اخبار

سرنوشت 12500 تن میوه‌های تنظیم بازار شب عید چه شد؟

دادستان مرکزی آذربایجان‌شرقی پس از انتشار گزارش خبرنگار با تیتر وقتی میوه‌های شب عید سر از بازار مزایده در می‌آورند موضوع را از مسوولان مربوطه پیگیری و نکات قابل توجهی را با خبرنگار  در تبریز مطرح و اظهار کرد: تصمیم‌گیری مرکزی و بدون توجه به نیازهای استانی باعث به‌وجود آمدن آشفتگی در بازار میوه شب عید و تبعات بعد از آن شده است.

محبوب علیلو افزود: به نظر می‌رسد این تصمیم‌گیرها نه تنها کاهش قیمت را به‌دنبال نداشته بلکه حتی قیمت بالاتر از کف قیمت بازار در مراکز توزیع سوال برانگیز و حیرت‌آور است.

وی با تاکید بر اینکه به شخصه این موضوع را در بازار میوه عید رصد کرده است، گفت: متاسفانه در مشاهدات عینی دیده شد که فاصله فاحشی بین قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار و قیمت بازاری وجود داشت به‌طوریکه قیمت تنظیمی ستاد بیشتر از قیمت بازار بود و این امر جای تأمل دارد.

علیلو در پاسخ به خبرنگار فارس که مسوولان ذی‌ربط استانی می‌توانستند با بازتاب وضعیت موجود بازار از تبعات بعدی جلوگیری کنند، یادآور شد: براساس اظهارات متولیان استانی این موضوع به ستاد مرکزی گزارش و حتی پیشنهاداتی نیز در رابطه با قیمت و حجم نیاز بازار استان صورت گرفته که ظاهرا مورد توجه قرار نگرفته که مقرر شده مستندات آن مورد بررسی قرار گیرد.

پیشنهاد واگذاری تصمیم‌گیری‌های بازار شب عید به مراکز استان‌ها

دادستان آذربایجان‌شرقی به عنوان مدافع مدعی‌العموم راه حل موضوع مورد اشاره را در تمرکززادیی اعلام و عنوان داشت: پیشنهاد می‌شود تصمیم‌گیری در مسائل این چنینی به نایبین استانی واگذار شود تا با تسلطی که به عرضه و تقاضای بازار دارند، بتوانند با اشرافیت برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دهند و از بروز مواردی از جمله باقی ماندن حجم قابل توجهی از میوه‌های اختصاصی در سردخانه‌ها ممانعت شود.

ارائه میوه‌های باقیمانده به بازارهای صادراتی باید هوشمندانه باشد

وی در مورد سرریز کردن این میوه‌ها به بازار صادراتی نیز هشدار داد و اضافه کرد: ابتدا باید کیفیت میوه‌های باقیمانده ارزیابی و سپس برای اختصاص آن به صادرات تصمیم‌گیری شود تا از تبعات بعدی آن به منظور زیر سوال رفتن فعالیت‌های صادراتی کشور جلوگیری شود.

علیلو ضمن صحه بر استدلال خبرنگار فارس مبنی بر مغفول ماندن وظایف و سردرگمی ستاد تنظیم بازار به دلیل رفت و برگشتی که بین وزارت صمت و جهادکشاورزی دارد، متذکر شد: متاسفانه عدم کار کارشناسی ریشه‌ای، تصمیم‌گیرهای لحظه‌ای و عدم توجه به نیازهای واقعی، نه تنها تاثیرات جالبی به.دنبال نداشته و حتی گاها مضراتی را در پی داشته که امیدواریم به‌زودی توقف این روند و ثابت ماندن متولی ستاد تنظیم بازار محقق شود.

گزارش حاکی است، توزیع میوه شب عید در ایامی که تقاضا برای خرید میوه بسیار بالا بوده و قیمت‌ها افزایش زیادی دارند، اقدام مناسبی از سوی دولت و وزارت جهاد کشاورزی برای تامین نیاز شهروندان و تعادل قیمت‌ها بوده است.

امسال در سراسر کشور، بعد از اتمام دوره توزیع میوه شب عید بخشی از این میوه‌ها فروش نرفت و تصمیم‌گیری در این زمینه با حاشیه‌های همراه شد.

اخیراً سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران آگهی مزایده‌ای فروش ۱۲ هزار و ۲۵۰ تن پرتقال و سیب میوه شب عید را منتشر کرده و در آن اقلامی از میوه‌های تنظیم بازار نوروز ۱۴۰۱ را به مزایده گذاشته که بر طبق این آگهی منتشره ۲ تن سیب و ۵۳۸ تن پرتقال تامسون در سردخانه‌های آذربایجان‌شرقی باقیمانده است.

اصل ماجرا چه بود؟

 

بهمن ماه امسال بود که مسوولان سازمان تعاون روستایی اعلام کردند که ۲۵ هزار تن سیب و ۲۵ هزار تن پرتقال برای ذخیره‌سازی و عرضه در روزهای پایانی سال توسط این سازمان خریداری شده است.

 

به گفته شاهمیری مشاور ارشد سازمان تعاون روستایی، قیمت خرید هر کیلوگرم پرتقال برای این سازمان ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان و هر کیلوگرم سیب ۱۴ هزار تومان بوده است.

 

این در حالی است که قراردادهای منعقد شده بین اتحادیه تعاون روستایی به عنوان مباشر سازمان با صاحبان سردخانه نشان می‌دهد که هر کیلوگرم سیب به مبلغ ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان و هر کیلوگرم پرتقال ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومان خریداری شده است همه این‌ها در حالی است که قیمت عرضه عمده این محصولات در سردخانه‌ها به گواه صاحبان سردخانه و مشاهدات عینی کمتر از این مبالغ بود.

 

اسماعیل قادری‌فر، رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در همین مقطع زمانی، حاشیه‌ها در این زمینه را رد کرده و با اشاره به اینکه با اجرای قانون انتزاع، بعد از هشت سال مدیریت تنظیم بازار و امنیت غذایی به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده است، بیان داشت: بر اساس مصوبه شورای قیمت‌گذاری محصولات اساسی کشاورزی در تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۰ برای خرید و ذخیره‌سازی میوه‌های تنظیم بازاری شب عید، شیوه‌نامه اجرایی تعیین شده است که سازمان تعاون روستایی بر اساس آن عمل می‌کند.

 

براساس این گزارش این میوه‌ها به دلیل کیفیت پایین‌شان دیگر به درد خوردن و قرار گرفتن در سبد خانوار نمی‌خورند و باید در چرخه خوراک دام و تولید کنسانتره قرار گیرند. فعالان بازار معتقدند اگر این سازمان از سود شب عید چشم‌پوشی می‌کرد و حتی با قیمت ذخیره‌سازی و تمام شده‌اش در تهران و استان‌ها این میوه‌ها را توزیع می‌کرد اکنون مجبور نبود فروش میوه‌های بعضاً فاسد شده را به مزایده بگذارد و همه مردم حتی قشر ضعیف و آسیب‌دیده نیز می‌توانستند از این میوه بهره ببرند، اما این سازمان به منظور رد اتهامات و کسب سود از ارزان‌فروشی خودداری کرد.

//فارس

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا