رعایت بهداشت فردی راه نجات از کرونا
رعایت بهداشت فردی راه نجات از کرونامنوچهر کرمی روز شنبه در گفت و گویی تفصیلی با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: گفتمان ترویج سبک زندگی مقابله با بیماری های تنفسی باید نهادینه شود و ما باید از طراحی پیشخوان مغازه، سوپر مارکت، نانوایی و نمایشگاه بین المللی تا محل تفریح و رستوران تابع این شرایط باشیم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان اضافه کرد: مردم هم باید بدانند که با وجود این عفونت تنفسی هرگز با یکدیگر دست نداده، با فاصله از همدیگر بنشینند، از در آغوش گرفتن و روبوسی پرهیز کنند.
کرمی افزود: این وضعیت به ویژه برای کسانی که مشاغل حساس دارند و با مردم زیاد مواجه هستند نظیر پرستار، پزشک و کارمند بانک باید با شرایط ویژه دنبال شود.
وی با بیان اینکه رعایت پروتکل های بهداشتی یعنی همان تدوام سبک زندگی مناسب ادامه داد: هنگام استفاده از کولر خودرو باید شیشه وسیله نقلیه را هم کمی پایین بیاوریم.
معاون دانشگاه علوم پزشکی استان همدان افزود: طراحی تهویه مناسب، بازگذاشتن راه هوا، انتخاب سالن جلسات مناسب دارای پنجره بخشی از سبک زندگی است.
کرمی ادامه داد: حرکت به سمت خریدهای الکترونیک و آنلاین نیز به نوعی سبک زندگی سالم است و اینکه مردم خریدهایشان را با حجم زیاد و ۱۰ روز یک بار انجام بدهند یک سبک زندگی مناسب مقابله با بیماری تنفسی است.
وی اظهار داشت: برقراری ارتباط ویدئو کنفرانس در برگزاری نشست ها توسط تمامی دستگاه ها باید در اولویت باشد همچنین باید ماموریت های اداری را کاهش داد.
معاون دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: بازرسان بهداشتی با واحدهای متخلف برخورد می کنند اما شهروندان هم نباید از رستورانی که متصدیان آن ماسک نزده و بهداشت رعایت نمی شود خرید کنند.
کرمی بیان کرد: آمار افراد مشکوک دارای تشخصی بالینی در مردان بیشتر از زنان بوده و علاوه بر این مشاغل خانه دار و آزاد بیشتر از سایر گروه های به این ویروس مبتلا شدند.
وی ادامه داد: همچنین میزان ابتلا به ویروس کرونا بین کشاورزان، کارمندان، پرسنل بهداشتی و درمانی و افرادی که مشاغل آزاد دارند زیاد است.
تغییر سبک زندگی سدی در برابر کرونا
کرمی با بیان اینکه باید از حالت عادی انگاری ویروس خارج شد چرا که این تفکر یک اشتباه بزرگ است افزود: باز شدن نمایشگاه، تالارها، سینماها، بازار، پاساژها و مساجد به معنای تمام شدن کرونا نیست چراکه کرونا تداوم دارد و باید تغییر سبک زندگی مقابله با این ویروس را ترویج داد.
وی مثال زد: لازم نیست فرد به خاطر خطر احتمال ابتلا به ویروس کرونا خودروی خود را به تعمیرگاه نبرد یا از خرید کالا هراس داشته باشد بلکه می تواند در این اماکن حضور یابد اما با رعایت پروتکل های بهداشتی خرید امنی داشته باشد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان بیان کرد: اگر ضرورتی به برگزاری مهمانی وجود دارد باید با تعداد افراد محدود، در زمان کم، در فضای باز و با استفاده از وسایل حفاظت فردی مثل دستکش و ماسک باشد.
کرمی افزود: باید به سمتی پیش رفت که مردم بدانند با وجود بازگشایی گسترده صنوف و مراجعه زیاد مردم به مکان های مختلف باید فاصله اجتماعی را همچنان حفظ کرد.
وی اضافه کرد: این اقدام چند وجهی بوده یعنی ابتدا باید متصدی واحدها به افرادی که دستورالعمل ها را رعایت نمی کنند تذکر بدهد و هشدارهای بهداشتی را در محل فعالیت نصب و رعایت کند چرا که متصدی واحد هم همانند مشتری و دیگر مراجعه کنندگان در معرض خطر ابتلا به کرونا بوده و احتمال دارد این افراد بیماری را بدون داشتن علائمی به خانواده منتقل کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان گفت: علاوه بر این مسوولان دستگاههای اجرایی، ادارات و سازمان ها، بانک ها، دفاتر پیشخوان، مطب ها، آزمایشگاه ها و هر محل تجمع دیگری نظیر سالن نمایشگاه بین المللی، آموزشگاه ها و مدارس باید شرایط رعایت دستورالعمل های بهداشتی از جمله فراهم کردن گردش هوای مناسب، حفظ فاصله گذاری اجتماعی و زمان بندی برای مراجعه افراد را ایجاد کنند چراکه آنها مسوولیت حفاظت از پرسنل خود را به عنوان سازمان و دستگاه اجرایی عهده دار هستند.
کرمی افزود: بانک ها می توانند دستگاه نوبت دهی را خارج از این مجموعه و در فضای باز قرار دهند همچنین حداکثر به تعداد باجه های موجود در بانک اجازه حضور فرد را در داخل بانک یا حتی دفاتر پیشخوان بدهند.
وی ادامه داد: مردم نیز باید بدانند که آثار ابتلا به ویروس کرونا و شرایطی که برای ما در بیمارستان ها ایجاد می کند به مراتب بسیار آزار اقتصادی بیشتر از این است که فرد روزی را برای مراجعه به بانک به تاخیر بیاندازد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان اظهار داشت: در حال حاضر شاهد مواردی از ابتلا به ویروس کرونا در جوانان بوده بنابراین افراد و خانواده فکر نکنند که جوانان ۳۷ و ۳۸ ساله به این ویروس مبتلا نمی شود بلکه جوانانی هم اینک در بخش آی.سی.یو بستری هستند با این اوصاف کرونا خاص افراد مُسن و افراد دارای بیماری زمینه ای نیست هر چند نگرانی برای این طیف زیاد است.
احتمال حادتر شدن کرونا در فصل پاییز
کرمی ادامه داد: شیوع آنفولانزا در فصل پاییز به دنبال همزمانی آن با اپیدمی کرونا احتمال حادتر شدن شرایط را بیشتر میکند.
وی گفت: کرونا یک بیماری تنفسی بوده و همدان هم مانند تمامی نقاط کشور و جهان در فصل پاییز با بیمارهای دیگری مثل رینو ویروس ها، ویروس های عامل سرما خوردگی، آنفولانزا و سایر بیماریهای باکتری یایی تنفسی مواجه است همچنین با توجه به افزایش شرایط آلودگی هوا در فصل های پاییز و زمستان، بار مراجعه بیمار را بیشتر و افتراق بیماری را کمی سخت تر می کند.
وی ابراز امیدواری کرد: با رعایت مردم، تمهیدات پیش بینی شده برای شروع بازگشایی دانشگاه ها از ۱۵ شهریور، مدیرت آموزش دانش آموزان و سایر گروه ها در روزهای زوج و فرد، با رعایت فاصله یا فضای مجازی صورت گرفته، شرایط مناسب تری داشته باشیم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: انتظار داریم که با رعایت دستورالعمل های بهداشتی از سوی متصدیان صنوف و دیگر مشاغل همچنین دستگاه های اجرایی بیماری کرونا مدیریت شود و مردم با وجود این ویروس شرایط زندگی معمولی را تجربه کنند.
تداوم موج کرونا
کرمی گفت: در حال حاضر از نظر وضعیت انتشار بیماری با یک موج افزایشی در تداوم موج اصلی مواجه بوده یعنی با تداوم نسل هایی از یک اپیدمی مواجه هستیم که به علت گستردگی کشور پیک هایی از کرونا را در استان های مختلف و در زمان های مختلف داریم.
وی اظهار داشت: الگوی انتشار بیماری در کشور بیشتر ۲ حالت بوده حالت اول حالت پر سر و صدا و شدید بیماری که با مشاهده موارد منجر به مرگ و خیلی شدید بیماری بوده و در کشور و استان های مثل قم، گیلان و کاشان مشاهده شد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: این استان پیش از این جزو استان هایی با بروز کم بوده و با وجود اینکه آمار مجموع مبتلایان عدد قابل توجهی بوده ولی کنترل اپیدمی صورت گرفته است اما آرام و آهسته شاهد روند اپیدمی بوده با این وجود شاهد یک پیک شدید از ابتدای اپیدمی تاکنون نبوده ایم.
کرمی ادامه داد: از ۱۷ خرداد سالجاری روند افزایشی کرونا مجدد شروع شد و از ۲۶ خرداد تا چند روز اخیر شاهد موارد ابتلا قابل توجهی بودیم به گونه ای که مبتلایان قطعی ما به بیش از ۴۰ مورد رسید و تعداد موارد بستری در بیمارستان ها که با تشخیص بالینی مشکوک به کرونا بودند ولی دارای نتیجه آزمایش مثبت نبودند از مرز ۴۵۰ نفر گذشت.
وی گفت: تعداد موارد قطعی تحت درمان نزدیک تا ۴۰ تا ۵۰ مورد بود که یکباره به سه برابر رسید و در کشور نیز در حال حاضر تمامی همسایه های استان همدان در منطقه غرب و جنوب بیشتر در وضعیت قرمز کرونایی هستند و وضعیت در شمال غربی کشور مناسب نیست همچنین با توجه به مراودات اقتصادی و اجتماعی موجود در استان در حوزه هایی نظیر صنعت، کشاورزی و خدمات به طور حتم ما در معرض خطر افزایش موارد هستیم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان خواستار توجه مردم به شعار «مدیریت مردمی اپیدمی ویروس کرونا در استان» و دیگر مولفه ها همچون رعایت فاصله اجتماعی، استفاده به جا و مناسب از وسایل حفاظت فردی، کاهش حضور در مراکز خرید و یا خرید به میزان زیاد در زمان کم و تبدیل شدن شهروندان به الگوی طرح فاصله گذاری اجتماعی هوشمند برای مدیریت ویروس کرونا شد.
مدیریت بار مراجعه بیماران در اولویت است
کرمی گفت: دانشگاه علوم پزشکی همدان از همه ظرفیت و برنامه عملیاتی خود در حوزه بیمارستان، مراکز خدمات جامع سلامت ۱۶ ساعته، بخش خصوصی و آزمایشگاه بهره برده همچنین اقدام به ذخیره داروی مورد نیاز، تجهیزات و ملزمات مورد نیاز و ارتقای کیفیت خدمات است.
وی اضافه کرد: با پایش مستمر وضعیت خدمات دهی در شهرستان ها و شبکه ها درصدد استخراج کامل نقاط ضعف و قوت بوده تا بتوان آمادگی کامل خود را در برابر این ویروس نه تنها حفظ کرده بلکه آن را ارتقا داد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان ادامه داد: با این وجود نگران چند مساله شامل افزایش بار مراجعان بوده که باید این وضعیت مدیریت شود که در این راستا برنامه هایی در مورد چگونگی بکارگیری بیمارستان ها پیش بینی شده است هر چند تلاش علوم پزشکی برای نرسیدن به این مرحله بوده اما برنامه ریزی برای مدیریت بار مراجعان صورت می گیرد.
کرمی اظهار داشت: همچنین نگرانی هایی درباره فرسودگی و خستگی شغلی پرسنل بهداشت و درمان و مجموعه مربوطه وجود دارد که برای این موضوع تمهیداتی پیش بینی شده است اما هر اندازه تعداد بیماران کمتری مراجعه کنند هم می توان بر این وضعیت مدیریت بهتری داشت و هم می توان کیفیت خدمات را بهتر کرد و در نتیجه ابتلا و مرگ و میر کمتری داشته باشیم.
وی تاکید کرد: هر فردی که مراوده با افراد غریبه بیشتری داشته باشد به ویژه در تجمع ها و مکان های متراکم که گردش هوای کمتری است بیشتر احتمال ابتلا دارند.
معاون بهداشتی علوم پزشکی همدان درباره واکسن این بیماری نیز گفت: با توجه به اینکه هنوز ویروس تمامی ابعاد خود را نشان نداده و نیاز به مطالعات کارآزمایی بالینی در چند مرحله دارد تولید واکسن طول می کشد.
کرمی ادامه داد: مردم سالهاست که با ویروس آنفولانزا درگیر هستند و در برخی سالها مرگ میلیونی و یکباره داشتیم و با وجود واکسن اما در دسترس برای همه نیست بلکه در اختیار گروه های پرخطر است.
وی اضافه کرد: بنابراین مردم باید بدانند در صورت تولید واکسن کرونا هم باید سبک زندگی مقابله با این ویروس مورد توجه قرار گیرد چرا که رعایت نکات بهداشتی بهترین واکسن مقابله با کرونا است.