«ذوب رفتار منجمد با غرب» عنوان یادداشت اسماعیل گرامیمقدم برای روزنامه اعتماد است که در آن آمده: اتخاذ راهبردهای کلان در حوزه سیاست خارجی، موضوعی است که در سطوح کلان حاکمیتها تصمیمگیری میشود. موضوع ایجاد ارتباط با امریکا، طی دهههای اخیر همواره به عنوان یکی از مهمترین پروندههای پیش روی کشور بوده است؛ پروندهای که بسیاری از تحلیلگران معتقدند حل آن، بخش قابلتوجهی از #مشکلات کشور را حلوفصل کرده و فرصتی ویژه در اختیار #ایران قرار میدهد تا برنامههایش برای رشد و توسعه پایدار را محقق سازد. جریان #اصلاحات همواره تقدم خود را بر تنشزدایی، تعامل و مدارا در سطوح داخلی، منطقهای و جهانی قرار داده است. این رویکرد اصلاحی، اما همواره از سوی طیفهای رادیکال جناح راست با نقدهای جدی و بنیادین مواجه میشد. چهرههای #اصولگرا ، همواره چهرههای #اصلاح_طلب را به این دلیل که از بهبود مناسبات ارتباطی با غرب صحبت میکردند؛ غربگرا، خودفروخته و وابسته به #غرب معرفی میکردند.
این رویکردهای جناحی و نگاههای #سیاسی باعث شد بخش قابلتوجهی از ظرفیتها و فرصتهای کشور اتلاف شده و امکان شکوفایی پیدا نکنند. به همین دلیل هم نه تنها معادله پیش روی ایران و #امریکا در طول دهههای گذشته حل نشد، بلکه مدام بر حجم مشکلات و ابهامات نیز افزوده شد. امروز اما اشارههای گاه و بیگاهی از سوی برخی مقامات نزدیک به رییسجمهوری درباره مذاکره حقوقی با امریکا مطرح میشود که میتوان آن را به منزله احتمال تغییر در برخی راهبردها تفسیر کرد. واقع آن است که امریکا آسیبهای فراوانی را به منافع ایران وارد ساخته است؛ رفتار گذشته طرف امریکا را البته باید نکوهش کرد، در عین حال باید در راستای منافع ملی و مطالبات مردم گام برداشت. بسیاری از کشورها هستند که نسبت به راهبردهای ایالات متحده نقدهای جدی دارند، اما در عین حال با این کشور ارتباط (در عین رقابت و نقد) دارند. چین، روسیه، ویتنام و… از جمله این کشورها هستند.
سالهاست که کارشناسان اعلام میکنند حل مشکل تحریمها و احیای برجام در گروی مذاکره دوجانبه ایران و امریکاست. ایجاد این ارتباط نه تنها برخلاف اصول انقلابی کشور ایران نیست، بلکه میتواند تقویتکننده راهبردهای کشور هم باشد. حل معادلات میان ایران عربستان یکی ار رویکردهای جدید دولت سیزدهم بود که پس از سالها جنگ سرد منطقهای با عربستان را پایان داد. آیا عدم ارتباط ایران و عربستان فایدهای برای دو کشور داشت؟ مگر غیر از این است که دشمنان مشترک از این سردی روابط استفاده و تلاش کردند منویات خود را محقق کنند. اما از سرگیری روابط ایران و عربستان بازخوردهای مثبت و دستاوردهای مطلوبی به جای گذاشته است. در کشورهای اسلامی هم استقبال فراوانی از آن صورت گرفت. /رویداد24