اخبار

مازنی: باید جبهه های سیاسی دائمی جایگزین احزاب فصلی و انتخاباتی شود

به گزارش روز پنج شنبه ایرنا، احمد مازنی در نوزدهمین کنگره حزب مردم سالاری با بیان اینکه حدود ۱۱۰ حزب مصوب داریم، خاطرنشان کرد: برای مجموعه سیاسی کشور شایسته نیست که این تعداد حزب داشته باشد اما متاسفانه نظام سیاسی کشور با تحزب و کار حزبی تناسب و هماهنگی لازم را ندارد و حتی می‌ توان گفت نظام سیاسی به نوعی ضد تحزب است.

وی درباره مشکلات تحزب در ایران گفت: حزبی نبودن به لحاظ فرهنگی و ارزشی در جامعه ما یک ضد ارزش تلقی می‌شود و وقتی افراد می گویند عضو هیچ حزب و گروهی نیستم امتیاز هم تلقی می‌شود.

نماینده مردم تهران در دوره دهم مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بدون تعریف درست و نقش مشخص برای احزاب، افراد محوریت می‌یابند، گفت: در این حالت،  هر کس که صدای بلندتری داشته باشد و شعارهای عوام پسندتری بدهد جایگاه پیدا می‌کند؛ این در حالی است که تحزب مهمترین حلقه وصل زنجیر دموکراسی است.

مازنی یادآور شد: در یک نظام سیاسی مردم‌سالار، حزب یک حلقه بسیار مهم برای وصل شدن زنجیره مردم به حاکمیت است و شاید مهمترین حلقه اتصال به مردم برای نظام سیاسی است ولی متاسفانه در اصلاح قانون انتخابات در ادوار مختلف  یا نخواستند یا نتوانستند در اصلاح قانون انتخابات، حزبی شدن انتخابات را قانونی کنند.

وی با بیان اینکه برخی از محدودیت ها مربوط به شورای نگهبان است، خاطرنشان کرد: در قانون انتخابات، کسی نسبت به پیمانی که در قانون اساسی بین مردم و حاکمیت بسته شده پایبند نیست زیرا قانون ما حزبی نیست و کسانی هستند که زنبیل خود را جای دیگری گذاشته‌اند و اینجا هم می خواهند امتیاز بگیرند و این یکی از دلایل مهم حزبی نشدن فعالیت سیاسی در ایران است.

این فعال سیاسی با اشاره به این موضوع که تقریبا اکثر قریب به اتفاق شخصیت‌های تاثیرگذار و سیاسی ایران از ابتدای انقلاب تا امروز و قریب به اتفاق آنها معتقد به حزبی شدن اداره کشور هستند، تصریح کرد: جز عده کمی، بخش زیادی از جریان اصولگرا و همه جریان اصلاح طلب، حزبی شدن اداره کشور را مطلوب و ضروری می دانند.

مازنی ادامه داد: بیشتر احزاب و افراد تاثیرگذار کشور معتقدند که سه الی چهار حزب بزرگ و اساسی در کشور شکل بگیرد و برای اداره کشور برنامه بدهند و پاسخگو باشند، اما نمی‌دانم چرا اراده لازم برای تحقق این مطالبه و موضوعی که همه به آن رسیده‌اند شکل نمی گیرد و چرا محقق نمی‌شود؟

وی، ریشه و فلسفه تشکیل شورای گفت‌وگوی ملی در مجلس دهم را این موضوع دانست که بزرگان هر دو جناح این مسائل را حل کنند و افزود: هدف این بود که همه جناح‌ها کنار هم قرار گیرند و به یک نتیجه واحد برسند.

این فعال اصلاح طلب، برخی اختلافات درون احزاب را بچگانه نامید و اظهار کرد: اعضای احزاب از اختلافات کودکانه خود دست بردارند و این دعواها اولویت‌ ما نیست و باید سعی کنیم بر اساس کف خواسته‌ها، همدلی ها را افزایش دهیم.

مازنی با اشاره به تشکیل نهاد اجماع ساز اصلاح طلبان گفت: جبهه اصلاح طلبان ایران شکل گرفته است؛ حتماً نقد جدی و اشکالاتی بر آن وارد است ولی باید همین را تقویت کنیم و ذیل این جبهه، فراکسیون‌های مختلفی از احزاب هم‌سو تر شکل بگیرد که با هم رقابت کنند و کاندیداهای حزبی خود را به جامعه معرفی کنند. این فراکسیون‌های ذیل جبهه‌ای نیروهایشان را آموزش دهند و در این جهت حرکت کنند؛ در جبهه اصولگرایی هم همینطور عمل کنند.

جبهه‌های دائمی سیاسی جایگزین احزاب فصلی و انتخاباتی شود

وی با تاکید بر اینکه پیشنهادم ایجاد جبهه‌های دائمی است نه انتخاباتی و فصلی، افزود: من فکر می‌کنم گام اول برای تحزب اساسی این است که ما به جبهه ها اهمیت دهیم و اینها مشکلات  را طرح و در جهت برطرف کردن آن حرکت کنند.

نماینده ادوار مجلس خاطرنشان کرد: در مورد بازنگری قانون اساسی، آقای کواکبیان گفتند که ما طرفدار جمهوریت سوم و بازنگری قانون اساسی هستیم و به من گفتند که شما با بازنگری قانون اساسی مخالف هستید، باید عرض کنم خیر؛ من با اصل بازنگری در قانون اساسی مخالف نیستم اما در شرایط کنونی معتقدم مسئله ما بیش از آنکه اصلاح قانون اساسی باشد اجرای درست قانون اساسی و تفسیر درست آن است؛ می گویم قانون اساسی سلیقه‌ای تفسیر می‌شود و رویکردها و نگاه‌ها و فرهنگ سیاسی مشکل دارد؛ ما  در حوزه‌های تعلیم و تربیت مشکل داریم.

مازنی گفت: بعد از مشروطه دیدیم که قاجاریه با مشروطه چه کردند. از درون مشروطه رضاخان درآمد و محمدرضاشاه تا وقتی که جوان بود و قدرت نداشت سعی می‌کرد که در چارچوب مشروطه سلطنت کند اما بعد از مدتی گفت که شما نمی فهمید و فقط من می‌فهمم؛ اکنون هم ما قانون اساسی را مثل کتاب مقدس روی طاقچه گذاشته ایم و هر کس بر اساس میل و اراده خود آن را اجرا می‌کند.

وی درباره نگاه حاکم بر حقوق زنان عنوان کرد: مطالبات خود را به دوچرخه سواری زنان تقلیل ندهیم.  مگر برای وزیر شدن زنان در قانون اساسی مانعی داریم؟ در مجمع تشخیص مگر قرار بود  زنان نباشد؟ لذا مسئله ما تنها دوچرخه سواری و به ورزشگاه رفتن زنان نیست. زنان باید بتوانند در ریاست جمهوری کاندیدا شوند.

نماینده مجلس دهم گفت: در مورد خبرگان رهبری در هیچ جای قانون اساسی نداریم که خبرگان رهبری باید مرد باشند و در جایی از قانون اساسی نداریم که اعضای خبرگان باید حتما حوزوی باشند. خبرگان باید منتخب ملت باشند. یعنی خبرگان منتخب ملت می‌توانند از رشته‌های مختلف باشند. افراد خبره در حوزه‌های نظامی، جامعه شناسی، کارشناس مسائل بین الملل، فقیه، زن، مرد و پیر و جوان باید بتوانند در مجلس خبرگان رهبری مردم را نمایندگی کنند.

وی با بیان اینکه نگران دوچرخه سواری بانوان هستیم ولی به کلیات عهد ملت و قانون اساسی با حکومت توجه نمی‌کنیم، افزود: قانون اساسی و آن نیتی که در اندیشه‌های امام(ره) جاری بود و بابت آن هزینه داده ایم. چرا برای آن نگران نیستیم و چرا اصل بیست و هفتم قانون اساسی اجرا نمی‌شود؟ چرا مردم اجازه تجمعات و راهپیمایی ندارند و این محدودیت‌ها برای چیست؟ لذا تمام دغدغه های دوستان ما در مورد دوچرخه سواری و امثال آن محترم است و باید مورد توجه قرار گیرد، اما نباید مطالبات مهم مردم را تقلیل دهیم.

نماینده ادوار مجلس اضافه کرد: کسانی که در مورد قانون اساسی نظر بازنگری دارند، باید مشخص کنند کدام بخش‌ها باید اصلاح شوند و کلی گویی کمکی نمی‌کند. به همین دلیل ابتدا من بر روی اجرای صحیح همین قانون و پرهیز از تفسیر سلیقه‌ای آن قانون اساسی اصرار دارم و بازنگری در قانون اساسی باید از طریق گفت‌وگوی ملی با تعیین موضوعات بازنگری و گزینه‌های بازنگری مورد اجماع قرار گیرد.

مازنی ادامه داد: یعنی یک اجماع ملی در مورد حوزه‌های بازنگری و اینکه چه چیزی به جای اصول قبلی گذاشته شود. اگر این اجماع صورت نگیرد حتی اگر مطابق اصل ۱۷۷ قانون اساسی  شورای بازنگری هم تشکیل شود با آن ترکیبی که در این اصل ۱۷۷ وجود دارد، قانون اساسی بعدی هم بهتر از قانون موجود نخواهد بود.

وی با بیان اینکه با کاهش مشارکت، بحث شیرین انتخابات تلخ شده است، یادآور شد: مهمترین مسئله انتخابات موانع مشارکت مردم است. مردم چرا با صندوق رای قهر کرده اند؟ من فکر می‌کنم در حال حاضر این مسئله جناحی نیست و همه اتفاق نظر دارند که در انتخابات ۱۴۰۰ می توانند تاثیر داشته باشند. مثلا در  بحث ویروس کرونا اصولگرا و اصلاح‌طلب جان خود را دوست دارد و سلامت ملت برایشان مهم است.

این فعال سیاسی با انتقاد از مخالفان الکترونیک شدن انتخابات گفت: بر اساس بررسی‌ها و تحقیقاتی که داشتیم، پیشنهاد برگزاری انتخابات الکترونیکی را دادیم زیرا انتخابات در هیچ جای دنیا به صورت دستی برگزار نمی‌شود اما نمی دانم چرا مخالفت می‌شود؟ اینکه انتخابات در چند روز برگزار شود مسئله مهمی است. کره جنوبی در ۵ روز برگزار کرد، روسیه در ۷ روز و در آمریکا انتخابات دوماه به طول انجامید. چه ایرادی دارد انتخابات ما الکترونیکی و در چند روز انجام شود؟

نوزدهمین کنگره حزب مردم سالاری صبح پنجشنبه به صورت مجازی و با سخنرانی شخصیت‌های اصلاح طلب با شعار «تقویت حاکمیت مردم با جمهوریت سوم» و با سخنرانی مجید انصاری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، مصطفی کواکبیان دبیر کل حزب مردم سالاری و حسین راغفر عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا برگزار شد.

بعد از ظهر روز پنجشنبه نیز جلسه انتخاب شورای مرکزی، ‌ بازرسان و دبیرکل است و مختص منتخبین کنگره خواهد بود.

///ایرنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا