اخبار

فارن‌افرز: در مواجهه با بحران هسته‌ای ایران، بایدن به گزینه‌ی سوم روی آورده است

فارن‌افرز در یک نوشتار به مواقع دولت آمریکا در خصوص برجام، ایران و پیشنهادهای آینده برنامه هسته‌ای تهران پرداخته است.

فارن افرز نوشت: پس از بیش از دو سال تلاش و شکست برای بازگرداندن توافق هسته ای 2015 ایران، به نظر می رسد دولت بایدن به این نتیجه رسیده است که این توافق فراتر از احیا است (احیا شدنی نیست). جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا سرانجام در ماه نوامبر اعلام کرد: «این توافق مرده است».

در حالی که #مذاکرات با شکست مواجه شد، #برنامه_هسته_ای_ایران به روش های بی سابقه و در برخی موارد غیرقابل برگشت پیشرفت کرد. از زمانی که دونالد #ترامپ ، رئیس‌جمهور #آمریکا در سال ۲۰۱۸ از #توافق خارج شد، و به‌ویژه طی دو سال گذشته، ایران به نقاط عطف مهم هسته‌ای دست یافته است. این کشور صدها پوند اورانیوم بسیار غنی شده را ذخیره کرده و هزاران سانتریفیوژ پیشرفته را نصب کرده است.

افرز درادامه نوشت: در ماه‌های اخیر، ایران تقریباً «هیچ بهایی برای این پیشرفت‌های هسته‌ای» پرداخت نکرده است. برعکس، موقعیت ژئوپلیتیکی آن بهبود یافته است. این کشور روابط خود را با چین و روسیه تقویت کرده و در عین حال روابط با برخی از همسایگان خود از جمله رقیب منطقه‌ای خود عربستان سعودی را عادی کرده است.

اگر دولت بایدن از طرح الف – احیای برجام – صرف نظر کرده است، از چرخش به طرح B که توسط بسیاری از تحلیلگران و همچنین مقامات اسرائیلی پیشنهاد شده است خودداری کرده است: یعنی فشارهای اقتصادی، سیاسی و نظامی بر تهران. در عوض، طرح C را انتخاب کرده است، تلاشی برای جلوگیری از بدترین نتایج مناقشه هسته‌ای با ایران و در عین حال حفظ امکان حل و فصل آن در آینده. واشنگتن به دنبال جلوگیری از رسیدن ایران به بمب اتمی، اجتناب از تشدید تنش‌های خطرناکی است که می‌تواند با افزایش فشار همراه باشد و به راه‌حل دیپلماتیک ضربه بزند به این امید که شرایط برای یک توافق جدید برای جایگزینی برجام در طول زمان مساعدتر شود.

فارن افرز در ادامه آورده است: اما حتی اگر این طرح موفقیت آمیز باشد، طرح C هزینه هایی را به همراه خواهد داشت. این طرح به ایران اجازه می دهد تا برنامه هسته ای خود را به طور پیوسته توسعه دهد و در عین حال انزوای اقتصادی و سیاسی خود را رها کند. این استراتژی به جای ایجاد زمینه برای توافقی که برنامه هسته ای تهران را معکوس می کند، خطر تثبیت وضعیت ایران به عنوان یک کشور در آستانه هسته ای را به همراه دارد. در نتیجه، ایالات متحده و سایر کشورهای ذی‌نفع باید تلاش‌های خود را برای جلوگیری از برداشتن گام‌های کلیدی ایران در مسیر دستیابی به سلاح هسته‌ای و پیچیده‌تر کردن تلاش‌های تهران برای ایجاد خطوط حیاتی جدید اقتصادی و عادی‌سازی وضعیت هسته‌ای‌اش مضاعف کنند. /شفقنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا