وزیر بهداشت: معاونت بهرهوری در ریاست جمهوری باید تشکیل شود
به گزارش خبرنگار ایرنا، سعید نمکی روز سه شنبه در جشنواره بیمارستانهای بهره ور افزود: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای افزایش بهره وری در بیمارستانها، نرم افزاری تهیه کرده که بسیار ارزشمند است. این نرم افزار حتما باید در بیمارستانهای دولتی مورد استفاده قرار بگیرد و مطمئن هستم مورد استقبال بخش خصوصی هم قرار می گیرد.
وی گفت: من امروز را آغاز استفاده از این نرم افزار اعلام می کنم از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی می خواهم این تجربه گرانسنگ را در اختیار وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی قرار دهند. اجرای آن را از سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، ایران و البزر شروع می کنیم. در بقیه دانشگاه ها گسترش می دهیم و با داشبورد مدیریتی این حلقه مدیریتی را در اختیار مدیران وزارت بهداشت قرار می دهیم.
وزیر بهداشت افزود: بهره وری تنها راه برون رفت از شرایط سخت کشورهای در حال توسعه است باید به فکر انسان توسعه یافته یاشیم که عامل اجرای بهره وری است. در دنیای امروز درست گذراندن عمر مهم است نه طول عمر. تفاوت طول عمر مهم نیست. کیفیت زندگی مهم است در خیلی از کشورها امید به زندگی افزایش پیدا کرده اما کیفیت زندگی پایین آمده است و نشان می دهد در نظام سلامت افزایش طول عمر همواره با بهره وری مساوی نیست.
نمکی گفت: جزو کشورهایی هستیم که درباره کیفیت زندگی مشکلات بسیار زیادی داریم. در وزارت بهداشت اگر بخواهیم برای افزایش بهره وری فراتر از بیمارستان فکر کنیم باید به سوالات زیادی پاسخ بدهیم. آیا آموزش ها در کشور همراه بهره وری است؟ آیا پژوهش ها همراه با بهره وری است؟ آیا نظام بهداشت و پیشگیری کشور همراه با بهره وری است؟ باید کورسوی این اندیشه را به جاهای دیگر ببریم.
وزیر بهداشت افزود: این مملکت با منابع محدود باید به افزایش بهره وری فکر کند. برون رفت از مشکلات اقتصادی کشور نیازمند نگاه بهره ورانه است. اگر یک پیشنهاد به رئیس جمهوری بدهیم اول باید در ریاست جمهوری معاونت بهره وری بگذارد و این معاونت در همه وزارتخانه ها دفتر داشته باشد.
وی ادامه داد: امروز خیلی از منابع کشور را دور می ریزیم و منابع کشور را به شدت هدر می دهیم. بیمارستان ته خط است. بهره وری در بیمارستانها گره گشاست اما نه به قدر بقیه جاها. منابع را در بقیه جاهای وزارت بهداشت باید ساماندهی کنیم. امسال سال بسیار سختگی بود. سالی به سختی امسال در قبل و بعد از انقلاب در ارتباط با منابع نداشتیم.
نمکی گفت: اینکه در این شرایط سخت حقوق ها افزایش پیدا کرد. یک روز حقوق ها عقب نماند. یک میلیارد دلار کمتر از سالهای دیگر برای دارو و تجهیزات پزشکی ارز گرفتیم و در شرایطی که ریال دچار نقصان است، پاداش بازنشستگان را از سال ۹۴ به روز کردیم و توانستیم کارانه پرستاران را به روز کنیم همه ناشی از نگاه برنامه ریزی بود و گرنه در باتلاق مانده بودیم. تفکر حسابگرانه، وزارت بهداشت را مدیریت کرد. اگر با ولنگاری و بدون نگاه به آینده، جلو می رفتم حتما زمین می خوردیم.
