اخبار

چین بیشترین بهره از توافق ایران و عربستان را می برد

استاد روابط بین الملل: اینکه توافق اخیر ایران و عربستان به چه نتایج عملی منجر و منتج خواهد شد امری است که با گذشت زمان مشخص می‌شود. اما تا همینجای ماجرا برنده اصلی توافق طرف ثالث ماجرا یعنی "پکن" است.

امیرهوشنگ کریمی، دکترای تخصصی روابط بین الملل دانشگاه تهران: بر سبیل تعارف و به روال معمول، احتمالا ً توافق اخیر ایران وعربستان با وصف “تاریخی” توصیف خواهد شد. اما این وصف بیش از اینکه ناظر بر منحصربه فرد بودن این توافق یا محتوای خارق العاده آن باشد، متاثر از حضور یک مؤلفه جدید در معادلات قدرت در منطقه موسوم به غرب آسیا و به طور مشخص حوزه ژئوپلیتیک و ژئو استراتژیک”خلیج فارس” است: نقش آفرینی بی سابقه و بازیگری هوشمندانه “چین”.

اینکه مذاکرات میان دو قدرت رقیب و متخاصم یعنی ایران و عربستان در طول دو سال گذشته و با میانجی گری کشورهای عراق و عمان به نتیجه خاص و توافق نهائی منجر نشد اما ظرف کمتر از یک هفته در پکن به توافق نهائی رسید، چیزی جز هوشمندی و فراست سیاسی چین نبوده و گویای جایگاه و وزن سیاسی این قدرت نوظهور در معادلات بین المللی است. در واقع توافق پکن گویای این واقعیت است که برای میانجی گری و نقش آفرینی در تحولات و مناسبات، صرف داشتن رابطه متوازن با دو طرف معادله کافی نیست، بلکه این امر به نفوذ کلام و اعتبار مناسب نزد دو طرف و وزن سیاسی برجسته ای نیازمند است که چین به کفایت از آن برخوردار است. در هوشمندی چینی ها همین بس که در تاریخ، سند توافق به نام پکن ثبت خواهد شد.

ابتکار میانجی گری چین در مجادله درازمدت ایران و عربستان، نمود عینی و نماد واقعی از تلاش این کشور برای پر کردن خلاء قدرت آمریکا در منطقه غرب آسیاست. لذا ابتکار میانجی گری چین در اختلافات مناقشه انگیز ایران و عربستان به هدف آشتی دو قدرت منطقه ای، الگوی تازه و متفاوتی از کنشگری یک قدرت بزرگ جهانی را ارائه می دهد که باعث جذابیت و کسب اعتبار و احترام برای کشور چین و رهبران آن می شود. • در زمانه ای که روسیه با توسل به زور و کاربرد قدرت نظامی به هدف حل و فصل اختلافات با اوکراین به چهره ای منفور و غیرقابل اعتماد تبدیل شده و در حالی که بنیاد سیاست منطقه ای ایالات متحده بر حمایت و تأمین امنیت تمام عیار اسرائیل و به بهای تشدید تضادها و بحران های منطقه ای مبتنی است؛ ابتکار میانجی گری ِپکن میان ایران و عربستان و کسب افتخار و اعتبار ناشی از آشتی و توافق این دو قدرت رقیب و پرچالش منطقه ای برای چین، این قدرت را در موقعیت سیاسی، اخلاقی و البته اقتصادی به مراتب مناسب تری در منطقه غرب آسیا و مشخصا ًخلیج فارس قرار می دهد که سود سرشاری را از منظر منافع اقتصادی، سرمایه گذاری پایدار، تأمین و تضمین امنیت انرژی و پیشبرد مگاپروژه \”کمربند – راه\” نصیب این کشور خواهد کرد. /رویداد24

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا