فاز نخست طرح استحکامبخشی ایوان غربی تختسلیمان تکاب رونمایی شد
فاز نخست طرح استحکامبخشی ایوان غربی تختسلیمان تکاب رونمایی شدامیر مطلوبی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: عملیات مرمت و استحکامبخشی ایوان خسرو این محوطه جهانی از سال ۱۳۹۶ توسط متخصصان برجسته دانشگاه درسدن آلمان با ۳۰۰ هزار یورو اعتبار ارزی و همچنین سه میلیارد ریال هزینه ار محل اعتبارات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی آغاز شد و اکنون این سازه معماری به طور کامل مسلح شده و میتوان به حذف داربستهای فلزی آن که از سال ۱۳۵۵ جهت حفظ بنا نصب شده، برنامهریزی کرد.
امیر مطلوبی افزود: در جریان عملیات استحکام بخشی که پس از مطالعات گسترده توسط متخصصان آلمانی شامل اسکن لیزری، آنالیز و آزمایشهای مرمت و آسیب شناسی انجام شده، دوخت و دور درونی سازه بدون تغییر در ظاهر این بنای باستانی منحصر به فرد اجرا شد.
وی با بیان اینکه بنای ایوان غربی تخت سلیمان پس از عملیات استحکام بخشی قادر است زمین لرزه های ۴.۵ رشتری را تاب بیاورد، اظهار داشت: پلاسترهای بهکار رفته در عملیات استحکام بخشی این بنا از ترکیب ۱۸ ماده مختلف تشکیل شده که مقاومت و تاب آوری بسیار بیشتری از فولاد دارد.
مدیر پایگاه جهانی تخت سلیمان تکاب ادامه داد: همچنین ملات بهکار رفته در در عملیات استحکام بخشی این بنای دوره ساسانی، از ملات و گچ نیمکوب تولید شده در داخل مجموعه است که مقاومت و استحکام آن مورد تایید هیات آلمانی قرار گرفت.
مطلوبی بیان کرد: گچ سنای نیمکوب از سال های گذشته در مرمت بناهای مجموعه تخت سلیمان مورد استفاده قرارگرفته که شکاف ها و تَرَک های موجود در ایوان خسرو نیز با آن پُر و ترمیم شده است.
وی اضافه کرد: با توجه به اهمیت بنا و ضرورت حفظ و مرمت آن در سال ۱۳۵۵ داربست های فلزی در این اثر تاریخی به کار بسته شد که کافی نبود و بنا باید بدون عصا و تکیه گاه، ایستایی خود را حفظ می کرد از این رو علاوه بر استحکام بخشی در دورههای مختلف در سال ۱۳۹۰ نیز دانشگاه درسدن آلمان با امضای تفاهمنامه ای با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری عملیات گسترده مطالعات استحکام بخشی این بنا را آغاز کرد.
مدیر پایگاه جهانی تخت سلیمان تکاب افزود: سازه معماری ایوان غربی، بزرگترین بنای مجموعه تخت سلیمان به شمار میرود که در دوره های مختلف تاریخی از جمله ساسانی و ایلخانی حائز اهمیت بوده به گونه ای که پس از مرمت این بنا به کاشی کاری داخل سازه با کاشی های زرین فام اقدام کردهاند.
مطلوبی گفت: این بنا یکی از مهمترین نمادهای مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان است که از نظر معماری و تاثیرهای سیاسی و اجتماعی یکی از بناهای عظیم و مهم دوره ساسانیان است.
مجموعه میراث فرهنگی تخت سلیمان تکاب در جنوب آذربایجانغربی واقع شده و در سال ۱۳۸۲ به عنوان چهارمین اثر ملی کشور در فهرست جهانی سازمان یونسکو به ثبت رسیده است و هماکنون آثار و بقایای دورههای تاریخی ساسانی و ایلخانی از جمله برج و باروها و بقایای آتشکده آذرگشنسب، یکی از سه آتشکده مهم ایرانیان باستان، در اطراف دریاچه اسرارآمیز این مجموعه خودنمایی میکند.
به عقیده باستانشناسان محوطه تاریخی تخت سلیمان قبل از اسلام آتشکده زرتشتیان و یکی از سه آتشکده مهم ساسانیان بوده و در دوره پس از اسلام به عنوان تفرجگاه و کاخ تابستانی ایلخانان مورد استفاده قرار گرفته است؛ هماکنون نمونه آثار و بقایای کاخهای ایلخانی تنها در مجموعه تخت سلیمان تکاب به چشم میخورد.