زنگ هشدار افزایش بیماران دیالیزی در قزوین به صدا درآمده است
زنگ هشدار افزایش بیماران دیالیزی در قزوین به صدا درآمده استبه گزارش ایرنا، کلیهها از مهمترین ارگانهای بدن هستند که کار پاکسازی و پالایش خون را برعهده دارند و روزانه چند بار تمام خون موجود در بدن از این دو عضو کوچک عبور میکند و کل مواد زائدی که طی سوختوساز بدن تولید میشوند را
پاکسازی میکنند.
بیماری مزمن کلیه ششمین عامل مرگ و میر در جهان و سومین عامل مرگ و میر در ایران به شمار می رود؛ در حالی که به سادگی قابل پیشگیری است.
این بیماریها از جمله بیماریهای خاموش پیشرونده و برگشت ناپذیری هستند که در صورت تشخیص نا به هنگام و درمان نامناسب، منجر به ایجاد نارسایی کلیه میشوند.
برخی کارشناسان بهداشت و درمان از نارسایی کلیه بهعنوان بیماری خاموش نام میبرند که بهظاهر علائم اولیه برای بیماران مشخص نیست، ولی به مرور زمان علائم آن با درد کلیه و مجاری خود را نشان میدهد.
امروزه مشکلات بیمارانی که از مرحله درد به نارسایی کلیه و دیالیز میرسند، حکایتی غمانگیز دارد و از درد و رنج ناشی از بیماری گرفته تا آثار روحی و مالی آن همه و همه درد است.
قزوین دارای یک هزار و ۳۴۱ بیمار دیالیزی و پیوند کلیه تحت پوشش انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی است.
خبرگزاری ایرنا مرکز قزوین به منظور آشنایی بیشتر با وظایف و کارکردهای انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی استان قزوین، نشستی را با فاطمه اشدری مدیر انجمن تشکیل داده و از وی در خصوص اقدامات و مسایل و مشکلات بیماران کلیوی استان پرسیده است.
مدیر انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی استان قزوین معتقد است، بیماران خاص در استان با مشکلات زیادی اعم از درد و رنج ناشی از بیماری، تامین هزینههای سنگین درمان، کمبود دارو و تجهیزات مدرن پزشکی مواجه هستند که به دلیل محدودیتهای اعتباری دولت برای جبران بخشی از این نیازها به مشارکت خیران بسیار نیاز داریم.
اشدری میگوید: بیماران شناسنامه دار در استان قزوین دارای کارت هوشمند دیالیز و پیوند کلیه هستند و از خدمات متمرکز انجمن استفاده میکنند و همه اطلاعات به صورت دقیق ثبت و ضبط شده و برای ارائه خدمات، عدالت در توزیع خدمات برقرار است.
ایرنا: انجمن خیریه بیماران کلیوی در استان قزوین از چه سالی فعالیت خود را آغاز کرده و تاکنون چه اقداماتی انجام داده است؟
این انجمن سال ۷۳ در استان قزوین تاسیس شد و بدون هیچ اعتبار دولتی فعالیت خود را شروع کرد و طی این سالها بسیاری از بیماران نیازمند را تحت پوشش خود قرار داده و توانسته با کمک خیران هزینههای درمان این افراد را پرداخت کند.
هدف از تاسیس این انجمن صرفا پیشگیری از بیماری کلیوی و حمایت از بیمارانی بوده که به نوعی مبتلا به عارضه حاد کلیه و به ویژه دیالیز هستند.
این انجمن با انجام کارهای آموزشی و پیشگیری سعی بر این دارد تا مردم را از این بیماری آگاه کرده و علایم این بیماری را برای مردم بشناساند، کار دیگر این انجمن تحت حمایت گرفتن این بیماران است تا این افراد با دغدغه کمتری به درمان بیماری خود بپردازند.
اکثر بیماران دیالیزی سرپرست خانواده بوده و با توجه به بیماری که دارند بهسختی از پس هزینههای زندگی خود برمیآیند، یکی از کارهای ارزشمند انجمن حمایت از بیماران کلیوی اهدای سبد کالا در هرماه به این بیماران است تا بتوانند
بیدغدغه به درمان بیماری خود بپردازند.
تاکنون ۳۰ دستگاه دیالیز توسط خیران به مراکز دیالیز در سطح استان قزوین اهدا شده است، ارائه معرفی نامه به بیمه (تامین اجتماعی –سلامت ایرانیان) جهت صدور دفترچه خاص بیماران دیالیزی، تشکیل پرونده بیماران کلیوی و دیالیزی، ارسال مدارک به انجمن ایران جهت صدور کارت شناسایی الکترونیکی، تشکیل پرونده اهدا کنندگان کلیه که صرفا در اختیار انجمن است (طبق مصوبه وزارت بهداشت و درمان)، ثبت اسامی بیماران در نوبت پیوند کلیه و هماهنگی و معرفی دهنده به گیرنده، پیگیری مراحل پیوند کلیه و ارسال مدارک دهنده به انجمن مرکز، تشکیل پرونده بیماران پیوندی و ارسال به تهران جهت صدور کارت پیوند از جمله اقدامات این انجمن است.
همچنین ارائه معرفی نامه به بیماران دیالیز و پیوند کلیوی قزوین جهت دریافت وام قرض الحسنه از بانکهای ملت و مهر ایران، معرفی بیماران به آزمایشگاهها و پزشکان جهت تخفیف یا رایگان شدن هزینهها، معرفی نامه به کمیته امداد و بهزیستی جهت تحت پوشش قرار دادن بیماران واجد شرایط، تشکیل پرونده برای بیماران حاد کلیوی و صدور کارت اهدای عضو از دیگر اقدامات انجمن خیریه بیماران کلیوی استان قزوین است.
ایرنا: در حال حاضر چند نفر بیمار تحت پوشش این انجمن هستند؟
در استان قزوین حدود یک هزار و ۳۴۱ بیمار کلیوی تحت پوشش این انجمن هستند که از این تعداد ۵۷۰ نفر پیوند کلیه شدند و ۲۰۰ نفر دارای بیماری حاد کلیه و نیاز به پیوند هستند و امسال ۵۰ نفر دیالیزی به مجموع اضافه شده است.
در گذشته بیمارانی که از دیالیز استفاده میکردند اغلب سالخوردگان بودند ولی متاسفانه در چند سال اخیر شاهد افزایش تعداد بیماران کلیوی در استان از کودکان ۲ سال تا جوانان ۱۸ سال هستیم که این وضعیت باید مورد توجه مسوولان دانشگاه علوم پزشکی و خانوادهها قرار گیرد تا برای پیشگیری از شیوع آن اقدامات آگاهی بخشی و درمانی مناسب صورت گیرد.
به لحاظ جنسیت نیز هیچ فرقی در مبتلایان به بیماری کلیه وجود ندارد، بیماران زن و مرد به یک اندازه هستند و مشکل مردان سرپرست خانوار بیش از بقیه نمود دارد چرا که این افراد به دلیل مشکل کلیوی و انجام دیالیز توان کار کردن در
مشاغل سخت را ندارند و علاوه بر هزینههای درمان، مشکل معیشت خانواده نیز وجود دارد که خیران ما در ۲ بخش درمان و کمک معیشتی خانوار فعال هستند.
ایرنا: آیا دستگاههای دیالیز جوابگوی نیاز بیماران در استان است؟
در استان قزوین حدود ۱۰۰ دستگاه دیالیز داریم که اغلب فرسوده شده و برای ارائه خدمات مناسب به بیماران کلیوی باید همه این دستگاهها نوسازی و جدید شوند.
