اخبار

کمبود شدید مدرسه در چاراویماق/ برخورداری ۳۳ درصدی شهرستان از جاده باکیفیت

شهرستان چاراویماق با مرکزیت شهر قره آغاج واقع در آذربایجان شرقی، محروم ترین شهرستان این استان بوده و با وجود گذشت چندین دهه از پیروزی انقلاب اسلامی، هم‌چنان از مشکلات زیرساختی رنج می‌برد.

یاسین توکلی، فرماندار چاراویماق در گفت‌وگو با خبرنگار، در تشریح وضعیت چاراویماق در استان، گفت: چاراویماق در سال ۱۳۸۰ به صورت رسمی به عنوان یکی از شهرستان‌های استان معرفی شده و با حدود ۳۲۰۸ کیلومتر مربع مساحت، چهارمین شهرستان وسیع و جنوبی ترین شهرستان آذربایجان شرقی محسوب می‌شود.

وی افزود: جمعیت این شهرستان در اوایل انقلاب (سال ۱۳۵۵) حدود ۶۵ هزار نفر بوده و تا به امروز با کاهش جمعیت به حدود ۳۲ هزار نفر رسیده است. این جمعیت در تابستان به دلیل مهاجرت معکوس شدیدا افزایش می یابد.

وی با اشاره به وجود دو بخش در چاراویماق، ادامه داد: بخش شادیان و بخش مرکزی با مرکزیت شهر قره آغاج در چاراویماق به عنوان وسیع ترین مناطق شناخته شده و ۸۰ درصد جمعیت چاراویماق، روستانشین‌ و باقی جمعیت (تنها ۷۰۰۰ نفر) شهرنشین هستند؛ هم‌چنین حدود ۲۴۸ روستا در چاراویماق وجود داشته که اکنون ۲۱۳ روستا دارای سکنه هستند.

توکلی با بیان این‌که این شهرستان در یک منطقه استراتژی و مهم استان قرار گرفته است، خاطر نشان کرد: چاراویماق با شهرستان‌های هشترود، مراغه و میانه و استان‌های آذربایجان غربی و زنجان هم مرز بوده اما با وجود این موقعیت خاص شهرستان، ۳۰ سال است که منتظر احداث جاده‌ “سرچم-قره‌آغاج-میاندوآب” و اتصال این شهرستان به مرکز و شمالغرب کشور هستیم.

وی افزود: این جاده در صورت تکمیل، استان کردستان را از طریق شهرستان چاراویماق به اتوبان تبریز- تهران وصل می‌کند و یک جاده استراتژیک محسوب می‌شود که بار ترافیکی مراغه و هشترود را می کاهد ولی متاسفانه با گذشت ۳۰ سال هنوز به اتمام نرسیده است.

وی با بیان این‌که وضعیت زیر ساخت‌های شهرستان از متوسط استانی بسیار پایین تر است، اظهار کرد: یکی از عواملی که در کنار سرمایه گذاری می‌تواند موجب پیشرفت منطقه شود، زیرساخت‌های موجود به خصوص زیر ساخت های ارتباطی مثل جاده، اینترنت و پوشش صدا وسیماو.. است. جاده‌های چاراویماق بر خلاف سایر شهرستان‌های استان(با میانگین برخورداری از ۸۰ درصد مسیرهای با کیفیت) تنها ۳۳درصد از میانگین جاده های استان برخوردار هست.

فرماندار چاراویماق ادامه داد: تعدادی از روستاهای دارای سکنه شهرستان، حتی راه آسفالت و مناسب ندارند و حتی شن ریزی برای سهولت تردد در آن‌ها انجام نگرفته است.

وی افزود: یکی از محرومیت‌های شهرستان، ضعف در پوشش دهی اینترنت است. وضعیت اینترنت در چاراویماق از نصف میانگین استانی نیز پایین تر بوده و این امر باعث شده تا این شهرستان یکی از سرمایه گذاران بزرگ خود را به جهت نبود اینترنت از دست بدهد. اینترنت در قره آغاج که مرکز شهرستان چاراویماق است هم دائما قطع و وصل می‌شود.

وی افزود: چاراویماق در پوشش همگانی صدا و سیما نیز مشکل داشته و ساکنان ۵۶ روستای این شهرستان هیچگونه دسترسی به برنامه‌های صدا و سیما ندارند.

وی با اشاره به محدودیت‌های تامین گاز و برق در شهرستان، ادامه داد: با وجود کاستی ها تمامی روستاهای شهرستان‌ (به جز یک روستا) از نعمت برق برخوردار بوده ولی پوشش دهی گاز خانگی در صورت اتمام پروژه‌های در دست احداث امسال، به ۸۰ درصد می‌رسد.

توکلی از اهتمام مسئولان چاراویماق برای راه اندازی شهرک صنعتی خبر داد و گفت: ساخت این شهرک به مقدار بالایی از تولید برق نیاز دارد اما ایستگاه برق برای تامین این میزان انرژی نداریم. که مقرر شده از طرف برق متطقه ای تامین گردد.

وی در خصوص وضعیت تامین آب شرب سالم برای مردم شهرستان نیز اظهار کرد: چاراویماق از اب شرب با دوام و بهداشتی برخوردار نیست و آب شرب آن از چشمه‌ها فصلی و چند چاه تامین می‌شود. بر این اساس، سال گذشته با تنش آبی رو به رو بودیم و امسال نیز وضعیت منابع آبی ما بحرانی است.

وی افزود: عدم وجود شبکه فاضلاب شهری نیز یکی از مشکلات اساسی بوده و باعث شده تا فاضلاب این شهر به چشمه‌ها و منابع طبیعی راه یابد و موجب تخریب محیط زیست و منابع آبی زیرزمینی و مشکلات عدیده اجتماعی و بهداشتی برای گردد.

فرماندار چاراویماق در خصوص دلیل وجود چنین محرومیت‌هایی در چاراویماق، اظهار کرد: دلیل عقب ماندگی چاراویماق از چرخه پیشرفت استان، کوتاهی دولت‌های قبلی در حمایت و تخصیص اعتبارات لازم و حل مشکلات شهرستان بوده است و از یک طرف دیگر وسعت شهرستان و دور بودن از مرکز استان می باشد.

وی با اشاره به وجود روستاهای صعب العبور در این شهرستان، افزود: روستای قیرمیزی باغ (باغ قرمز) یکی از روستاهای صعب العبوری است که مردم آن همزمان با روستاهای اطرافش، در زمان بارش برف، مدت زمان بسیاری بدون ارتباط با شهر زندگی می‌کنند و از تامین نان خود نیز عاجز می‌مانند. با این شرایط، وضعیت چاراویماق با سایر شهرستان‌ها اصلا قابل مقایسه نبوده و اغلب بومیان به سمت مهاجرت از منطقه می‌روند.

وی در خصوص سایر چالش‌ها این شهرستان نیز ادامه داد: عمده اشتغال مردم منطقه چاراویماق، کشاورزی و دامداری بوده و در صورت بروز خشکسالی با مشکلات بسیاری رو به رو می‌شوند. قیمت علوفه و نهاده‌های دامی نیز بالا بوده اما قیمت گوشت زنده و شیر به دلیل نبود مشتری، پایین تر از انتظارات و هزینه تمام شده است.

 

توکلی در خصوص راه‌های برون رفت از محرومیت‌های کنونی چاراویماق، تشریح کرد: ابتدا باید نگاه به مناطق محروم تغییر یابد البته رویکر نظام و دولت انقلابی محرومیت زدایی هست و در تخصیص و توزیع اعتبارات به جای تعداد جمعیت، بر اساس نیاز و عمق محرومیت منطقه به آن توجه شود. مثلا تمامی امکانات راهدارخانه‌های شهرستان فرسوده بوده و نیاز به نوسازی دارند و خرید دستگاههای راهسازی نو دارد و با توجه به وسعت شهرستان در چندین نقطه شهرستان باید راهداری احداث شود

 

وی با تاکید بر لزوم ارتقای آموزش مردمی، گفت: پرورش دام سبک و سنگین و کشت گندم، جو و نخود از عمده محصولات تولیدی در چاراویماق است. با توجه به گستردگی فعالیت کشاورزی باید دانش کشاورزان شهرستان ارتقا یابد و تنوع کشت و اصلاح دام نیز عملیاتی شود.

 

وی با اشاره به لزوم استقرار صنایع تبدیلی در شهرستان، بیان کرد: تلاش می‌کنیم تا شهرک صنعتی چاراویماق با مساحت ۵۰۰ هکتار به فوریت در میان پروژه‌های مهم استان قرار بگیرد و با تاکید استاندار محترم آذربایجان شرقی تا دو ماه دیگر کلنگ زنی شود. این شهرک با قرارگیری در بهترین نقطه استان( نزدیک به ریل راه آهن، اتوبان و به خصوص شهر تهران و …) می‌تواند جوابگوی سرریز سرمایه گذاری‌های استان و حتی سایر استان‌هایی دیگر باشد.

 

فرماندار چاراویماق با بیان این‌که چاراویماق یکی از قطب‌های ۲۰ گانه معدنی کشور است، خاطرنشان کرد: یکی از فرصت‌های بزرگی که می‌تواند چاراویماق را از محرومیت‌های کنونی دور کند، وجود معادن گرانبها است. ۷۰ معدن مانند معدن آهن با خلوص ۸۷ درصد در شهرستان شناسایی شده‌اند که ۳۹ معدن اکنون در حال فعالیت بوده اما با تخریب منابع طبیعی و محیط زیست، هیچ سودی برای مردم شهرستان ندارند، در حالی که سرمایه گذاران این بخش می‌توانند با کارهای اصولی و احداث کارخانه‌ها و استحصال منابع در خود شهرستان، جایگاه چاراویماق را در استان ارتقا دهند  و با مشارکت در زیر ساخت های شهرستان سهم خود را در پیشرفت شهرستان ادا کنند.

 

وی با اشاره به پتانسیل‌های گردشگری این شهرستان، گفت: وجود آبگرم‌های درمانی در چاراویماق می‌تواند این شهرستان را به سرعین دوم خطه آذربایجان تبدیل کند.  وجود چشمه اسرار آمیز “پیر سقا” و غار “حاجی آباد” که از داخل آن چشمه‌ای جاری می‌شود نیز از جمله جاذبه‌های گردشگری شهرستان است. در کنار آثار تاریخی تازه کشف شده آغچه ریش که قدمت آن به چندین هزار سال تخمین می زنند.

 

وی در خصوص وضعیت آموزش دختران این شهرستان نیز گفت: یکی از آسیب‌های فرهنگی دختران منطقه، مشکل ترک تحصیل است. در حوزه مدارس دخترانه، با کمبود شدید مواجه هستیم و بایستی مدارس شبانه روزی دخترانه جهت تداوم تحصیل دختران شهرستان احداث شود.

 

وی با اشاره به وجود مهاجرت‌های فصلی در این شهرستان، گفت: اغلب جمعیت شهرستان در زمان آغاز بارش‌های زمستانی به مناطق دیگر مهاجرت کرده و با غالب شدن آب و هوای مطلوب به شهرستان بازگشته و به دامداری و کشاورزی می‌پردازند و جمعیت شهرستان سه برابر می‌شود.

 

وی در خاتمه خاطرنشان کرد: ظرفیت‌های بسیاری در چاراویماق وجود دارد که اگر به درستی شناسایی و استفاده شود، می‌تواند شهرستان را به عنوان یکی از قطب‌های معدنی و اقتصادی استان تبدیل کند. مثلا در صورت بهره گیری درست از استحصال معدن آهن با خلوص ۸۷ درصد، می‌توان صنعت فولاد کشور را در دست گرفت و درآمدزایی بزرگی برای شهرستان داشته باشد.//ایسنا

 

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا