جامه سیاه بر تن سبز طبیعت
جامه سیاه بر تن سبز طبیعتهرچند، عوامل امدادی به محض اطلاع از وقوع آتش سوزی ها بلافاصله عازم محل می شوند و با تلاش های بی وقفه خود از گسترش حریق ممانعت به عمل می آورند اما صعب العبور بودن برخی مناطق و همچنین استفاده از تجهیزات ابتدایی چون بیل و آتش کوب، کار را برای آنان سخت کرده و زحمات زیادی را متحمل می شوند.
در بسیاری از مناطق استان زنجان، امکان جابجایی نیرو به دلیل دور بودن محل آتش سوزی و صعب العبور بودن منطقه با روش های معمول امکان پذیر نیست و به همین دلیل نیاز است نیروهای اطفای حریق با استفاده از بالگرد مخصوص جابجا شوند که چنین امکانی نیز جود ندارد و تا رسیدن افراد به محل، بخش های زیادی از پوشش گیاهی به خاکستر تبدیل شده و از آن طبیعت سبز و سر زنده، جز سیاهی چیزی نمی ماند.
از والدین و بزرگترها انتظار می رود افراد نوجوان و جوان و همچنین کودکان بازیگوش را با خطرات و خسارت های ناشی از ایجاد آتش سوزی ها، آگاه سازند تا بلکه آمار حریق ها از طریق فرهنگ سازی ها و توصیه ها و هشدارها، به پایین ترین سطح برسد.
شماری از دلواپسان طبیعت در زنجان اظهار داشتند: هرسال بخش هایی از پوشش گیاهی این استان اعم از مراتع، جنگل، باغات و علفزارها در آتش بی احتیاطی و سهل انگاریهای برخی افراد، به خاکستر تبدیل می شود و این سیاهیها، دل دوستداران طبیعت را می آزارد.
این افراد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اضافه کردند: چرا باید داغ سیاهی را بر دل طبیعت سبز مناطق مختلف این استان، بنشانیم و با این کار بسیار ناخوشایند نشان دهیم که نسبت به طبیعت ازجمله پوشش گیاهی، گونه های جانوری مختلف، بیرحم و سنگدل بوده و اینگونه به سرمایه های ملی خود بی تفاوت هستیم.
بر اساس گزارشات واصله، از ۱۰ خرداد ماه تا پایان تیر ماه امسال، بیش از ۳۰۰ هکتار از مراتع و باغات این استان در آتش بی تدبیری ها و بی احتیاطی ها سوخت که بزرگترین آتش سوزی با ۲۲۰ هکتار مربوط به مراتع اراضی روستاهای لهنه و زرده در شهرستان طارم بود که اواخر خرداد ماه اتفاق افتاد.
طی مدت یاد شده ۴۴ مورد آتش سوزی در مراتع و باغات این استان، روی داد که بیشترین مورد مربوط به مراتع بود و وسعت آتش سوزیها در باغات بسیار پایین و در گندمزارها نیز نزدیک به ۱۱ هکتار گزارش شد.
آخرین آتش سوزی نیز مربوط به ییلاقات درام از توابع شهرستان طارم بود که روز یکشنبه /۹ شهریور ماه جاری/ بازهم بر اثر بی احتیاطی و سهل انگاری افراد، اتفاق افتاد و متاسفانه قریب سه هکتار از مراتع موجود در آتش سوخت اما عوامل امدادی به در کمتر از یک ساعت آن را اطفا کرده و از گسترش حریق جلوگیری به عمل آوردند.
یک شهروند زنجانی گفت: دیدن صحنه آتش سوزی در طبیعت بر روح و روانم تاثیر بسیار منفی و بدی میگذارد و آرزو دارم روزی برسد که این اندک انسانها نیز به طبیعت زیبا و سرسبز که ازآن تمامی مخلوقات خداوند است، اهمیت قایل شده و دوستدار محیط زیست شوند.
وی افزود: همه باید از دامان طبیعت که به عنوان یک سرمایه ملی بسیار مهم و اثربخش محسوب می شود، بهره و لذت ببرند و هیچکس نباید به خود این اجازه را دهد که با اقدامات غیرمنطقی و غیراصولی به زیبایی های طبیعت، آسیب و ضربه وارد کند.
مدیرکل مدیریت بحران استان زنجان گفت: هرسال بخشی از پوشش گیاهی مناطق مختلف این استان، طعمه آتش می شود و این آتش سوزی های عمدی و یا سهوی، موجب از بین رفتن مراتع، علفزارها، درختان و درختچه ها و همچنین گونه های جانوری مختلف شده و با این اقدام نامعقول، صحنهای تلخ و ناخوشایند خلق می شود.
صفی الله کرامتی با بیان اینکه آتش سوزی ها باعث از بین رفتن پوشش گیاهی و موجودات زنده و در نتیجه تخریب محیط زیست می شود، افزود: از این رو مقابله با آتش سوزی در طبیعت بسیار حایز اهمیت است و همه باید در برابر آن احساس مسوؤلیت کنند.
وی فرهنگ سازی برای پایین آوردن آمار وقوع آتش سوزی ها در طبیعت را امری بس مهم و ضروری خواند و اظهار داشت: با فرهنگسازی، ارایه آموزشهای لازم، هشدارها و توصیه ها میتوان تا حدود زیادی مانع از ایجاد آتش سوزی در طبیعت شد چراکه اغلب این آتش سوزی ها ریشه انسانی دارد.
کرامتی، تصریح کرد: مرداد ماه نیز چندین مورد آتش سوزی مراتع در نقاط مختلف استان زنجان ازجمله مناطق شهرستان خدابنده و طارم، گزارش شد و هرچند عوامل امدادی به موقع در محل حادثه حاضر شده و آتش را مهار و اطفا کردند اما با این وجود مقداری از پوشش گیاهی و تعدادی از گونه های جانوری کُند حرکت ازجمله خزندگان، جوندگان و حشرات طعمه حریق شده و از بین رفتند.
وی اظهار داشت: هنوز آمار مربوط به تعداد، وسعت و میزان خسارات های وارده ناشی از آتش سوزی های طبیعت زنجان، جمع بندی نشده است که پس از انجام این کار نسبت به اطلاع رسانی اقدام خواهد شد اما برآورد می شود که از ۳۵۰ هکتار بیشتر نباشد.
بیش از ۷۰ درصد آتش سوزیها بر اثر عامل انسانی اتفاق میافتد
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان زنجان نیز گفت: آتش سوزی در طبیعت این استان هرسال اتفاق می افتد و در واقع عامل بیش از ۷۰ درصد آن از نوع انسانی غیرعمد و بر اثر سهل انگاریها و بی احتیاطیها است.
اسماعیل قلی زاده، افزود: امسال با توجه به بارشهای مناسب بهاری و پوشش گیاهی متراکم، اغلب زیستگاه های جانوری این استان مستعد آتشسوزی است و کوچکترین بی احتیاطی و سهل انگاری چوپانان و طبیعت گردها، می تواند حریق های گسترده ای را موجب شود.
وی اظهار داشت: پوشش گیاهی مناسب در طبیعت به ویژه مراتع برای دامداران، باغداران و چوپانان، سودمند است و از آنان انتظار می رود در حفظ و نگهداری مراتع و علفزارها، جدی و دقیق باشند تا متحمل ضرر و زیان نشوند.
قلی زاده، تاکید کرد: آتش سوزی ها، موجب تخریب طبیعت، زیستگاه حیات وحش و از بین رفتن تنوع زیستی و پوشش گیاهی شده و دود ناشی از آن نیز باعث آلودگی هوا می شود پس لازم است افراد سهل انگار و بی احتیاط برای درامان ماندن خود و دیگران از مضرات آن، از این کار پرهیز کنند و به قولی خودزنی نکنند.
وی به قسمت تلخ و ناخوشایند آتش سوزی ها اشاره کرد و اظهار داشت: هنگام وقوع آتش سوزی های گسترده، آن دسته از گونه های جانوری که کند حرکت هستند و توان فرار ندارند زنده زنده در میان شعلههای سوزان و سرکش، سوخته و صحنه های بسیار حزن انگیز به وجود می آید که انسان ها به ویژه دوستداران طبیعت و حیات وحش را سخت متاثر و اندوهگین می سازد. قلی زاده از عموم مردم خواست از برافروختن آتش در طبیعت به ویژه در فصول گرم سال و نزدیک مراتع و جنگل ها به جد خودداری کنند و در صورت ضرورت نیز قبل از ترک محل از خاموش بودن آن مطمئن شوند چرا که ممکن است آتش به ظاهر خاموش شده، دوباره شعله ور شده و کل منطقه را فرا گیرد. فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان زنجان تصریح کرد: برخی مواقع انداختن یک ته سیگار روشن در مراتع و جنگل ها و حتی رها کردن شیشه و پلاستیک که همانند ذره بین عمل می کند، می تواند منطقه ای را به آتش بکشد و لطمات جبران ناپذیری را وارد آورد.
رییس نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان نیز گفت: آنچه که بیشتر ار هر چیز دل دوستداران محیط زیست و طبیعت را می آزارد، زنده زنده سوختن برخی از جانوران در آتش سوزی ها است.
پرویز رستمی افزود: آتش سوزی ها در کنار آسیب ها و خساراتی که بر پوشش گیاهی استان وارد می سازد باعث می شود جانداران کند حرکتی چون جوندگان، حشرات، پستانداران کوچک و حتی پرندگان به ویژه جوجه های آنها، زنده زنده کباب شوند که این دور از انصاف و مروت است.
وی اظهار داشت: باید فرهنگ سازی لازم در میان جامعه و مردم در خصوص آسیب ها و خطرات ناشی از ایجاد حریق در طبیعت، ازسوی رسانههای گروهی اعم از دیداری و شنیداری صورت بگیرد که بطور قطع با این کار میزان آتش سوزی های طبیعت بسیار کاهش خواهد یافت.