دغدغه پیری جمعیت در آذربایجان شرقی
به گزارش ایرنا، نگاهی به آمار و ارقام منتشر شده درباره بافت جمعیتی آذربایجان شرقی از منظر هرم سنی نشان می دهد که هر روز به جمعیت سالمند استان افزوده می شود که ناشی از عوامل متعددی مانند افزایش سن امید به زندگی افراد و کاهش زاد و ولد در استان می باشد.
کارشناسان مسایل اجتماعی با اشاره به تغییر اصل توسعه جوامع از ذخایر زیرزمینی به نیروی انسانی بالنده و آموزش دیده می گویند که پیری جمعیت و جایگزین نشدن آن با نسل جوان یا کندی این رویکرد می تواند اجتماعات بشری را با خطر انقراض و عقب ماندگی مضاعف مواجه کند.
از این منظر آذربایجان شرقی نیز که در دهه ۱۳۶۰ و اوایل دهه بعدی از آن رشد جمعیت بالای ۴ درصدی را تجربه کرد، امروز با تهدیدی به نام “پیری جمعیت” و تبعات جبران ناپذیر آن روبرور است که در صورت ادامه می تواند چرخ های توسعه این خطه از کشورمان را از حرکت بازدارد.
هر چند پیر شدن جمعیت از زاویه بالا رفتن سن امید به زندگی، ارتقای سطح رفاه و افزایش شاخص خدمات بهداشتی، امتیاز مثبتی تلقی می شود، اما از دیگر سو هر گونه سستی در اتخاذ تدابیر تشویقی برای افزایش جمعیت به معنای رشد زاد و ولد و جایگزین شدن جمعیت پیر با جمعیت جوان می تواند این استان صنعتی را با خلاء نیروی انسانی مولد و خلاق مواجه کند.
علاوه بر این پیری نامتوازن جمعیت می تواند هزینه های تامین رفاه این قشر از جمعیت را به شکلی نجومی بالا برد و پر نشدن جای خالی آنان توسط نیروی کار فعال نیز می تواند هزینه های مضاعف بودجه ای را بر دولت تحمیل کند.
احد جودی، مدیرکل ثبت احوال آذربایجان شرقی
کاهش نرخ جمعیت آذربایجان شرقی در وضعیت هشدار است
مدیرکل ثبت احوال آذربایجانشرقی با هشدار نسبت به نرخ رشد پایین جمعیت در استان بر لزوم تدبیر برای مواجهه با این وضعیت تاکید کرد.
احد جودی گفت: سال گذشته نرخ رشد جمعیت در آذربایجان شرقی یک درصد بود که متاسفانه این رقم امسال به ۸۵ صدم درصد رسیده است.
وی این آمار را نگران کننده خواند و افزود: اگر این روند ادامه داشته باشد، در آینده جمعیت فعال، پویا و جوان نخواهیم داشت .
مدیرکل ثبت احوال آذربایجان شرقی ادامه داد: کاهش جمعیت و داشتن فرزند کمتر، توطئه دشمنان و غرب برای کاهش جمعیت فعال کشور است و ضرورت دارد با تشویق و ترغیب جوانان به افزایش ازدواج بر فرزندآوری بیشتر نیز تاکید شود.
فرگل صحاف، مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی
افزایش سالمندان، بزرگترین چالش پیش روی بهزیستی آذربایجان شرقی
مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه بزرگ ترین چالش پیش روی این اداره کل افزایش تعداد سالمندان در استان است، گفت: در ۲۰ سال آینده سالمندان زیادی خواهیم داشت که فرزندی ندارند تا از آنان مراقبت کنند.
فرگل صحاف افزود: در حال حاضر تعداد ۴۰۰ هزار سالمند در آذربایجان شرقی وجود دارد که از این تعداد ۱۲ هزار سالمند دارای معلولیت هستند و از خدمات بهزیستی بهره می برند.
وی با اشاره به اینکه ۹ مرکز نگهداری سالمندان در استان وجود دارد، اظهار کرد: این مراکز با هزینه دولتی و با مدیریت غیردولتی اداره می شوند که عمدتا سالمندان معلول، بیسرپرست و یا سالمندانی که به بیماری ناشی از سالخوردگی دچار شده بودند، در این مراکز نگهداری می شوند.
صحاف با اشاره به طرح ویزیت سالمندان در خانه، خاطرنشان کرد: اکیپهای بهزیستی با حضور در منازل سالمندان ضمن ویزیت آنان، آموزشهای لازم را به خانوادههای سالمندان ارایه میدهند.
محمدرضا پورمحمدی، استاندار آذربایجان شرقی
پیری جمعیت نگرانی آتی آذربایجان شرقی
استاندار آذربایجان شرقی نیز اعلام کرد: نرخ رشد جمعیت استان کمتر از متوسط کشوری است.
محمدرضا پورمحمدی افزود: با توجه به مهاجرفرست بودن و به خصوص مهاجرت قشر جوان استان، در آینده با مشکل پیری جمعیت مواجه خواهیم بود که باید در این خصوص تدابیر لازم اتخاذ شود.
محمد حسین صومی، رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز
یکی از دلایل افزایش تعداد سالمندان زیرساخت هاست
رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز هم با بیان اینکه یکی از دلایل افزایش تعداد سالمندان در استان مربوط به زیرساختها است، گفت: ۱۱ ستاد مرکز بهداشت به تازگی در شهرستانهای مختلف استان ساخته شده و چهار ستاد دیگر نیز در حال احداث است؛ همچنین ۸۲ درصد تجهیزات بهداشتی در استان وجود دارد.
محمد حسین صومی در خصوص وضعیت بیماریهای غیرواگیر در استان، اظهار کرد: وضعیت استان و حتی کشور در این خصوص مطلوب نیست به طوری که ۱۸ درصد جمعیت استان دارای فشار خون بالا هستند که ۱۳ درصد شناسایی شده و تحت مراقبت قرار میگیرند.