دانشمندان باکتریهای پیچیدهای که بزرگتر از مگس میوه هستند و دیانای خود را در یک کیسه غشایی حمل میکنند، کشف کردند.
به گزارش باش خبر و به نقل از آیای، باکتریها مانند کابوسهای شبانه هستند، اما میتوانیم با این واقعیت که آنها بسیار کوچک هستند و در واقع با چشم غیرمسلح نامرئی هستند، احساس آرامش کنیم.
اما به نظر میرسد دیگر اینطور نیست، چرا که بر اساس گزارشی که به تازگی منتشر شده، دانشمندان یک باکتری بزرگتر از مگس میوه را کشف کردهاند.
محققان همچنین گزارش دادهاند که از پیچیدگی این باکتری شگفت زده شدهاند.
ممکن است فکر کنید که این باکتری به این بزرگی ممکن است چند سلولی باشد، اما در واقع هنوز یک موجود تک سلولی است. با این حال میتواند تا ۲ سانتیمتر طول داشته باشد و به شکل یک رشته است.
این باکتری یک ویژگی عجیب دارد که آن را از اکثر باکتریهای دیگر متمایز میکند و آن اینکه تمام مواد ژنتیکی خود را در یک کیسه غشایی حمل میکند، در حالی که بیشتر باکتریها دیانای خود را در اطراف شناور میگذارند. به این ترتیب، این میکروب را میتوان در جایی بین یک پروکاریوت و یک یوکاریوت طبقهبندی کرد.
پروکاریوتها موجوداتی هستند که به دلیل عدم وجود غشای داخلی فاقد هسته مشخص و سایر اندامکها هستند در حالی که یوکاریوتها مانند حیوانات، گیاهان و قارچها حاوی هسته و سایر اندامکهای متصل به غشاء هستند.
“کریس گرینینگ” میکروبیولوژیست دانشگاه “موناش” که عضوی از این مطالعه جدید نبوده است، میگوید: اغلب، باکتریها را بهعنوان شکلهای کوچک، ساده و تکامل نیافته حیات و به اصطلاح، «کیسههای پروتئینی» در نظر میگیرند. اما این باکتری نشان میدهد که همیشه این گونه نیست.
همچنین مشخص شد که این باکتری جدید، یک کیسه دوم پر از آب را با خود حمل میکند که بیش از ۷۰ درصد از حجم کل این باکتری را تشکیل میدهد. این ویژگی کاملاً شبیه به یک باکتری از جنس “تیومارگاریتا”(Thiomargarita) است که حامل همین کیسه است.
محققان پس از انجام تجزیه و تحلیل ژنتیکی، نتیجه گرفتند که این باکتری تازه کشف شده احتمالاً متعلق به همان جنس است و آن را “تی. مگنیفیکا”(T. magnifica) نامیدند.
در چکیده این مطالعه آمده است: طول سلولهای اکثر گونههای این باکتری حدود دو میکرومتر است که در برخی از بزرگترین نمونهها به ۷۵۰ میکرومتر میرسند. با استفاده از فلورسانس، اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی در ارتباط با توالی ژنوم، کلسیم را شناسایی کردیم. “تیومارگاریتا مگنیفیکا” یک باکتری با طول سلولی متوسط بیش از ۹۰۰۰ میکرومتر است که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است. ما دریافتیم که این سلولها از طریق زیستشناسی منحصربهفرد بیش از محدودیتهای نظری اندازه سلولهای باکتریایی رشد میکنند و پلیپلوئیدی بیسابقهای از بیش از نیم میلیون نسخه از یک ژنوم بسیار بزرگ را نشان میدهند و تحت یک چرخه زندگی دوشکلی با تفکیک نامتقارن کروموزومها در سلولهای ماده قرار میگیرند. این ویژگیها، همراه با تقسیمبندی مواد ژنومی و سنتز پروتئین در اندامکهای متصل به غشاء، نشاندهنده افزایش پیچیدگی در نوع “تیومارگاریتا” است و مفاهیم سنتی سلولهای باکتریایی را به چالش میکشد.
این مطالعه جدید در پایگاه داده bioRxiv منتشر شده است