نقش بلاکچین در تجارت بینالملل
ویلیام مگنوسون در کتاب دموکراسی بلاکچین، بیان میکند که محبوبیت بلاکچین به معنای اثبات عمق دوگانه بیاعتمادی مردم آمریکا به دولت است
ویلیام مگنوسون در کتاب دموکراسی بلاکچین، جریان نفسگیر دنیای بلاکچین و بیتکوین را از سرچشمه آنها بیان میکند. او یک چهره مرموز به نام ساتوشی ناکاموتو و ارتباط مبهم آن با دارک وب و جرائم #آنلاین به رشته تحریر درآورده است. مگنوسون بیان میکند که محبوبیت بلاکچین به معنای اثبات عمق دوگانه بیاعتمادی مردم #آمریکا به دولت است. این کتاب باید توسط اشخاصی که علاقه دارند بفهمند که چگونه فناوری، #دموکراسی ما را تغییر میدهد و اینکه چگونه دموکراسی در حال تغییر دادن #فناوری است، خوانده شود.
#بلاکچین در #جهان امروز
کریستوف ینتزش، یک آلمانی ۳۴ ساله که در رشته فیزیک تحصیل کرده بود، در سال ۲۰۱۶، این پرسش در ذهنش شکل گرفت که اگر #بیتکوین میتواند پول را متحول کند، چرا نتواند همین کار را برای تجارت انجام دهد؟ او به این فکر کرد که اگر امکان تمرکززدایی از ایجاد #ارز وجود داشته باشد، قطعاً شرکتها را نیز میتوان غیرمتمرکز کرد. یک شرکت غیرمتمرکز میتواند بهجای سپردن تصمیمگیریهای شرکتی به دست مدیران و هیئتمدیرههای #ثروتمند، مستقیماً توسط ذینفعان واقعی آن، یعنی سهامداران اداره شود. ایده او این بود که با «#بلاکچین» میتواند بزرگترین تغییر را در چرخ دندههای سرمایهداری از زمان اختراع شرکت سهامی ایجاد کند.
او به دنبال این بود که راهی برای برنامهریزی قوانین حاکمیت شرکتی در بلاکچین بیابد و یک شرکت غیرمتمرکز ایجاد کند که برخلاف شرکتهای واقعی که محدودیتهای سخت برای اختیارات #سهامداران قرار داده بودند، انعطافپذیری کامل به میل سهامداران ایجاد کند.
نرمافزار #بیتکوین انعطاف لازم برای معرفی این نوع قوانین پیچیده را نداشت، اما برنامه دیگری مبتنی بر بلاکچین به نام اتریوم این کار را انجام داد. «اتریوم» توسط واندریکای ۱۹ ساله روسی و بوترین در سال ۲۰۱۳ ایجاد شده بود و به طور خاص امکان گنجاندن هر نوع برنامه #اسکریپت روی بلاکچین را فراهم میکرد.
ینتزش که با اتریوم آشنا بود فهمید که میتواند با بهره بردن از ویژگیهای قرارداد هوشمند آن، شرکتی ایجاد کند که مدیر اجرایی، هیئت مدیره و حتی هیچ کارمندی نداشته باشد. او با همین ایده اولین شرکت مجازی جهان را در مارس ۲۰۱۶ با اسم اختصاری DAO تاسیس کرد. او به سرعت مسیر سرمایهگذاری به واسطه خرید توکن توسط سرمایهگذاران را باز کرد و بیش از ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه تنها ۲ ماه از پس از تاسیس آن وارد شرکت شد.
طولی نکشید که این سازمان دیجیتالی غیرمتمرکز و بدون رهبر مورد توجه هکرها قرار گرفت و سه هفته بعد از رسیدن به این سرمایه، یک هکر توانست هر سه دقیقه یک بار اتر را با نرخ تقریباً ۴۰۰۰ دلار از شرکت بگیرد و اینگونه بود که در همان ساعات اولیه صبح ۱۷ ژوئن، پول DAO به سمت نابودی رفت.
یتزینش بعدها توضیح داد: «اگر “T” بزرگ در خط ۶۶۶ یک “t” کوچک بود، این از هک جلوگیری میکرد.» اما این اتفاق یک لحظه بحرانی برای بلاکچین اتریوم بود. در اولین استفاده در مقیاس بزرگ از اتریوم سرقتی به ارزش ۵۵ میلیون دلار انجام شد که پس از انتشار خبر، ارزش ارز اتریوم ۳۳ درصد کاهش یافت. البته ویتالیک بوترین، خالق ارز اتریوم، اتهامات را متوجه هارد فورک کرد و پس از ایجاد امکان رایگیری از دارندگان اتریوم بر بستر یک وبسایت، در ۲۰ جولای، تنها سه روز پس از آن هک بزرگ، بلاکچین اتریوم را اصلاح کرد تا سرمایهگذاران DAO بتوانند پول خود را پس بگیرند و ماینرهای اتریوم استخراج را دوباره آغاز کردند. جالب این است که اطلاعات زیادی از آن هکر به دست نیامد و هنوز هم در دنیای واقعی شناسایی نشده است.