وی ادامه داد: باید بپرسیم، آیا آموزش کشور از منابع عمومی بهره وری کامل دارد؟ آیا می دانیم چه کسی را به چه سطحی از مهارت با چه هزینه های برای کدام جایگاه نظام سلامت تربیت می کنیم. آیا می دانیم کسی را که تربیت می کنیم جایگاه کاری او کجاست آیا تولید پراید در کشور نگاه بهره ورانه دارد. دوره های طولانی آموزش پزشکی آیا بهره ورانه است. این همه ژنرال تربیت کردن و سرباز نداشتن آیا نگاه بهره ورانه است؟ دروس و دوره های طولانی آیا نگاه بهره ورانه است یا باید تجدید نظر کنیم؟
نمکی گفت: اگر اندیشه بهره وری را به حوزه آموزش ببریم، انقلابی در تربیت نیروی انسانی کشور ایجاد می شود. آیا نظام پیشگیری با نگاه بهره وری است؟ آیا آنچه در سیستان و بلوچستان خرج می کنیم با آنچه در استان البرز هزینه می کنیم باید یک جور باشد. آیا بهره وری از منابع در جایی که پراکندگی جمعیت دارد مثل خراسان جنوبی و جنوب کرمان مثل استان البرز باید باشد. اگر یک ریال در نظام پیشگیری خرج کنیم هزاران تومان را در بیمارستان خرج نخواهیم کرد.
وی افزود: آیا در نظام پژوهشی مخارج بهره ورانه است. آیا بهره وری در پژوهش فقط در حوزه تولید مقاله است. گر چه مقاله هم ارزشمند است. اما مقاله باید بتواند گره هایی از نظام خدمت را بگشاید. باید بهره وری داشته باشد. مگر می شود در یک استان بیماری های مشترک انسان و دام غوغا کند بعد درباره یک مساله کمتر شایع مقاله منتشر کنیم. در همه معاونت های وزارت بهداشت باید از رهنمود دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره بهره وری استفاده کنند.
وزیر بهداشت گفت: یکی از تعاریف بهره وری شکر نعمت های خداست. یکی از ابزارهای بهره وری عشق است، استفاده مطلوب از بهره وری یک کار عاشقانه است.
وی افزود: در دولت آقای روحانی، سلامت در اولویت قرار گرفت و تعداد تختهای بیمارستانها زیاد شد و این نشان داد که سرمایه گذاری در بخش سلامت سرمایه گذاری برای روزهای بحران است. خیرین باید در بخش سلامت سرمایه گذاری کنند بعد به سراغ جاهای دیگر بروند. اول باید مطمئن شویم که در بحران ها کم نداریم بعد وارد حوزه های دیگر بشویم.
نمکی ادامه داد: هنوز نمی دانیم ویروس کرونا چه آینده ای دارد، سازمان بهداشت جهانی هم نمی داند، به رغم این همه تلاش در دولت دکتر روحانی ۱.۶ تخت بیمارستانی به ازای هزار نفر داریم در حالی که انگلیس، آلمان، فرانسه حداقل ۶.۶ دهم تخت دارند. میزان پرستار به تخت در این کشورها سه تا چهار برابر ایران است.
وی گفت: چرا با این شرایط هیچ بیماری پشت در بیمارستان نماند و بیماران افغان هم خدمت گرفتند. اولین عامل آن عشق و ایمان بود که به عنوان نیروی محرکه نیروهای نظام سلامت بود و در تاریخ قضاوت خواهد شد و دوم نگاه بهره ورانه بود. اگر ۲۵۰۰ تخت آی سی یو که امروز اضافه کردیم با پروتکل های رایج اضافه می کردیم پنج سال طول می کشید بسیاری از بخش های عادی ۱۵ روزه به آی سی یو تبدیل شد.
وزیر بهداشت افزود: در این گسترش بهره ورانه هیچ بیمار غیر کرونایی، پشت در هیچ آی سی یویی نماند که اگر می ماند آبروریزی بود. عامل این موفقیت یکی نگاه جهادی و دیگری تجربه دفاع مقدس بود و در کنار آن کار بزرگی بود که از هر تخت و فضایی استفاده مطلوب کردیم و با وجود کمبودها نگذاشتیم مدیریت کرونا زمین بخورد.
نمکی ادامه داد: حتما برای افزایش بهره وری منابعی خواهیم گذاشت اما اصل رضایت مردم است. اگر روزی مردم از ما راضی نباشند همه زحمات ما از بین رفته است. اتصال به خدا و مردم ما را شاداب نگه می دارد. مردم باید از ما راضی باشند تا خدا هم راضی باشد. باید رضایتمندی مردم را ارزیابی کنیم. ۵۵ درصد نارضایتی از غذای بیمارستانها نباید باشد. ما که پول می دهیم آشپزی را باید درست کنیم. شیوه طبخ غذا برای بیمارستانها باید صنعتی شود و از حالت سنتی خارج شود.
///ایرنا