اخبار

روایت بانوانی که نور قرآن در دلهایشان جاری است

قرآن کریم، کتابی است که در این دنیای ظلم و جهد، بر دل هر خواننده‌ای، نور زندگی می‌تاباند و حکایت‌های بسیاری از بانوان فعال قرآنی می‌توان یافت که انس با این کتاب الهی زندگی آنها را دگرگون کرده است.

یادگیری قرآن کریم می‌تواند گره گشای بسیاری از مشکلات باشد و با دور کردن انسان از گناه در دنیای فانی، او را وارد وادی سعادت کند. در دنیایی که تشخیص حق از باطل به نازکی یک‌ مو رسیده و این دو حقیقت و دروغ در هم آمیخته‌اند، توسل به کلام خدا می‌تواند چشمان انسان را هر چه بیشتر بر روی مسائل و حقایق روشن سازد و همانطور که امام صادق (ع) می‌فرمایند: «هر کس حقیقت را از طریق قرآن نشناسد، از فتنه‌ها برکنار نمی‌ماند.»

در بیان سعادتمندی خواندن قرآن کریم همین بس که پیامبر اسلام (ص) می‌فرمایند: اِن اَرَدتُم عَیشَ السُّعَداءِ و َمَوتَ الشُّهَداءِ و َالنَّجاةَ یَومَ الحَسرَةِ و َالظِّلَّ یَومَ الحَرورِ و َالهُدی یَومَ الضَّلالَةِ فَادرُسُوا القُرآنَ فَاِنَّهُ کَلامُ الرَّحمانِ و حِرزٌ مِنَ الشَیطانِ و رُجحانٌ فِی المیزانِ؛ «اگر زندگی سعادتمندان، مرگ شهیدان، نجات روز حسرت (قیامت)، سایه روزِ سوزان و هدایت در روز گمراهی را می‌خواهید، قرآن را یاد بگیرید که آن سخن خدای مهربان است و سپری است در مقابل شیطان و عامل برتری در ترازوی اعمال.»

با نگاهی به هر صفحه از این کتاب الهی می‌توان به نورانی بودن آن و جاذبه‌ای که بر قلب انسان می‌گذارد، پی برد و به راستی که راست‌ترین سخن، رساترین پند و زیباترین حکایت‌ها در دل همین کتاب خداوند نهفته است.

قرآن کریم طی سال‌های اخیر در بین جوانان جایگاه کمرنگ‌تری پیدا کرده و فاصله‌ی بین جوانان و نوجوانان امروزی با این کتاب الهی بیشتر شده است اما هستند دختران پر شور و شوقی که قرآن، آن‌ها از غوطه ور شدن در دام جهالت و معیصت نجات داده است.

در این راستا به گفت‌وگو با بانوان جوانی نشسته‌ایم که در چهل و چهارمین دوره مسابقات قرآن اوقاف در آذربایجان شرقی، رقابت خود در عرصه قرآنی را از مرحله منطقه‌ای آغاز کرده و با رسیدن به مرحله استانی توانسته‌اند استعداد قرآنی خود را به نمایش گذارند.

جوانانی که خواندن قرآن راهگشای حیات اخروی آن‌ها است و بنا بر تعبیر امام صادق(ع): «هر جوان مومنی که در جوانی قرآن تلاوت کند، قرآن با گوشت و خونش می‌آمیزد و خداوند عزّوجلّ او را با فرشتگان بزرگوار و نیک قرار می‌دهد و قرآن نگهبان او در روز قیامت، خواهد بود.»

با قرائت هر آیه قرآن اراده دوری از گناه تقویت می‌شود

شیما شناور و شهلا مختارپور دو بانوی ۲۴ ساله از شهرستان مرند هستند که در جریان مسابقات قرآنی سال‌های گذشته با یکدیگر آشنا شده و تا به امروز رفاقت خود را ادامه داده‌اند و در مرحله استانی چهل و چهارمین دوره مسابقات قرآن اوقاف آذربایجان شرقی نیز در رشته ترتیل، با یکدیگر رقابت می‌کنند.

شیما شناور در خصوص نحوه آشنایی خود با قرآن، به ایسنا، می‌گوید: از زمان تحصیل کلاس سوم ابتدایی شروع به قرائت و ترتیل قرآن کریم کردم و در سایه آشنایی بیشتر با قرآن از طریق خانواده، به طور جدی نیز از شش سال گذشته وارد رشته ترتیل خوانی شدم.

