اخبار

طغیان آفت “ابریشم باف ناجور” در ارسباران/جزییات مبارزه با این آفت

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی از طغیان آفت ابریشم باف ناجور در منطقه ارسباران خبر داد و جزئیات مبارزه با این آفت را تشریح کرد.

رحیم مهردادی در مراسم استقرار هواپیماهای محلول پاش در شهرستان هریس، در گفت‌وگو با خبرنگاران، گفت: آفات به عنوان بخشی اکوسیستم جنگل وجود داشته و در واقع زنجیره و شبکه غذایی موجود در جنگل را کامل می‌کند اما با این حال در هر پنج الی شش سال یک بار حالت طغیانی ایجاد می‌کنند.

به گزارش ایسنا، وی افزود: این حالت طغیانی که حدود یک الی سه سال طول می‌کشد، موجب ورود خسارت به جنگل می‌شود.

وی با بیان این‌که در حالت عادی، آفات به وسیله دشمنان طبیعی خود که در واقع بخشی از زنجیره غذایی هستند کنترل می‌شوند، اظهار کرد: اما در شرایط طغیانی، ضرورت دارد که با روش‌های مکانیکی و بیولوژیکی مورد کنترل و مقابله قرار گیرد تا از آستانه خسارت زایی خارج شود و در ادامه دشمنان طبیعی بتوانند این آفت را کنترل کنند.

مهردادی افزود: آفات موجود در جنگل‌های ارسباران در حال حاضر در شهرستان‌های اهر و هوراند از نوع پروانه دم قهوای بلوط است که در این شهرستان‌ها با عملیات مکانیکی یعنی جمع آوری لانه‌های زمستان گذران از آستانه خسارت خارج شده و تحت کنترل در آمده است.

وی ادامه داد: این عملیات در شهرستان اهر در سطح ۲۳۰۰ هکتار و در شهرستان هوراند در سطح ۱۰۰۰ هکتار انجام گرفته و لانه‌های زمستان گذرانی جمع آوری و معدوم شده است.

وی در رابطه با آفت موجود در منطقه کلیبر، گفت: در جنگل‌های حوزه شهرستان کلیبر، آفت از نوع ابریشم باف ناجور است که در سال ۹۹، عملیات مکانیکی برای جمع آوری شفیره و لانه‌های زمستان گذران در سطح ۲۰۰۰ هکتار که طی سال گذشته در سطح آلوده بود، انجام شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی متذکر شد: با توجه به تجربه‌ای که وجود داشت، کارشناسان گیاه پزشکی اداره کل منابع طبیبعی و آبخیز داری آذربایجان شرقی و اعضای کار گروه تخصصی گیاه پزشکی اداره کل متشکل از اعضا هیت علمی دانشگاه تبریز و محققان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی و متخصصان امر در اداره کل منابع طبیعی از ابتدای سال ۱۴۰۰ جنگل‌های ارسباران را از نظر شیوع آفت و سطح گسترش مورد رصد و پایش قرار دادند.

وی افزود: با توجه به این‌که در سال جاری، سطح گسترش آفات ابریشم باف ناجور قابل توجه بود لذا متعاقبا با تشکیل جلسه در محل استانداری به ریاست مدیر کل مدیریت بحران استان و با حضور کلیه دستگاه‌های اثر گذار مقرر شد تا عملیات بیولوژیکی انجام بگیرد.

وی افزود: با لحاظ چرخه زیستی آفت ابریشم باف ناجور، در مرحله اول ضمن تامین پودرB.T مورد نیاز و انتخاب پیمانکار عملیات بیولوژیکی به صورت دستی در کانون شیوع آفت ابریشم باف ناجور آغاز و این عملیات اکنون در حال انجام است.

مهردادی گفت: در این مرحله از مبارزه با آفت، مناطق جنگلی همجوار با باغات و سکونت گاه‌های انسانی و مزارع در اولویت قرار دارد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به سطح گسترش آفت، با برگزاری جلسات هماهنگی و همکاری مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی، قرارداد محلول پاشی هوایی از نوع B.T که یک محلول بیولوژیکی بوده و هیچ گونه اثرات سوء دیگری نسبت به گیاهان، درختان و سایر عناصر اکوسیستم جنگلی ندارد، فی‌مابین اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری استان و شرکت هوا پیمایی ویژه منعقد شد.

وی ادامه داد: برای انجام این عملیات یکسری تمهیدات و زیرساخت‌هایی از جمله فرودگاه لازم بود که با تلاش‌های شبانه روزی در محلی واقع در روستای سرای شهرستان هریس شناسایی و عملیات تسطیح انجام شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی گفت: با آماده سازی فرودگاه در منطقه سرای شهرستان هریس امروز دو فروند هواپیما در محل فرودگاه مستقر شده و از فردا صبح عملیات محلول پاشی آغاز خواهد شد که برای این امر در حدود ۳۵۰۰ کیلوگرم پودرB.T تهیه شده است.

وی با بیان این‌که یکی از فاکتورهای دخیل در محلول پاشی هوایی، شرایط آب و هوایی مساعد بوده و در شرایط بارندگی و وزش باد امکان اجرای عملیات مقدور نخواهدبود، گفت: لذا برابر قرارداد منعقده هواپیماهای محلول پاش در محل فرودگاه مستقر بوده و در شرایط آب و هوایی مساعد با لحاظ چرخه زیستی آفت ابریشم باف ناجور، عملیات محلول پاشی هوایی ادامه خواهد یافت.

وی افزود: با توجه به این‌که از سن سه لاروی آفت به بعد اثر محلول B.T کاهش می‌یابد، لذا با نظر کارگروه تخصصی گیاه پزشکی متعاقبا عملیات مکانیکی به صورت جمع آوری شفیره و در مهر ماه سالجاری جمع آوری لانه‌های زمستان گذران که یکی از روش‌های موثر در کنترل آفات است، ادامه خواهد یافت.

مهردادی گفت: آفات پروانه دم قهوه‌ای بلوط و ابریشم باف ناجور از برگ درختان تغذیه می‌کنند و موجب خزان زود رس جنگل می‌شود و در نهایت رشد درختان را مختل می‌کند. با خزان زودرس، رشد درختان به کلی از بین نمی‌رود و مجددا برگ‌های درختان ظاهر و رشد درخت از سر گرفته می‌شود ولی ورود خسارت مکرر و از بین رفتن برگ‌ها موجب تضعیف درختان و کاهش رشد سالیانه می‌شود.

وی متذکر شد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری وظیفه خود می‌داند تا با انجام اقداماتی که کارگروه تخصصی گیاه پزشکی تجویز می‌کند، از ورود حداقل خسارت در این مواقع جلوگیری کند.//ایسنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا