بستانآباد فاتح مسابقات هفت سنگ آذربایجانشرقی شد
تیم بستانآباد، قهرمان مسابقات بومی محلی هفت سنگ مردان آذربایجانشرقی شد.
به گزارش پنجشنبه باش خبر وبه نقل از ایرنا، در این مسابقات که به میزبانی شهر «تیکمه داش» انجام شد، تیم های بستان آباد اول، تیکمه داش (الف) و چاراویماق به ترتیب رتبه های اول تا سوم را کسب کردند و تیم میانه کاپ اخلاق را دریافت کرد.
مسابقات بومی محلی هفت سنگ مردان آذربایجان شرقی با شرکت ورزشکاران هشت شهرستان درقالب ۹ تیم اسکو ، اهر، بستان آباد، چاراویماق، مرند، میانه، هشترود، تیکمه داش ( الف ) و تیکمه داش ( ب ) برگزار شد.
همزمان با برگزاری این مسابقات، سازمان مردم نهاد جوانان « کند اویونلاری » (بازی های روستایی) که به صورت تخصصی در زمینه توسعه و ترویج و احیای بازی های بومی محلی استان فعالیت خواهد کرد، اعلام موجودیت کرد.
«هفت سنگ» از بازی های بومی رایج در اغلب مناطق کشورمان محسوب می شود که تا دو ۲ دهه قبل طرفداران بی شماری در همه محلات شهرها و روستاها داشت و کودکان، نوجوانان و جوانان بخشی از اوقات فراغت خود را با آن پر می کردند.
بستانآباد فاتح مسابقات هفت سنگ آذربایجانشرقی شد
تصویر آرشیوی از بازی هفت سنگ
قوانین بازی هفت سنگ
در این بازی سنتی و بومی، بازیکنان باید به دو دسته با تعداد اشخاص برابر تقسیم شوند و هر دسته یک شخص را بعنوان سرگروه خویش انتخاب کنند. توپ هفت سنگ توپ کوچکی است- معمولاً شماره یک، هم اندازه با توپ تنیس. تعداد بازیکنان کلی هفت سنگ میتواند بین ۴ تا ۱۶ نفر باشد، بنابراین تقسیم شدن به تیمهای ۲ تا ۸ نفره بهترین گزینه است.
نخست با توافق دو طرف یا قرعه کشی، یکی از تیم ها در فاصله معین از هفت سنگ قرار می گیرد تا توپ را به طرف سنگ های چیده شده بر روی هم پرتاب کند. مقصود این تیم این است که تعداد سنگ هایی که بعد از برخورد توپ می ریزد، کم باشد تا بر روی روی هم گذاشتن آن ها هم راحت تر انجام شده و رسیدن به پیروزی راحت تر شود. بنابراین یک تیم در محل پرتاب و تیم دیگر در پشت سنگها می ایستد. در این وضعیت دو حالت پیش می آید:
۱.اگر توپ تیم پرتاب کننده به سنگ برخورد نکند، جای تیمها عوض می شود تا دسته مقابل شانس خویش را امتحان کند.
درصورتی که توپ به هفت سنگ برخورد کرد، بازیکنان تیم پرتاب کننده باید فرار کنند، چراکه اشخاص تیم دیگر با پاسکاری و رد و بدل توپ باید آن ها را مورد هدف قرار دهند. تیم پرتاب کننده باید در یک وضعیت مناسب، به محل هفت سنگ برگردد، و سنگ های ریخته شده را دوباره بر روی هم بچیند. از سوی دیگر، تیم محافظ باید از این کار جلوگیری کند و تمام اشخاص حریف را با پرتاب توپ حذف کند.
۲- درصورتی که هر یک از تیمها به هدف خویش برسد، ۱ امتیاز می گیرد. بازی هفت سنگ تا رسیدن به امتیاز ۷ ادامه پیدا می کند. هفت سنگ یک بازی فردی نیست، برای موقفیت در این بازی، اشخاص هر تیم باید همدیگر را پوشش دهند. همکاری، رهبری، فداکاری و ایثار، ایجاد یک رقابت دوستانه و صمیمی از مقاصد اصلی بازی گروهی هفت سنگ است.
خطاها در بازی هفت سنگ
ـ لمس خط پرتاب به وسیله شخص پرتاب کننده خطا بوده، که نوبت پرتاب را از دست می دهد و در صورت ریخته شدن سنگ ها، دوباره سنگ ها چیده می شوند.
ـ خارج شدن بازیکن های تیم مهاجم با توپ و بدون توپ از زمین بازی خطا بوده و بازی کن خاطی باید زمین بازی را ترک نماید.
ـ بازیکن های مدافع نمی توانند مانع حرکت اشخاص مهاجم شوند، آن ها میتوانند با پاسکاری و حرکت، مهاجمین را با توپ بزنند، در غیراینصورت بازی کن خاطی اخراج می شود.
ـ زدن بازیکن های مهاجم با پرتاب توپ صحیح است. لمس کردن بدن مهاجم با توپ خطاست و بازی کن خاطی باید زمین بازی را ترک نماید.
ـ عبور کامل یک پای مدافع از قوس نیم دایره( قوس دفاع) خطا به حساب می آید و یک پرتاب اضافه به تیم مقابل داده می شود( لمس خط خطا نیست).
– لمس بازیکن های مهاجم باید هنگام پرتاب درنیمه دایره مقابل خط پرتاب باشد.
– حداکثر فاصله خط محیطی با انتهای فضای سالن ۳ متر می باشد.