ظریف: دوباره درباه برجام مذاکره نخواهیم کرد
گروه سیاسی: وزیر امور خارجه در گفت و گویی مواضع کشورمان را درباره موضوعات اخیر پیرامون ایران از جمله تمایل دولت بایدن برای بازگشت به برجام تشریح کرد.
محمدجواد ظریف در گفتوگویی با نشست گفتوگوهای مدیترانهای درباره شرایط بیماری همهگیر کرونا در ایران گفت: فکر میگنم شرایط در ایران واقعا بد است. با توجه به این که در موج سوم این بیماری در فصل پاییز هستیم که با شیوع دیگر ویروسهای همه گیر مانند آنفلونزا همراه است. کادر پزشکی ما بسیار خوب عمل کرده است و متخصصان پزشکی بسیار توانمندی داریم. این مسئولیت، مسئولیتی سنگین و طولانی بوده است و طاقت فرساست. اما اما بر خلاف کشورهای دیگر از جنگ اقتصادی رنج میبریم که فراتر از محدودیتهاست. آمریکا حتی مانع این میشود که ما از پولهای خودمان که در کشورهای دیگر است برای تولید و تهیه واکسن استفاده کنیم. اگر غیر از این میگویند، دروغ میگویند. وزارت بهداشت و بانک مرکزی ما در تلاش بوده است چند میلیارد پولی را که داریم به سازمان بهداشت جهانی برای تهیه واکسن انتقال بدهیم اما موفق نبودهایم. این مانع تلاش ما برای مبارزه با بیماری شده است و این به هر شکل جنایتی علیه بشریت است که دولت ترامپ در روزهای اخیرش انجام میدهد.
ظریف درباره این که این بیماری در کدام کشور منطقه بیشتری و خطرناک ترین عواقب را خواهد داشت، گفت: در یمن شاهد وضعیت جدی نه تنها در زمینه کرونا بلکه در تمام زمینههای بشردوستانه از جمله تهیه غذا و دارو هستیم. متاسفانه همین گروهی که به آنها گروه ب میگفتم و البته بعضیهایشان رفتهاند و اقداماتی علیه بشریت انجام میدهند، در یمن هم مانع دسترسی به غذا و دارو میشوند.
ظریف درباره این که دولت جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا گفته است تصمیم دارد به توافق هستهای بازگردد اما همچنین میخواهد درباره دیگر مسائل مانند برنامه موشکی ایران و نقش آن در منطقه مذاکراتی داشته باشد و آیا ایران حاضر به مشارکت در این مذاکرات است، گفت: آمریکا از برجام خارج شد اما از سازمان ملل خارج نشده است. به عنوان عضوی از سازمان ملل و شورای امنیت مسئولیتهایی دارد. آمریکا باید به عنوان عضو دائمی شورای امنیت به قطعنامه 2231 پایبند باشد. دولت آمریکا به خاطر این که دولت ترامپ رژیمی دغلکار بوده است تا حد زیادی از این قطعنامه تخطی کرده است. اگر دولت بایدن هم میخواهد رژیمی دغلکار باشد، میتواند برای اجرای تعهداتش به دنبال مذاکره باشد. آمریکا تحت این قطعنامه تعهداتی دارد که باید اجرا کند و در موقعیتی نیست که برای آن شرط تعیین کند. آمریکا باید تخطی از قوانین بینالمللی را متوقف کند. این به مذاکره احتیاج ندارد.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه گفت: ما درباره توافقی که پیش از این بر سرش مذاکره کردهایم، مذاکره نخواهیم کرد. این توافق یک بده و بستان بود. این طور نبود که یک طرف مطالبه کند و طرف دیگر اجابت کند. موضوع این است که اروپا و آمریکا محدودیتهایی 20 به علاوه 10 ساله میخواستند. ایران مذاکره را بر سر هیچ محدودیتی آغاز کرد و جایی در این بین به توافق رسیدیم. این موضوع دو سال مذاکره بود و دیگر درباره آن مذاکره نخواهد شد و تمام. این نشانه عدم سو نیت است. موضوع موشکها و امنیت منطقه کاملا از طرف همه کنار گذاشته شدند نه به خاطر این که آنها امتیازی انحصاری به ایران دادند، بلکه به خاطر این بود که آنها حاضر نبودند رفتار مخرب خودشان را در این زمینهها کنار بگذارند. به مسئله تسلیحات توجه کنید. سال گذشته، میزان سلاحی که غرب به منطقه خلیج فارس فروخت، بیش از هر جای دیگری بود. بیش از 100 میلیارد دلار تسلیحات به این منطقه فروخته شد. آیا غرب آماده متوقف کردن این رفتار مخرب است؟ غرب از جنگ یمن حمایت کرد، غرب از الحاق مناطق حمایت کرد، نه به طور رسمی در واقع از الحاق سرزمینهای فلسطینی حمایت کرد، غرب از تروریسم اسرائیلی حمایت کرد. چرا اسرائیل علیه ایران اقدامات تروریستی انجام میدهد؟ از جمله ترور دانشمند هستهای ما در هفته گذشته در داخل ایران که با محکومیت غرب همراه نبود. آیا غرب آماده متوقف کردن رفتار مخربش در منطقه ما هست؟ از آنجا که آنها آماده کنار آمدن با این نیستند، تصمیم گرفتیم آن موضوعات را کنار بگذاریم.
/بهار