهاد دانشگاهی، اظهار کرد: در کنار توجه به مرمت و مقاومسازی این بنای مهم تاریخی باید سایر مولفههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به منظور احیای و توسعه گردشگری شهر و منطقه در نظر گرفته شود و پژوهشکده آماده هرگونه همکاری در بازآفرینی و مرمت بناهای تاریخی و فرهنگی شهر تسوج است.
حجتالاسلام بجانی، امام جمعه تسوج نیز اظهار کرد: مسجد جامع تسوج از جایگاه ویژهای در بین مردم شهر تسوج برخوردار است و بایستی مرمت و مقاومسازی این بنای تاریخی تسریع یابد.
جواد کلاهدوزان، از اهالی تسوج نیز با بیان اینکه این بنا جز شناسنامههای آذربایجان و ایران است و آسیب وارد شدن به این بنای عظیم کهن ایران زمین خسارت غیر قابل تحمل را رقم میزند، گفت: از اسفند ماه سال گذشته پیگیریهای لازم انجام گرفته و این جلسه هفتمین جلسه کارشناسی است و از کلیه مقامات کشوری و استانی ذیصلاح میخواهیم در مرمت و مقاومسازی و محوطه سازی سرعت بخشیده شود تا شاهد حوادث ناگوار نباشیم.//ایسنا