همافزایی برای جبران خسارت ۱۸۴ میلیارد تومانی کشاورزان اهر
کشاورزان اهر در اثر حوادث غیرمترقبه سال زراعی جاری ۱۸۴ میلیارد تومان خسارت متحمل شده اند و حال نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، بانک کشاورزی آذربایجان شرقی و فرمانداری شهرستان برای حل این مشکل و دیگر نواقص این حوزه راهبردی همافزایی شهرستان ۱۴۰ هزار نفری اهر در ۹۰ کیلومتری شمال شرق تبریز از جمله مناطق حاصل خیز آذربایجان شرقی است که کشاورزی آن با مشکلات متعددی چون کاهش بارندگی، خشکسالی، سرمای دیررس و بارش تگرگ و نبود صنایع تبدیلی مواجه است.
در شهرستان اهر ۳۷ هزار هکتار اراضای کشاورزی دیم و آبی وجود دارد که بیش از ۱۱ هزار و ۵۰۰ هکتار آن به صورت مکانیز و بقیه به شکل سنتی کشت می شود و وقوع کوچک ترین حوادث غیرمترقبه، بیشترین خسارت را به کشاورزان این شهرستان وارد می کند.
این شهرستان همچنین بیش از هشت هزار و ۵۰۰ هکتار باغ دارد که سالانه تنها ۱۴۰ هزار تن سیب از آنها برداشت می شود و اهر به همراه مراغه و مرند از قطب های اصلی تولید این محصول در آذربایجان شرقی است.
اما کشاورزان و باغداران اهر از ضعف ساختار اقتصاد کشاورزی و آسیب پذیر بودن آن در برابر هر گونه حادثه غیرمترقبه احتمالی گلایه دارند؛ کارشناسان نیز با اشاره به قابلیت های سرزمینی شهرستان می گویند که توسعه گلخانه ها و ایجاد صنایع تکمیلی از جمله اره های برون رفت از مشکلات مبتلابه کشاورزی این منطقه است.
خسارت ۱۸۴ میلیارد تومانی سرمازدگی، تگرگ و خشکسالی به باغات و اراضی کشاورزی اهر
نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی با گلایه از کمکاری بیمه محصولات کشاورزی در پرداخت غرامت کشاورزان خسارتدیده، اظهار کرد: بیمه محصولات کشاورزی به دلیل کمکاری در عمل به تعهدات خود، موجب کاهش رغبت کشاورزان به بیمه محصولات کشاورزی شده است.
احمد محرمزاده گفت: در سالزارعی ۱۴۰۰، سرمازدگی، تگرگ و خشکسالی که در ۶ مرحله اتفاق افتاد، ۱۸۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان خسارت به باغات و اراضی کشاورزی شهرستان اهر وارد کرده است و فقط در بارش اخیر تگرگ باغداران اهری متحمل خسارت ۱۰۷ میلیارد تومانی شدند.
وی خواستار رسیدگی فوری به مشکلات و موانع تولید در بخش کشاورزی شهرستان اهر شد و افزود: بلایای طبیعی بر بخش کشاورزی سایه افکنده و تولیدات بخش کشاورزی در معرض خطر جدی قرار دارد و لازم است وزارت جهاد کشاورزی نسبت به گرهگشایی از مشکلات کشاورزان برای جلوگیری از اّفت تولیدات اقدام جدی کنند.
محرمزاده بابیان اینکه کمبود منابع آب و خشکسالی بخش کشاورزی شهرستان اهر را تهدید میکند، ابراز کرد: احداث سد کجرود برای تامین منابع آبی جدید جزو نیازهای ضروری شهرستان اهر است، چرا که کمآبی بزرگ ترین تهدید برای بخش کشاورزی است.
نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی با گلایه از نبود صنایع تبدیلی محصولات باغی و دامپروری در شهرستان اهر اضافه کرد: تولیدات باغی و دامپروری در شهرستان اهر به دلیل نبود صنایع تبدیلی؛ آن طور که باید و شاید فرآوری نمیشود و این کمبود باعث دلسرد شدن دامداران و باغداران میشود.
وی ادامه داد: شهرستان اهر با داشتن هفت هزار و ۵۰۰ هکتار باغات تنها ۱۱ دستگاه ضد تگرگ دارد، لذا از دستگاههای ذیربط انتظار داریم برای پیگیری از خسارتهای آینده تگرگ و سرمازدگی با اختصاص تسهیلات همراه کشاورزان و باغداران باشند.
کاهش ۲۵ تا ۳۰ درصد بارندگیها در اهر
فرماندار شهرستان اهر نیز با اشاره به اینکه کشاورزی توأم با تخصص و توجه به زنجیره تولید میتواند از ریسک این بخش بکاهد، اظهار کرد: شهرستان اهر با داشتن جایگاه سوم قطب تولید سیب در آذربایجان شرقی، هنوز صنایع تبدیلی ندارد و غفلت از ایجاد صنایع تبدیلی جزو حلقههای مفقوده است.
رسول خدابخش با بیان اینکه برای صادرات محصولات کشاورزی هیچ برنامهی مشخصی وجود ندارد، گفت: متاسفانه در شهرستان اهر تنها به توسعه باغات توجه شده و با وجود هفت هزار و ۵۰۰ هکتار باغات و تولید سالانه ۱۵۰ هزار تن محصولات کشاورزی سردرختی از بازاریابی، فروش و صادرات غفلت شده است.
خدابخش با انتقاد از توسعه باغات غیرمجاز در شهرستان اهر بیان کرد: در شرایطی که کمآبی بخش کشاورزی شهرستان اهر را تهدید میکند و از طرفی باغات به صورت غیرمجاز توسعه مییابند، از اینرو برای مسئولان واسطه میفرستند تا با تخصیص آب به باغات غیرمجاز موافقت کنند.
فرماندار شهرستان اهر بابیان اینکه میزان بارندگی در سال آبی در شهرستان اهر ۲۰۷.۷ میلیمتر است، اظهار کرد: متاسفانه بارندگیها امسال ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش یافته است و باید برای مدیریت بحران کمآبی برنامهریزی داشته باشیم و با توجه به این موضوع باید جهاد کشاورزی برای توسعه کشاورزی هوشمند و حفظ اشتغال و تولید در بخش کشاورزی شهرستان اهر برنامه داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه شهرستان اهر در تعیین آببهای بخش کشاورزی هیچگونه اختیاراتی ندارد، گفت: آببهای بخش کشاورزی با معیار برداشت محصول در هر هکتار تعیین میشود و بارها این موضوع را پیگیر شدهایم اما چون به وزارت نیرو ارتباط دارد نتوانستیم نتیجه مثبتی بگیریم.
پرداخت 45 میلیارد تومان تسهیلات بانک کشاورزی در اهر
مدیر شعب بانک کشاورزی آذربایجانشرقی، حمایت از بخش دامداری صنعتی را اولویت این بانک دانست و گفت: بزرگترین دامداری صنعتی استان با ظرفیت ۶ هزار رأس دام در تبریز احداث میشود.
جواد محمودی در جلسه مخاطرات بخش کشاورزی شهرستان اهر با انتقاد از عدم تشکیل زنجیره تولید گوشت مرغ در آذربایجانشرقی اظهار کرد: متاسفانه تاکنون نتوانستهایم زنجیره تولید در استان را تشکیل دهیم و در زمینه کارهای مشارکتی ضعف داریم.
وی همچنین با بیان این که در سالجاری ۲۰ هکتار بر ظرفیت گلخانههای آذربایجانشرقی افزوده میشود، افزود: هیچگونه محدودیتی در تامین تسهیلات برای توسعه گلخانهها در استان نداریم و سال گذشته ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات طی برای توسعه گلخانههای استان پرداخت کردیم.
مدیر شعب بانک کشاورزی آذربایجانشرقی گفت: ۱۵ درصد منابع بانکهای دولتی و خصوصی باید به بخش کشاورزی تزریق شود اما در حقیقت پنج درصد از منابع بانکها به بخش کشاورزی تزریق میشود.
محمودی از احداث ۲۰۰ هکتار گلخانه در آذربایجان شرقی و ۳۰ هکتار در شهرستان هریس خبر داد و افزود: سال گذشته ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان تسهیلات در آذربایجانشرقی پرداخت کردیم و ۹۳ درصد این تسهیلات به بخش کشاورزی اختصاص یافته است.
وی با تاکید بر اینکه هیچگونه علاقهای به تعطیلی واحدهای تولیدی آذربایجانشرقی نداریم، یادآوری کرد: وقتی واحد تولیدی ۱۰ سال است تولیدی نداشته و فقط از منویات رهبر معظم انقلاب سوءاستفاده میکند، باید احکام اجرایی را در حق آنها عملی کنیم تا اینکه تولیدکننده واقعی و سوءاستفاده را از همدیگر تفکیک کنیم.
مدیر شعب بانک کشاورزی آذربایجانشرقی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۲۱۰ میلیارد تومان از منابع بانک کشاورزی در قالب تسهیلات به متقاضیان شهرستان اهر پرداخت شده و از این میزان باید تاکنون ۴۵ میلیارد تومان، معادل ۲۰ درصد از منابع بانک کشاورزی در اهر و ۹ درصد از مجموع تسهیلات پرداخت شده در آذربایجان شرقی، وصول میشد ولی تاکنون این منابع از سوی مردم به بانک بازنگشته است.
وی با اشاره به خسارت تگرگ به باغات و اراضی کشاورزی شهرستان اهر افزود: کشاورزان و باغداران تنها ۲۰ درصد حق بیمه محصولات کشاورزی را پرداخت میکنند و ۸۰ درصد حق بیمه از سوی دولت پرداخت میشود.
محمودی همچنین از پرداخت ۱۳۰ میلیارد تومان تسهیلات برای نوسازی مکانیزاسیون بخش کشاورزی آذربایجان شرقی خبر داد و گفت: با توجه به شناور بودن اعتبارات برای نوسازی مکانیزاسیون بخش کشاورزی، شهرستان اهر هشت میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان از این اعتبارات را جذب کرده است و تولیدات تراکتورسازی تبریز جوابگوی متقاضیان خرید تراکتور نیست در حالی که سال گذشته برای خرید یک هزار دستگاه تراکتور تسهیلات پرداخت کردهایم.//ایرنا