جوسازی تندروها
جوسازی تندروها
گفتگو نیوز / گروه بین الملل: این روزها درحالی رسانههای معاند و برخی تندروهای داخلی بر موج مخالفت با سند همکاری ایران و چین سوار شده و افکار عمومی را نگران میکنند که کارشناسان اقتصادی و امور بینالملل معتقدند همکاری با کشورهای مختلف به معنای وابستگی نبوده و میتواند مسیری برای حرکت موتور اقتصادی کشور باشد.
هاشمی طباء: جوسازیها درمورد توافقنامه ایران و چین بیمورد است
مصطفی هاشمیطباء، جوسازیهایی که درباره سند همکاری ایران و چین مطرح میشود را بیمورد دانست و تاکید کرد: بالاخره ما باید با کشورهای دنیا رابطه داشته باشیم؛ با آمریکا و اروپا که ارتباط نداریم؛ وضعیت همکاری با چین هنوز مشخص نیست.
در روزهای اخیر شائبههایی درباره سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین مطرح شده و برخی در داخل به همراهی با جریانهای رسانهای غربی به انتشار شایعهها و مطالب کذب درباره مفاد آن پرداختهاند، در حالی که دولت اعلام کرده بهتازگی پیشنویس این سند همکاری آماده شده و هنوز به امضای طرفین نرسیده است.
مصطفی هاشمی طبا سیاستمدار و وزیر صنایع در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی در این زمینه به ایرناپلاس میگوید: مسائلی که درمورد این توافقنامه مطرح کرده و و میگویند قرار است معاملاتی انجام شود، هنوز در هیچ سندی عنوان نشده و براساس اطلاعاتی که تاکنون منتشر شده، قرار است در زمینههای مختلف سرمایهگذاری انجام شود اما صرف نوشتن این توافقنامه، هیچ تعهدی برای طرفین نداشته و ضمانت اجرایی نیز ندارد.
ایران به دنبال شرقگرایی نیست
در همین رابطه دیاکو حسینی، تحلیلگر ارشد مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری درباره این سند همکاری بلندمدت به ایرناپلاس میگوید: تحلیلهایی که این روزها در رسانهها و شبکههای اجتماعی مطرح میشود کاملا مردود است. رسانههای نزدیک به آمریکاییها با چینهراسی و دو قطبی کردن فضای جهان به غرب و شرق در تلاشند تا نشان دهند اگر ایران وارد توافقی با چین میشود، ارتباطش را با کشورهای غربی مسدود کرده است آن هم در حالی که ما با برجام تلاش کردیم با کشورهای اروپایی و … وارد مناسبات بینالمللی شویم اما آمریکاییها با نقض غیرقانونی برجام، بیاعتمادی ایجاد کردند.
وی میافزاید: بنابراین همانطور که امضای برجام به معنای غربگرایی نبود، امضای این سند همکاری نیز به معنای شرقگرایی نیست. دولت به دنبال راهی برای قدرت گرفتن موتور اقتصادی و مقابله با جنگ اقتصادی است که آمریکا علیه ایران به راه انداخته؛ چنین نگاههایی نباید نسبت به سند همکاری ایران و چین وجود داشته باشد.
اما به راستی ماجرا چیست؟ آیا نمایندگان مجلس از این موضوع بیاطلاع بوده و یا دولت درصدد پنهان کاری است؟
چرا رسانههای غربی دایه مهربانتر از مادر شده و با اظهار نگرانی از این قرارداد برای مردم ایران، اقدام به انتشار مطالبی کذب از بندهای آن میکنند در حالی که هنوز هیچ توافقی امضا نشده که مفاد آن اعلام شود؟
حمایت رهبری از توافق همکاری با چین
بحث توافق همکاری ایران و چین هنگام توافق برجام مطرح شد. حدود پنج سال پیش و در سال ۱۳۹۴، شی جین پینگ رئیسجمهوری خلق چین در دیدار با رهبر ایران تأکید کرده بود «آمادگی داریم همانگونه که در زمان تحریمها در کنار ایران بودیم، پس از برداشته شدن تحریمها نیز همکاریهای خود را در همه زمینهها گسترش دهیم.»
در سال ۱۳۹۴ و ۱۱ روز پیش از توافق هسته ایران و کشورهای گروه ۱+۵، رئیس جمهوری خلق چین در سفر به تهران با رهبر معظم انقلاب دیدار کرد. رهبری در این دیدار اظهار داشتند: «دولت و ملت ایران همواره به دنبال گسترش روابط با کشورهای مستقل و قابل اطمینان همچون چین بوده و هستند و بر همین اساس، توافق رؤسای جمهوری ایران و چین برای یک روابط استراتژیک ۲۵ ساله، کاملاً درست و حکمتآمیز است… جمهوری اسلامی ایران هیچگاه همکاریهای چین در دوران تحریم را فراموش نخواهد کرد… [سیاستهای سلطهگرانه برخی کشورها بهویژه آمریکا و همکاری غیرصادقانه آنها با کشورهای دیگر] موجب شده است که کشورهای مستقل، بهدنبال همکاریهای بیشتر با یکدیگر باشند و توافق ایران و چین برای روابط استراتژیک ۲۵ ساله در همین چارچوب است که باید با پیگیری شود.»
رئیسجمهوری چین نیز در این دیدار گفته بود: «اقتصاد چین و ایران مکمل یکدیگرند و در این سفر درخصوص برنامهریزی برای همکاری استراتژیک ۲۵ ساله به توافق رسیدهایم و آماده گسترش و تعمیق همکاریها در بخشهای فرهنگی، آموزشی، فناوری، نظامی و امنیتی در سطح شرکای راهبردی هستیم و ایجاد سازوکاری برای افزایش همکاریهای امنیتی در مواجهه با تروریسم را ضروری میدانیم.»