محمد خدادادی مجری طرح تامین برق رمز ارزها در شرکت توانیر اظهار داشت: رمزارزها موضوعی تازه و پدیده ای جدید است، بسیاری از کشورهای دنیا هم هنوز به قانون گذاری صریحی نکردند و بسیاری از کشورها هنوز به دنبال آشنایی با این پدیده است. سرعت سریع تغییرات در این حوزه باعث میشود، ۶ ماه پیش یک برآورد از تهدیدات این حوزه داشته باشیم و ۶ ماه بعد برآوردها تغییر کند.
خدادادی گفت: تقریبا از اواخر بهار سال ۱۳۹۹ درک کردیم که این پدیده به خاطر قیمت انرژی در کشور میتواند برای تامین برق و گاز کشور تبدیل به تهدید شود. استفاده از برق یارانه ای برای تولید رمزارز هیچ فرقی با قاچاق سوخت ندارد و دزدی انرژی است، و موجب ضربه زدن به اقتصاد کشور و زیرساختهای انرژی کشور است. این جنس استخراج رمزارز به بروز خاموشیها دامن میزند.
وی افزود: میزان استخراج رمزارز به صورت مجاز ۳۲۵ مگاوات است که نزدیک به ۲۱۰ مگاوات آن به بهره برداری رسیده، استخراج مجاز رمزارز از برق یارانه ای استفاده نمیکند و چون رویت پذیر است در زمان پیک قابل محدودسازی و توقف تولید است.
* پدیده رمزارز در همه کشورها چالش ایجاد کرده است
خدادادی در ادامه این نشست گفت: یکی از چالشهای ما با انجمن بلاکچین، بر سر استدلالهای آنهاست. این پدیده رمزارز در همه کشورها چالش ایجاد میکند.
مثلا دولت چین در تابستان امسال تولید رمزارز را به کلی غیرقانونی کرد. کانادا نیز اخطار داده بود به ماینرها که مصرف بیشتر آنها موجب میشود نتوانیم نیاز منازل را تامین کنیم. همین الان در کشورهای اسکاندیناوی بحثی هست که دادن برق به ماینرها درست هست یا خیر.
وی افزود: قیمت واقعی اگر به معنای قیمت تمام شده برق بدون احتساب هزینه سوخت است بالغ بر حدود ۶۰۰ تومان میشود، اما اگر ۶۰۰ تومان به ماینر بدهیم ما باید ۱۳ هزار مگاوات ظرفیت داشته باشیم که به تمام ماینرهای مشتاق از سراسر جهان برق بدهیم.
خدادادی در ادامه گفت: کل خاموشی هایی که به منازل دادیم امسال حدود ۳ هزار مگاوات بود که نیاز ماینرها ۳ تا ۴ برابر این مقدار است.
خدادادی گفت: ما اگر بخواهیم یک قضاوتی داشته باشیم در خصوص صنعت استخراج رمزارز، یکی از چالشهای این صنعت، چالش بی ثباتی قانون است اما این توجیهی نمیشود برای ادامه بی ثباتی ها. باید این بی ثباتیها ریشه یابی شود. در این فرآیند همه ذی نفعان باید سهم خودشان را بپذیرند.
وی افزود: در چندین جلسه که در بخشهای مختلف دولت تشکیل شد، یکبار پیشنهادی نیامد که از محل خلق ظرفیت جدید، برق را تامین کرد. اگر پارسال به طرحهای بهینه سازی و توسعه تجدیدپذیرها پرداخته میشد به جای آنکه فعالان صنعت رمزارزها به دنبال برق یارانه ای باشند، با دنبال اجماع سازی برای خلق منابع جدید برای تامین برق مورد نیاز استخراج رمزارز میرفتند، این بحران امروز به این اندازه نبود.
خدادادی گفت: وقتی برقی در تابستان در کشور وجود ندارد یعنی برقی نداریم به تولیدکنندگان رمز ارز بدهیم و اگر بخواهیم به تولید رمزارز بدهیم باید برق صنایع یا خانه مردم را قطع کنیم. در قانون این مسئله هست که وزارت نیرو مکلف هست برق استخراج کنندگان رمزارز را در شرایط بحرانی شبکه، قطع کند. تا گاز یا گازوئیل نباشد نمیتوانیم برق تامین کنیم، یکی از دلایل خاموشی زمستان پارسال هم همین نبود سوخت بود. ما چهار ماه محدودیت پر بودن شبکه برق در تابستان داریم و چهار ماه هم در فصل سرما محدودیت گاز داریم. با همه این شرایط میشود تدابیری اندیشید که تولید غیرمجاز رمزارز کاهش یابد.
خدادادی گفت: هر طرحی که روی میز وزارت نیرو قرار بگیرد که این طرح باعث افزایش فشار بر شبکه برق و گاز در ایام پیک شود، آن طرح شکست میخورد. پیش نویس لایحه جدید با در نظر گرفتن راه حلها و محدودیت موجود شبکه هست. پیش نویس لایحه میگوید در طرحهای بهینه سازی مصرف انرژی کار کنید و به میزان بهینه سازی مصرف، برای تولید استخراج رمزارز استفاده شود.
خدادادی در پایان این نشست گفت: در کشور ما برق و انرژی یارانه ای عرضه میشود و انگیزه سودجویانه از سوی تعداد معدودی از افراد برای سوءاستفاده وجود دارد. سه محور دیده شده است. محور اول این است که ورود و خرید و فروش ماینر شفاف باشد و هر کسی خواست زیرزمینی کار کند بلافاصله مشخص شود که این محور را اینک نداریم. محور دوم این است که با شرط اینکه فشار به شبکه زیاد نشود و قیمت دریافتی منطقی باشد، برق فعالان مجاز رمزارز را تامین کنیم. و محور سوم این است که با فعالان غیرمجاز برخورد قاطع و بازدارنده صورت گیرد.//اناج