او در ادامه با اشاره به اهمیت حضور قرآن در زندگی هر انسان، می‌افزاید: انسان وقتی با قرآن باشد، از خطا و معصیت‌ دوری می‌کند و در زمان ترتیل قرآن، احساس آرامش خاصی در وجودم ایجاد می‌شود و همواره سعی می‌کنم تا وقت برای قرائت قرآن داشته باشم.

در ادامه شهلا مختارپور نیز در خصوص نحوه آشنایی خود با قرآن، اظهار می‌کند: از زمانی که به خاطر دارم، مادرم با اینکه مدرک آموزشی نداشت اما در خانه به افراد علاقه‌مند به قرآن به صورت رایگان، قرائت و حفظ قرآن را آموزش می‌داد و من از همان دوران کودکی در جریان رفت و آمدهای مکرر قاریان به خانه، با قرآن آشنا شده و شروع به قرائت و تحقیق کردم.

او که دارای مقام‌های مختلف در مسابقات قرآنی دانش آموزی، اوقاف و … است، می‌افزاید: این مسیر قرآنی را تا جایی که بتوانم ادامه خواهم داد، زیرا آرامشی که قرآن در وجود انسان تزریق می‌کند، در هیچ‌ کجا نمی‌توان پیدا کرد.

آشنایی با قرآن از طریق فضای مجازی

رقیه پورحمداله، یکی دیگر از شرکت کنندگان مرحله استانی چهل و چهارمین دوره مسابقات قرآن اوقاف از شهرستان ورزقان است که در بخش حفظ پنج جزء برای اولین بار به رقابت می‌پردازد.

او نیز در خصوص نحوه آشنایی خود با قرآن، اظهار می‌کند: در سال ۹۸، از طریق اینستاگرام با یک آکادمی حفظ قرآن‌کریم آشنا شدم و با هدف حفظ سوره ملک در ایام ماه مبارک رمضان، مسیر خود را برای رسیدن به معشوق خود، خداوند متعال آغاز کردم.

او می‌افزاید: در طول ماه مبارک رمضان، هر روز یک آیه از سوره ملک را حفظ می‌کردم و پس از اتمام و حفظ کل این سوره، علاقه‌ شدید در من به وجود آمده بود و تمایل لذت بخشی به سمت قرآن کریم پیدا کردم و در واقع به سمت این کتاب مقدس جذب شدم. به گونه‌ای که در طی سه سال گذشته هیچگاه نتوانستم از سخن خداوند متعال دل بکنم.

پورحمداله ادامه می‌دهد: علاقه به قرآن، در نتیجه‌ی شناخت بیشتر و آگاهی صحیح با ترجمه هر آیه در من به وجود آمد و در نهایت تصمیم‌ گرفتم تا جایی که می‌توانم این مسیر را ادامه دهم و پس از آن، قرآن کریم دوست صمیمی من در تمامی لحظات زندگی‌ام شد.

او در خصوص تاثیر قرآن کریم بر زندگی خود، اظهار می‌کند: تاثیر این کتاب الهی بر زندگی‌ام را نمی‌توانم وصف کنم اما می‌توانم بگویم که آنقدر بر ابعاد مختلف زندگی من تاثیر گذاشت که حاضر هستم به سال‌های گذشته بازگشته و از سنین کودکی شروع به حفظ قرآن کنم.

او با تاکید بر اینکه قرآن کریم از هر لحاظی بر زندگی یک انسان تاثیر می‌گذارد، می‌گوید: در طی روزهایی که قرآن را حفظ می‌کردم، رابطه‌ام با خدا بهتر شده و احساس نزدیکی بیشتری با خالق خودم می‌کنم و اراده‌ام برای دوری از گناهان قوی‌تر شده و نمازهایم را در اول وقت می‌خوانم، غیبت‌هایم کمتر و حجابم هم کامل تر شده است.

پورحمداله، در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این‌که در جامعه امروزی، متاسفانه رابطه بین جوانان و نوجوانان با قرآن کریم ضعیف‌تر و فاصله بین خالق و مخلوق بیشتر شده است، گفت: برای نزدیک کردن نوجوانان و جوانان به کتاب الهی قرآن کریم، می‌توان از طریق آشنایی با ترجمه و تفاسیر آیات الهی خداوند متعال اقدام کرد، چرا که حقایق نهان در بطن وقایع در ترجمه‌ها و جزء به جزء صفحات قرآن وجود دارد و از این طریق می‌توان حقایق دنیای کنونی را نمایان ساخت.

قرآن امیدی برای زندگی‌ام شده است

مریم وقاری، بانوی روشندلی است که از ۲۰ سال گذشته با قرآن همنشین شده و هیچگاه نتوانسته از علاقه خود به این کتاب الهی دست بردارد. این بانوی روشن دل یکی از شرکت کنندگان مرحله استانی چهل‌وچهارمین دوره مسابقات سراسری قرآن اوقاف آذربایجان‌شرقی از شهرستان هریس است که در بخش حفظ قرآن به رقابت می‌پردازد.

او در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار می‌کند: تا ۲۰ سال پیش با قرآن آشنا نبودم و علاقه‌ای هم به خواندن آن نداشتم اما وقتی دایی بنده پیشنهاد داد که برای گذران اوقاتم قرآن بخوانم، قرائت این کتاب الهی را آغاز کردم و با هر آیه از آن، علاقه به خواندن در من بیشتر شد و در نهایت به حدی رسیدم که وابسته قرآن کریم شدم.

او تاکید می‌کند: در طی این مدت، هر روزی که قرآن نمی‌خواندم، زمان برایم دیر می‌گذشت و شرایط، سخت‌تر می‌شد زیرا وابسته و دلبسته قرآن هستم و دوری از آن، قلبم را به درد می‌آورد، در نتیجه مصمم‌تر شدم تا این مسیر را ادامه دهم.

وقاری، می‌افزاید: در اوایل که امکانات چندانی برای آموزش‌های قرآنی افراد نابینا وجود نداشت و کلاس‌هایی هم برگزار نمی‌شد، پیشرفت چندانی نداشتم اما تقریباً از سه یا چهار سال پیش توانستم در کلاس‌ها حضور یابم و اکنون به صورت مجازی و با گوش دادن به اسپیکرهای قرائت آیات، قرآن کریم را حفظ می‌کنم.

او که اکنون حافظ ۱۶ جزء قرآن است، می‌گوید: قرآن کریم در طول ۲۰ سال گذشته، تاثیرات بسیاری در زندگی من داشته و امیدی برای زندگی‌ام شده است. با خواندن این آیات است که انسان از بسیاری گناهان که مثل زنجیر به پایش چسبیده، دوری می‌کند.

آشنایی با الگوهای قرآنی؛ راهی برای جذب جوانان به سمت قرآن کریم

عذرا صادق نژاد، دیگر بانوی جوان متولد سال ۷۶ از شهرستان مرند است که در مرحله استانی چهل و چهارمین دوره مسابقات قرآن اوقاف آذربایجان‌شرقی حضور داشته و در بخش قرائت به رقابت می‌پردازد.

او که در یک خانواده قرآنی بزرگ شده است، در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار می‌کند: تا کلاس سوم ابتدایی در حوزه حفظ قرآن فعالیت می‌کردم اما با وجود حضور در مسابقات مختلف نتوانستم مقامی را کسب کنم. وقتی ۹ ساله بودم، عمه‌ام که خود در رشته قرائت مشغول بوده و حتی جزو قاریان توانمند بانوی استان است، پیشنهاد داد که وارد رشته قرائت شوم.

او می‌افزاید: در سال اول حضور در مسابقات قرآنی بخش قرائت توانستم مقام سوم منطقه‌ای را کسب کنم که این امر، انگیزه‌ای در من ایجاد کرد و تا به امروز نیز هر ساله در مراحل مختلف زندگی توانستم در مسابقات قرآنی مدارس و دانشگاه شرکت کنم.

این قاری قرآن با اشاره به تاثیر قرآن‌ کریم بر زندگی انسان، می‌گوید: در محافل قرآنی به خصوص مسابقات قرآنی، فضایی حاکم است که بر روی انسان تاثیر مثبتی داشته و باعث می‌شود تا انسان در مسیر صحیح زندگی و قرآنی گام بردارد و همواره متانت، عفاف و حیای خود را حفظ کند.

او با اشاره به فاصله گرفتن جوانان از قرآن کریم، گفت: برای جذب جوانان به سمت قرآن کریم باید آن‌ها را با الگوهای قرآنی آشنا کرد تا جوانان این افراد را الگوی خود در زندگی‌ قرار داده و سعی کنند در مسیر خوب و سعادت اخروی گام بردارند و خداوند متعال و سخن او را همواره‌ در نظر داشته باشند.

نهاد مشخصی برای ساماندهی فعالان قرآنی در آذربایجان‌شرقی وجود ندارد

محبوبه نصیری، قاری برتر کشوری و سرپرست هیات داوران مرحله استانی چهل‌وچهارمین دوره مسابقات قرآن اوقاف بخش بانوان نیز به ایسنا، می‌گوید: علی‌رغم وجود افراد توانمند و علاقمند به مباحث قرآنی در آذربایجان شرقی اما نهاد مشخصی برای ساماندهی قاریان، حافظان و کلاس‌های قرآنی در استان وجود ندارد.

او می‌افزاید: باید ارگان‌های مرتبط با قرآن مانند سازمان اوقاف، سازمان تبلیغات اسلامی، مهدقرآن و … بستری را ایجاد کنند که یک مربی قرآن خودش به تنهایی مجبور نباشد با تقبل هزینه به شهرهای مختلف سفر کند و به صورت شخصی اقدام به تشکیل کلاس کند.

او اظهار می‌کند: من در راستای ارائه دوره‌های آموزشی قرآن طی ۱۰ سال گذشته بدون حمایت هیچ ارگانی و به صورت شخصی و تقبل هزینه توسط خودم به تمامی شهرهای استان سفر کرده و از نزدیک وضعیت آموزش‌های قرآنی را مشاهده کردم. در شهرهای ما قاریان بسیار خوبی وجود دارند اما برای توانمندسازی هر چه بیشتر و تخصصی سازی قاریان، باید کلاس‌های تخصصی تحت حمایت یک ارگان مشخص و با سیاست‌های قرآنی برگزار شود.

این قاری قرآن متذکر می‌شود: به دلیل عدم ارائه تخصصی آموزش‌های قرآنی در کلاس‌ها، افراد زیادی هستند که نمی‌دانند یک حافظ قرآن کریم باید در کنار حفظ قرآن، تجوید و یا صوت و لحن خود را هم تقویت کند و برای کسب نمره خوب در مسابقات بایستی حافظان قرآن کریم، لحن مناسبی هم برای قرائت داشته باشند.

او در ادامه سخنان خود، با اشاره به اهمیت حضور قرآن در زندگی انسان‌ها، می‌گوید: قطعاً زندگی که همراه با قرآن ادامه می‌یابد، با هر بار بازکردن صفحه‌ای از این کتاب الهی، انس بیشتری با قرآن در انسان ایجاد می‌شود. این امر یک حالت دگرگونی در انسان ایجاد کرده و منجر می‌شود تا پیش از انجام هر عملی، سنجش و تطبیق آن عمل با فرمایشات قرآن کریم در وجود آدمی پدید آید.

او می‌افزاید: انسان انس گرفته با قرآن، می‌داند که تمامی اعمالش به زیر ذره بین رفته و باید در کنار مانوس شدن، اعمال و رفتار خود را هم قرآنی و همراه با معانی و تفاسیر الهی کند و به عنوان یک فرد و شخصیت الگوی قرآنی در جامعه مطرح شود.

بر اساس این گزارش، امسال تعداد ۱۵۵ نفر از آقایان و بانوان در مرحله استانی چهل‌وچهارمین دوره مسابقات قرآن اوقاف در آذربایجان شرقی شرکت کرده بودند که ۸۲ نفر از آن‌ها بانو هستند.

۱۰ نفر از بانوان در رشته دعاخوانی به صورت ضبط و ارسال به سازمان مرکزی اوقاف و ۷۲ نفر دیگر نیز در سایر رشته‌های قرآنی به صورت حضوری مسابقه دادند و در نهایت افراد منتخب به مرحله کشوری مسابقات راه یافتند.

تفاوت این دوره از مسابقات با سایر دوره‌ها نیز، انجام ارزیابی داوران پیش از مسابقه و برگزاری مسابقه به صورت غیرمستقیم است که در این حالت، شرکت کننده نمی‌تواند داور را ببیند.//ایسنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا