بر اساس گزارش ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در حال حاضر رشد ۱/۳ درصدی سهم بازار صادرات از کل بازار نانوفناوری کشور گواه تولید محصولات ایرانساخت باکیفیتی است که دیگر کشورها را راغب به خرید آنها کرده است.
طبق گزارش این ستاد محصولات و خدمات نانوفناوری در حوزههای مختلف ساخت و ساز، اپتوالکترونیک، دارو، بهداشت و سلامت، نساجی و دیگر عرصههای فناورانه به ۴۷ کشور متقاضی این محصولات صادر میشود و کشورهایی چون ترکیه، عراق، لبنان، افغانستان، گرجستان، سوریه، روسیه، پاکستان، تاجیکستان، هند، قزاقستان و غیره خواهان این محصولات و خدمات هستند.
بیشترین میزان صادرات نانو ایران به ترتیب به ترکیه با ارزش ۱۳ میلیون دلار، عراق با ارزش ۱۲/۲ میلیون دلار و لبنان با ارزش ۴/۳ میلیون دلار است. در رتبه بعدی، کشورهای افغانستان، گرجستان و سوریه قرار دارند.
بیشترین سهم صادرات محصولات نانو ایران مربوط به حوزه ساخت وساز است که ۵۳ درصد را به خود اختصاص داده است. محصولاتی که در مرز دانش و با اتکا به شرکتهای دانشبنیان داخلی تولید شده و ارزشافزوده قابل توجهی به دارایی های کشور اضافه کردهاند. تلاش این شرکتها برای صادرات؛ خروج ارز کشور را هم کاهش دادهاند. دو دستاورد مهم و ارزشمند که می تواند در کنار توسعه علمی کشور به جهش تولید و رونق اقتصادی کشور کمک کند.
ایران یکی از کشورهای صاحب نام و برند ملی در حوزه نانو فناوری در سطح جهانی است و فناوران کشور در این زمینه توانستهاند دستاوردهای مهمی برای ایران به ثبت برسانند. فناوری نانو بیش از یک دهه است که جزء حوزههای پیشتاز کشورمان در عرصه جهانی است. این صنعت با کمک توان بومی و دانشی موجود در کشور توانسته مسیر توسعه یافتگی خود را شتابان و تولیدات و خدمات خود را در جامعه ایرانی و جهانی اثرگذارتر کند.
براساس این گزارش، ستاد ویژه توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم با حمایت از زیست بوم فناوری و نوآوری این حوزه به یکی از بازیگران مهم و راهبردی این صنعت در کشور بدل شده است.//ایرنا