فرونشست؛ سرطانی بدخیم بر جان زمین
فرونشست زمین امروزه به یکی از چالشهای جهانی تبدیل شده است که مانند سرطانی بدخیم بر جان زمین افتاده و نمونههایی از تاثیر فرونشست بر واحدهای مسکونی در مناطق خشک و نیمه خشک کشور نیز به چشم میخورد که علاوه بر زیانهای مالی و آسیب به تأسیسات زیربنایی، جان مردم را نیز به مخاطره میاندازد و زندگی نسلهای آینده را تهدید میکند.
طی چهار دهه اخیر در کشور ما فشار بسیار زیادی به منابع آب زیرزمینی وارد شده و این منابع تخلیه شدهاند. تخلیه منابع آب زیرزمینی باعث ایجاد یک نوع خشکسالی مصنوعی شده که موجب فرونشست زمین در بسیاری از مناطق کشور شده است؛ فرونشستهایی که باعث وارد آمدن خسارات سنگینی خواهد شد و تنها ناشی از مدیریت نادرست منابع آبی است.
بارگذاری و اضافه برداشت بیش از میزان تجدیدشوندگی منابع آب زیرزمینی، حدود ۴۸۰ دشت از ۶۰۹ دشت کشور را با بحرانی جدی مواجه کرده و در برخی از دشتها باعث رخداد فرونشست و فروچاله شده است، سالهاست که در عین خشکسالیهای گسترده و پیوسته در کشور که به گفتهی وزیر نیرو در ۵۲ سال اخیر بیسابقه بوده، «فرونشست زمین» بر شدت این بحران افزوده است. چنانکه رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی میگوید که این وضعیت برای همهی استانهای کشور به جز گیلان و مازندران در حال وقوع است و این دو استان نیز در آینده نزدیک با آن مواجه خواهند شد.
فرونشست زمین از بحرانهای زیستمحیطی مهم چندسال اخیر ایران است که مهمترین علل آن در حال حاضر بحران آب است. ایران جزو کشورهایی با بیشترین فرونشست زمین است، به حدی که میزان فرونشست زمین در کشور ما ۹۰ برابر میانگین کشورهای توسعه یافتهاست.
در حال حاضر ۳۰۰ دشت ایران دچار این بحران هستند؛ در برخی از دشتهای ایران شرایط از فرونشست عبور کرده و زمین وارد مرحلهی بحرانی ایجاد فروچالهها شده است، از مناطق با شرایط بحرانی میتوان به دشت کبودرآهنگ همدان، دشت ورامین، دشت نظرآباد، دشت تهران، دشت مشهد و نیشابور، دشتهای استان کرمان، اصفهان و قزوین اشاره کرد. عدم توجه به معضل فرونشست خاک، تبعات غیرقابل جبرانی در طبیعت دارد و با نزدیک شدن آن به شهرها موجب وارد آمدن آسیبهای جدی به زیرساختهای آنها میشود.
بنا به نظر کارشناسان، سازمانهای متولی فرونشست زمین مانند سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، شرکت آب منطقهای، جهادکشاورزی، حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی و امور آبخیزداری و شهرداریها از جمله نهادها و اداراتی هستند که باید با انجام اقدامات مسئولانه و هم افزایی لازم مانع کاهش ذخایر آبی و فرونشستهای خطرآفرین برای حیات در این گونه مناطق شوند.
دشتهای آذربایجانشرقی نیز از این امر مستثنی نبوده و بر اساس بررسیهای مقدماتی و شواهد عینی موجود، نشست زمین در تعدادی از آنها از جمله دشتهای شبستر-صوفیان، تسوج و مرند در اثر عوامل مختلف رخ داده است؛ این پدیده اکنون رو به گسترش است لذا باید جدی گرفته شود تا از تبعات ناگوار آن جلوگیری شود.
بهرهبرداری بیرویه از آبهای زیرزمینی، عمدهترین عامل نشست زمین
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی در خصوص این پدیده به ایسنا میگوید: براساس بررسیهای انجام شده، عمدهترین عامل نشست زمین در دشتهای کشور، بهرهبرداری بیرویه از آبهای زیرزمینی و افت شدید سطح آبهای زیرزمینی است.
فرونشست؛ سرطانی بدخیم بر جان زمین
احمد بایبوردی ادامه میدهد: دشتهای آذربایجانشرقی نیز از این امر مستثنی نبوده و بر اساس بررسیهای مقدماتی و شواهد عینی موجود، نشست زمین در تعدادی از آنها از جمله دشتهای شبستر-صوفیان، تسوج و مرند در اثر عوامل یاد شده، رخ داده است.
او در خصوص تبعات و مشکلات این پدیده در مناطق
شهری اضافه میکند: مناطق شهری به دلیل تراکم جمعیت، ساختمانها و شریانهای ارتباطی به طور ویژه آسیب پذیرتر هستند؛ این پدیده میتواند به خیابانها، پلها و بزرگراهها آسیب وارد کرده و خطوط آبرسانی، گاز و فاضلاب را مختل کند و به پی ساختمانها آسیب رسانده و موجب ترک در آنها شود.
بایبوردی یادآور میشود: در این میان، سازههایی که وسعت زیادتر و ارتفاع بیشتری دارند آسیب پذیرتر هستند؛ بهعنوان مثال خطوط راه آهن، سدهای خاکی، تصفیهخانهها و کانالها از آسیب پذیری بیشتری برخوردار هستند.
شناسایی وضعیت زمین شناسی تحت الارضی، اولین راه مقابله با این پدیده
او در رابطه با راهکارهای مقابله با فرونشست زمین خاطرنشان میکند: به منظور مقابله با پدیده فرونشست ابتدا باید اطلاعات کاملی از وضعیت زمین شناسی تحت الارضی بدست آورد و به طور کلی مدلینگ مفهومی چینهای زیرزمینی دشت و محدودهی آبخوان را بدست آورد سپس وضعیت عمق آب و در نهایت افت آب زیرزمینی که از عوامل عمده فرونشست به خصوص در سفرههای آب زیرزمینی از نوع نشتی یا نیمه نفوذپذیر میباشد را در کل محدوده دشت ترسیم کرد.
او بیان میکند: در این زمینه ضمن ترسیم هیدروگراف واحد دشت باید مدلینگ آب زیرزمینی انجام شود که این مدل با تحلیل وضعیت مدل چینهای میتواند راهگشای طرح مسئله باشد.
اقدامات قابل توجهی در زمینهی فرونشست زمین در آذربایجان شرقی انجام نشده است
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی با بیان اینکه در آذربایجان شرقی علیرغم تذکرات در محافل علمی مبنی بر ضرورت جلوگیری از افت آب زیرزمینی عملا عملیات خاصی انجام نشده است، متذکر میشود: یکی از راهکارهای مقابله این پدیده در استان ما تغذیه سفرههای آب زیرزمینی است که متاسفانه در این مسیر به خصوص در مناطق شهری نه تنها کار خاصی انجام نشده بلکه در محیطهای شهری با آسفالت معابر، کوچک کردن مسیر رودخانهها، بتنریزی و غیرقابل نفوذ کردن روانابهای سطحی به داخل سفرههای آب زیرزمینی عملا شرایط طبیعی حل چالش فرونشست هم از بین رفته است.
خشکسالی و برداشت بیرویه از آبها بستری برای افزایش این معضل
دانشیار گروه علوم زمین دانشگاه تبریز نیز در خصوص دلایل ایجاد فرونشست زمین به ایسنا میگوید: عموماً فرونشست زمین دلایل مختلفی دارد؛ تغییرات اقلیمی و خشکسالی، برداشتهای بیرویه از آبهای زیرزمینی، استخراج زیرزمینی معادن، استخراج نفت از مخازن نفتی، انحلال سنگها و اکسید شدن مواد آلی در خاکها و رسوبات در عمق زمین از جمله این موارد هستند اما عامل فراگیر و اصلی آن، برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی است که در کشور ما و در سایر کشورها بسیار مشهود است.
قدرت برزگری ادامه میدهد: خشکسالی از یک طرف و حفر چاه و برداشت بیرویه آب از طرف دیگر، نرخ فرونشست را تشدید کرده است بهطوری که در مرحلهی توسعه یافته آن شاهد گسترش فروچالههایی هستیم که در آینده نزدیک، تعداد و ابعاد آنها بهطور تصاعدی بیشتر خواهد شد.
او اضافه میکند: نرخ یا مقدار فرونشست دشتها به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آن میتوان به شرایط اقلیمی و میزان بارش، ابعاد و وسعت دشتها، ویژگیهای زمینشناسی، ژئوتکنیکی و هیدروژئولوژیکی شامل دانهبندی، ضخامت آبرفت، عمق آبزیرزمینی و … اشاره کرد.
او خاطرنشان میکند: مطالعات پارامتریکی انجام یافته نشان میدهد که دانهبندی رسوبات و میزان برداشت از آبخوان دو عامل مهم و تأثیرگذار هستند البته پارامترهای مختلف برای همهی دشتها تأثیر یکسانی ندارند.
فرونشست زمین، پدیدهای مزمن در کشورهای توسعه یافته
برزگری یادآور میشود: پدیده فرونشست زمین، یکی از مخاطرات مزمن در کشورهای توسعهی یافته از نظر فعالیت صنعتی و کشاورزی است و در برخی از کشورها، مقدار فرونشست تا سه متر نیز مشاهده شده است و اقداماتی برای مدیریت و کنترل آن نیز انجام دادهاند.
او بیان میکند: در کشور ما نیز بیشتر استانها درگیر این پدیده زیرزمینی مخاطرهآمیز هستند البته این موضوع مربوط به زمان حال نمیشود بلکه از مدتها پیش بهصورت تدریجی شروع شده و ما اکنون شاهد عوارض آن هستیم.
او ادامه میدهد: متأسفانه پدیده فرونشست برگشتپذیر و یا به عبارتی قابل درمان نیست؛ یعنی با تغییر اقلیم و اتمام خشکسالی، افزایش بارش و یا حتی تزریق آب نمیتوان دشت را به حالت اول برگرداند اما با انجام مطالعات پایه، این پدیده قابل شناسایی و کنترل بوده و از این طریق میتوان از بروز مخاطرات جدی و خسارات پیشبینی نشده بر سازههای مهندسی، شهرها و صنایع پیشگیری کرد //ایسنا