پایان تنش دیپلماتیک در ترکیه با عقبنشینی غرب
ساعتی پس از انتشار بیانیه سفرای اروپا و آمریکا مبنی بر رفتار در چارچوب کنوانسیون وین اردوغان رئیسجمهور ترکیه نیز اعلام کرد که خواستار تنش نیستیم. در دورهای که ترکیه یکی از پرتنشترین روزهای خود با آمریکا را سپری میکند، ۱۰ تن از سفرای کشورهای غربی از جمله آمریکا، فرانسه، آلمان، هلند، دانمارک با صدور بیانیهای خواهان آزادی عثمان کاوالا یکی از افراد کلیدی در ناآرامیهای موسوم به پارک گزی در سال ۲۰۱۳ استانبول شدند که با واکنش سخت اردوغان روبهرو شد.
اردوغان طی جلسهای با وزیر امور خارجه خود از وی خواست که تمامیسفرای مذکور را عنصر نامطلوب اعلام کند و در صورت لزوم از ترکیه اخراج کند.
در این خصوص اختلافنظر و تنشی نیز میان وزیر امور خارجه ترکیه با اردوغان روی داد اما اردوغان بر تصمیم خود پافشاری کرده و این اقدام سفرا را دخالت مستقیم در امور حکومتی و سیستم قضایی ترکیه نامیده و گفته بود: کسانی که ارزشها و موازین ترکیه را نمیدانند و یا به آن احترام نمیگذارند فارغ از هر سمتی که داشته باشند حق زندگی در ترکیه را ندارند.
اما امروز عصر دیروز ۸ کشور از جمله آمریکا و هلند از این بیانیه عقبنشینی کرده و اعلام کردند که با استناد به ماده ۱۰ کنوانسیون وین، در امور داخلی ترکیه دخالت نخواهند کرد.
دو کشور فرانسه و آلمان نیز ساعاتی پس از بیانیه آمریکا به جمع سایر سفرا پیوسته و از مواضع خود عقبنشینی کردند.
بدون شک اقدام سفیر از کشورهای اروپایی و آمریکا در صدور بیانیه علیه ترکیه، اقدامیهماهنگ برای به چالش کشیدن اقتصاد و در رأس آن حزب حاکم ترکیه به رهبری اردوغان میباشد.
علیرغم نیت آمریکا مبنی بر خروج از خاورمیانه، این کشور بر سر سه مسئله با ترکیه اختلاف جدی دارد و میتوان تنش اخیر را نیز بخشی از پروژه فشار بر ترکیه دانست.
نخستین مورد تنشزا میان دو کشور را میتوان گرایش ترکیه به تأمین سلاحهای استراتژیک از روسیه دانست. به کارگیری و یا عدم به کارگیری سامانه پدافند اس ۴۰۰ روسی یکی از جنجالیترین مباحث نظامیترکیه طی دو سال اخیر بوده است.
دومین مورد اختلاف اساسی ترکیه با آمریکا را در حوزه تمدنی و فرهنگی مورد بررسی قرار داد. حضور ترکیه در جنگ دوم قرهباغ و آزادسازی اکثر قریب به اتفاق مناطق اشغالی جمهوری آذربایجان، مورد رضایت مقامات آمریکا نبود.
بحث سوم را میتوان در بحران سوریه جستجو کرد. آمریکا به منظور حمایت از متحدین خود و همچنین ایجاد جای پای استراتژیک و آیندهنگرانه در این کشور میخواهد اقلیمیهمانند اقلیم کردستان عراق را در شمال شرق سوریه و با حمایت از گروههای تروریستی پ.ی.د و ی.پ.گ پیریزی کند، امری که در تعارض مستقیم با منافع امنیتی ترکیه میباشد.//اناج