کارشناس حوزه اقتصاد مقاومتی گفت: راه جلوگیری از انزوای اقتصادی کشور، اجرای اقتصاد مقاومتی است.
حجت الاسلام حمزه معلی در گفت وگو با خبرنگار، بیان کرد: پایه های نظری اقتصاد مقاومتی از نظام اقتصادی اسلام استخراج شده است و با توجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور نسخه کارآمد و به روز ارائه می دهد. در حال حاضر و در ایران دو عامل تحریمها و فشار اقتصادی از طرف دشمن و آمادگی زیرساختهای به وجود آمده برای جهش اقتصادی، زمینه ارائه نظریه هوشمندانه و پیشرو اقتصاد مقاومتی از طرف رهبر معظم انقلاب شده است.
وی افزود: با توجه به تبیین و تفسیر مؤلفههای اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری به دانش بنیانی، درونزایی، برون گرایی، عدالت محوری و مردم بنیانی، این نکته مشخص است که اقتصاد مقاومتی باید علاوه بر خنثی کردن تحریمها منجر به رشد و پویایی اقتصادی کشور شود.
معلی اجرای کامل مولفههای اقتصاد مقاومتی را وابسته به عوامل مختلفی دانست و صریح کرد: از جمله این عوامل همکاری و هماهنگی تمامی بازیگران اقتصادی کشور است به نحوی که این موضوع تنها به یک نهاد یا وزارتخانه محدود نشود. عدم هماهنگی میان سیاست ها و دستورالعمل های اجرایی با اصول اقتصاد مقاومتی از چالش های اجرای کامل اقتصاد مقاومتی در کشور است. این مهم باعث می شود تا متولی مستقیم قسمتهای مختلف آن مشخص نباشد و در نهایت مدیریت یکپارچه و ارزیابی در اجرای آنها صورت نگیرد.
وی ادامه داد: فعالیتهای پراکنده و غیرمنسجم بازیگران اقتصاد ایران مانند دستگاههای ذیل سه قوه، شرکتهای دولتی و بانکهای دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی مانند شهرداریها و شرکتهای تابع، سازمان تأمین اجتماعی، بنیاد مستضـعفان، بنیـاد ۱۵ خـرداد و غیره و نهادهای انقلابـی از جمله سـتاد اجرایی فرمان امام، بنیادهای تعاون نیروهای مسلح، قرارگاههای سازندگی، شرکتهای ذیل آستانهای مقدس و غیره اجرای صحیح سیاست های اقتصاد مقاومتی را دچار چالش جدی کرده است.
معلی اظهار کرد: از دیگر عوامل مؤثر میتوان به عدم فهم صحیح و درک کامل اقتصاد مقاومتی و عدم اعتقاد برخی مسئولین به کارآیی اقتصادمقاومتی اشاره کرد. این مسائل سبب کژفهمی و فاصله گرفتن از توفیقات و نتایج عمل به این نظریه اقتصادی در کشور شده است.
کارشناس حوزه اقتصاد مقاومتی با اشاره به اینکه سیاستهای اجرایی کشور نیز باید با مولفه ها و سیاست های اقتصاد مقاومتی سازگاری داشته باشد تصریح کرد: سیاست ها و برنامههای اقتصادی کشور ما پس از انقلاب نیاز به تغییر و شروعی دوباره داشت و در حالی که شرایط پس از انقلاب یا پس از جنگ به لحاظ خواست عمومی و آمادگی ذهنی مردم و مسئولین بهترین زمان برای این تغییر بود، متاسفانه این اتفاق در کشور رخ نداد. بنابراین برنامههای اقتصادی در کشور همچنان مانند گذشته مبنای نسخه های بانک جهانی و صندوق بین المللی پول ادامه پیدا کرد در حالی که اقتصاددانهای آزاده غربی نیز به این روش معترضند و آن را عامل بدهکاری و پسرفت اقتصادی کشورها دانسته و کشورهایی مانند کره جنوبی عامل موفقیت خود را فاصله گرفتن از این نسخه ها میدانند.
معلی در ادامه گفت: تفاوت عمده اقتصاد مقاومتی و اقتصاد متعارف در مردم بنیان بودن آن است. اقتصاد متعارف یک اقتصاد سرمایه محور و سود محور است و متاسفانه در کشور ما نیز مؤلفه مردم بنیان بودن از طرف مسئولین به معنای خصوصی سازی گرفته شده است. در حالی که مردم بنیان بودن به این معناست که اقتصاد با اراده، سرمایه و حضور مردم تحقق پیدا کند. وی اضافه کرد: عدم فهم و اجرای صحیح این موضوعات سبب عدم ورود اقتصاد مقاومتی به معیشت و زندگی مردم و در نتیجه مانع لذت بردن آنها از پیشرفتهای متعدد کشور در دیگر زمینهها میشود. در برحه کنونی نیز به دلیل شکست گفتمان تکیه به غرب و مذاکره، زمینه برای تغییر زیرساخت های اقتصادی کشور و استفاده از پتانسیلهای موجود و حرکت به سمت اقتصاد بومی و مردمی وجود دارد و باید دید دولتمردان به خصوص دولت جوان انقلابی در آینده چگونه عمل خواهند کرد.
وی وابستگی کشور به کالاهای حیاتی خارجی مانند روغن خام سویا و دانه ذرت دامی، همچنین وابستگی کشور به درآمدهای حاصل از فروش نفت را از آسیبهای اقتصاد کشور و مانع ایجاد اقتصاد مقاومتی بیان کرد و گفت: کشور ما که همواره در معرض تحریم قرار داشته باید با پیشبینی این شرایط تا به حال در بسیاری موارد دیگر به خودکفایی میرسید. همچنین باید با مهندسی تعاملات اقتصادی با کشورهای دیگر مخصوصا کشورهای جبهه مقاومت و همسایه زمینه کاهش آسیب پذیری اقتصاد کشور فراهم میگشت.
معلی در پاسخ به اینکه برخی میگویند اقتصاد مقاومتی به معنای انزوای اقتصادی و دوری گزیدن از دنیا است توضیح داد: اگر میخواهیم به انزوای اقتصادی دچار نشویم ناگزیریم قوی شویم. عزم عمومی برای اجرای اقتصاد مقاومتی قطعا سبب قوی شدن اقتصاد کشور خواهد شد. اقتصاد مقاومتی علاوه بر کاهش آسیبهای تحریم موجب پیشرفت و بالابردن رتبه اقتصاد کشور در جهان میشود؛ در این صورت ضعف اقتصادی کشور که اتفاقا عامل انزوای اقتصادی است برطرف شده و اقتصاد کشور با تأثیرگذاری در مناسبات اقتصادی جهان، حرفی برای گفتن خواهد داشت.
وی عنوان کرد: اگرچه مفهوم اقتصاد مقاومتی بدیع و نو است ولی برخی از مولفه های آن مدت زمان زیادی است که توسط کشورهای پیشرو در حال اجراست. مثلا تجربه آمریکا در ۱۵۰ سال اخیر نشان میدهد این کشور با ارتقای تولید و صنایع داخلی، توجه به ابداع، فناوری و دانش و همچنین کاهش وابستگی به نفت، توانسته است با قوی کردن اقتصاد خود به کشوری تاثیرگذار در همه مناسبات جهانی تبدیل شود.
ایسنا