هم اکنون بیمارستانهای بوعلی سینای قزوین، زکریای رازی، بیمارستان ولایت، بیمارستان ولیعصر آبیک، بخش دیالیز موقوفه خزانه البرز، بیمارستان تامین اجتماعی تاکستان و بیمارستان امیرالمومنین بویین زهرا پذیرای بیماران دیالیزی استان هستند و بیشترین آمار بیماران دیالیزی استان در بیمارستان بوعلی سینا با ۴۸ دستگاه برای ۲۵۷ بیمار و کمترین در بیمارستان رازی قزوین با ۶ دستگاه و ۶ بیمار است.
هم اینک برخی از دستگاههای دیالیز در مراکز درمانی استان قدمتی حدود ۲۰ سال دارند؛ در حالی که عمر مفید باکیفیتترین این دستگاهها حدود پنج تا هفت سال است.
در سالهای اخیر با توجه به تشدید تحریمها، ورود دستگاههای دیالیز محدود شده و مشکلات بیشتری برای بیماران ایجاد کرده است و با تلاش فراوان اخیرا پنج دستگاه جدید خریداری شده و باید وارد چرخه خدمت رسانی شوند.
در سالهای گذشته خرید یک دستگاه دیالیز با ارز دولتی حدود ۳۷ میلیون تومان و به صورت آزاد تا ۷۵ میلیون تومان هزینه داشت اما امروز خرید این دستگاه بالغ بر ۲۵۰ میلیون تومان هزینه دارد.
در این میان افراد خیری هستند که آمادگی دارند در صورت تخصیص ارز دولتی با خرید و اهدای دستگاه دیالیز برای کمک به بیماران و مسوولان پزشکی مشارکت کنند که از مسوولان انتظار داریم مسیر این کار خیرخواهانه را هموار کنند.
ایرنا: سالانه چند نفر در استان قزوین پیوند کلیه میشوند؟ و هزینه هر پیوند به طور میانگین چقدر است؟
این انجمن سالانه به طور متوسط ۵۰۰ میلیون تومان برای درمان بیماران تحت پوشش هزینه میکند که با توجه به تورم و افزایش بیماران این میزان جوابگوی نیاز بیماران نیست.
به طور متوسط ماهانه پنج پیوند کلیه و سالانه ۵۰ پیوند در استان صورت میگیرد و بیشترین هزینه آن را خیران تامین میکنند و حدود نیمی از هزینه پیوند را توسط کانون پرداخت میکنیم تا بیماران نیازمند دغدغه کمتری داشته باشند.
هزینههای پیوند در سالهای گذشته حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان بود ولی در حال حاضر بیش از ۳۷ میلیون تومان است که بسیاری از خانوادهها از تامین آن عاجزند و اگر خیران نباشند وضعیت نگران کنندهای خواهیم داشت.
بیش از ۸۰ درصد بیماران کلیوی استان قزوین از پرداخت هزینههای پیوند عاجزند و اگر کمک خیران نباشد عمل پیوند این تعداد نیز عقب افتاده و بیماران نیازمند با چالشهای جدیتری مواجه خواهند شد.
سال گذشته حدود ۴۰ بیمار کلیوی در استان عمل پیوند را انجام دادند و در حال حاضر افراد متقاضی پس از ثبت نام در سامانه پیوند وزارت بهداشت و بررسی دقیق پرونده آنها میتوانند در نوبت پیوند قرار گیرند.
شیوع کرونا باعث شده تا تعداد پیوندها نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کند و از ابتدای سال تاکنون تنها سه مورد پیوند کلیه گزارش شده است.
متاسفانه به دلیل نزدیکی قزوین به پایتخت هنوز مرکز پیوند اعضا در استان راه اندازی نشده و مراجعه بیماران به تهران و استانهای همجوار مشکلات زیادی را برای شهروندان ایجاد میکند که باید برای آن تدبیر کنیم.
با توجه به روند رو به افزایش بیماران کلیوی در استان قزوین، ضرورت ایجاد مرکز پیوند عضو در قزوین احساس میشود و در سالهای گذشته این موضوع به همت دانشگاه علوم پزشکی استان پیگیری شد و مقرر گردید اولین مرکز در استان ساخته شود اما هنوز با گذشت ۱۰ سال به نتیجه نرسیدهایم.
ایرنا: آیا تنها راه بیماران کلیوی انجام دیالیز تا آخر عمر است؟
خیر، خوشبختانه امروز انجام پیوند کلیه یکی از اقدامات درمانی مهم در جهت خلاص شدن از انجام دیالیز مصنوعی است، در این روش، یکی از کلیههای فرد دهنده کلیه به فرد گیرنده که مبتلا به نارسایی کلیه بوده، به روش جراحی پیوند زده میشود.
فرد دهنده کلیه میتواند از خویشاوندان و یا افراد غیرفامیل که تطابق نسبی با فرد گیرنده دارد و یا از فرد مبتلا به مرگ مغزی و در نهایت از کلیه فرد متوفی باشد.
ایرنا: آیا برای فردی که کلیهاش را اهدا کرده مشکلی پیش نمیآید؟
فرد دهنده یک کلیه سالم دارد که کفاف فعالیتهای روزمره او را میدهد و تا زمانی که این تک کلیه خوب کار میکند بیمار هیچ مشکلی نخواهد داشت ولی ما به این بیماران توصیه میکنیم که مواظب تک کلیه خود باشند و نمک کم و مایعات زیاد مصرف کنند و تحت نظر پرشک باشد.
ایرنا: دیالیز به چند روش انجام میشود؛ آیا عوارضی برای بیمار دارد؟
دیالیز به ۲ روش همودیالیز و صفاقی انجام میشود، در همودیالیز برای خارج کردن مواد زاید آب اضافی از بدن از یک نوع فیلتر خاص استفاده میشود.
بسته به شدت نارسایی و کم کار شدن کلیهها تعداد دیالیز فرق میکنند و از یک جلسه تا سه جلسه در هفته انجام میشود.
عمده عوارض برای افراد دیالیزی افت فشارخون، عفونت و حساسیت به مایع دیالیز از عوارض احتمالی است.
ایرنا: در شرایط کرونا بیشترین نگرانی خانوادهها حضور بیماران در مراکز درمانی است، چه پیشنهادی برای این افراد دارید؟
با توجه به شیوع بیماری کرونا بهترین و کم هزینه ترین روش دیالیز که میتوان توصیه کرد دیالیز صفاقی است، در روش دیالیز صفاقی بیمار نیازی به کادر پزشکی، دستگاه و ماشین ندارد و برای دیالیز شدن نیاز به مراجعه به بیمارستان ندارد زیرا میتواند در خانه و محل کار خود دیالیز شود.
همچنین قیمت دیالیز صفاقی نسبت به دیالیز خونی ۵۰ درصد ارزانتر است و امنیت بیشتری برای بیماران در محیط خانه دارد.
در حال حاضر این انجمن پیگیر پایلوت شدن این طرح در استان قزوین است و برای اجرای آن نیازمند حمایت خیران و نیکوکاران هستیم.
اگر شرایط دیالیز صفاقی در یک محیط بهداشتی ویژه در منزل بیماران فراهم شود، دیگر نیازی به مراجعه حضوری به مراکز دیالیز وجود ندارد و با کمترین هزینه بیماران در خانه دیالیز خواهند شد.
امیدواریم با اختصاص بخشی از کمکهای خیران بتوانیم فضای مناسب و بهداشتی در محل زندگی (خانه) برای دیالیز صفاقی برای بیماران ایجاد کنیم تا بدون مراجعه به بخش دیالیز فرد بیمار دیالیز شده و مانع هزینههای هنگفت شویم.
از دانشگاه علوم پزشکی استان هم میخواهیم دورهای آموزشی ویژه دیالیز صفاقی را برای خانوادهها بیماران برگزار کند، قطعا با کمک خیران و فرهنگسازی نسبت به دیالیز صفاقی و تشویق و استقبال بیماران، قزوین میتواند به عنوان پایلوت دیالیز صفاقی کشور گامهای موثری بردارد.