آموزشیاخبار

تولید تاکسی‌برقی با همکاری وزارت کشور/”سرمایه درگردش” پاشنه آشیل پلاک‌گذاری خودروهای برقی

مدیر توسعه فناوری‌های نوین خودرویی و طرح‌های کلان ستاد توسعه فناوری‌های حوزه فضایی، حمل‌ونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با اشاره به روند تولید "تارا" به عنوان تاکسی برقی بعد از ساخت نمونه شاهد اتوبوس برقی، گفت

مدیر توسعه فناوری‌های نوین خودرویی و طرح‌های کلان ستاد توسعه فناوری‌های حوزه فضایی، حمل‌ونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با اشاره به روند تولید “تارا” به عنوان تاکسی برقی بعد از ساخت نمونه شاهد اتوبوس برقی، گفت: علت اصلی عدم پلاک گذاری، عدم تامین سرمایه در گردش است و با توجه به شرایط فعلی، اگر قراردادهای این خودروها نهایی شود می‌توان امید داشت که آرزوی چندین ساله ما که ورود و ظهور خودروهای برقی در خیابان‌ها است، برآورده شود.

دکتر شهریار زینی در گفت‌وگو با خبرنگار، ضمن بیان این مطلب اظهار کرد: با همکاری و همراهی مشاور وزیر کشور در امور فناوری، موضوع تسری و استفاده از خودروهای برقی در تاکسی را بررسی کرده و در حال پیگیری موضوع هستیم.

وی در این باره توضیح داد: از ۶ ماه قبل وزارت کشور به طور جدی با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان همکاری داشته است و ما توانستیم قرار داد تولید هزار اتوبوس برقی را با این وزارتخانه نهایی کنیم. این قرار داد هنوز عملیاتی نشده ولی به مرحله نهایی رسیده و چارچوب فنی این طرح مشخص شده است.

زینی با اشاره به همکاری خوب اتحادیه اتوبوسرانی، یادآور شد: برای این منظور ۵ شرکت داخلی مشارکت دارند که از این تعداد دو شرکت دانش بنیان هستند و توانستند ۷۰ درصد ساخت اتوبوس‌های برقی را بومی سازی کنند و ۳ شرکت دیگر نیز حدود ۳۰ درصد ساخت داخل دارند.

مدیر توسعه فناوری‌های نوین خودرویی و طرح‌های کلان ستاد توسعه فناوری‌های حوزه فضایی، حمل‌ونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار کرد: با توجه به تجربیات خوب و موفقی که در زمینه اتوبوس برقی رخ داد، امیدواریم قراردادهای مربوط به آن نیز به امضا برسد؛ چرا که تامین مالی برای این پروژه از سوی وزارت کشور صورت گرفته و کارهای نهایی چون تعیین تکلیف ایستگاه‌های شارژ باقی مانده تا قرار داد تولید اتوبوس‌های برقی نهایی شود.

تاکسی برقی گام زیست محیطی حمل و نقل

زینی به برنامه‌های ستاد فناوری‌های حوزه فضایی و حمل و نقل ریاست جمهوری اشاره کرد و در این باره توضیح داد: برای این منظور با مشارکت وزارت کشور و معاونت علمی و با همکاری اتحادیه تاکسیرانی، کمیته فنی در وزارت کشور ایجاد شد کردیم تا در این کمیته مشخص شود که چه نوع تاکسی و با چه مشخصات فنی برای شهرداری ساخته شود.

وی میزان ظرفیت باتری، نوع موتور، میزان پیمایش، میزان شیب‌روی و صندوق دار بودن را از جمله مشخصه‌های تاکسی‌های برقی تولیدی دانست که در این کمیته در خصوص آنها بحث و تبادل نظر می‌شود.

زینی اضافه کرد: یکسری از شرکت‌های تولید کننده خودرو، قطعات را به صورت CKD (بسته‌ای کامل از قطعات) وارد می‌کنند و این شرکت‌ها درخواست‌هایی برای تولید تاکسی برقی به اتحادیه تاکسیرانی ارائه کرده بودند ولی ما در این طرح بنا را بر این گذاشتیم که برای تولید این نوع تاکسی‌ها از ظرفیت‌های داخل استفاده کنیم و طبیعی است که در این مسیر تولید کننده داخلی در اولویت کاری ما قرار دارند.

مدیر توسعه فناوری‌های نوین خودرویی معاونت علمی، خاطر نشان کرد: بر این اساس ما این طرح از شرکت “جتکو” و خودرو تارا برقی که محصولی متولد از معاونت علمی، آغاز کردیم. این خودرو تنها یک خودرو ساخت کشور نیست بلکه بر اساس معماری معاونت علمی رییس جمهوری، تک تک اجزای خودرو تارا از جمله موتور الکتریکی، کانورتر، اینورتر، شارژر، مبدل‌ها، سسیستم حرارتی (Thermal management)، باتری پک و ECU تماما ساخت داخل است.

به گفته وی، با اجرای طرح خودرو برقی تارا ۷ کلان پروژه اجرایی و به تفکیک هر ماژول، دو شرکت دانش بنیان مشارکت داشتند و در کل حدود ۱۴ شرکت دانش بنیان در اجرای این پروژه مشارکت داشتند.

زیتی خاطر نشان کرد: برای این منظور فراخوانی منتشر کردیم و بعد از پایش شرکت‌ها، هر ماژول این طرح را به دو شرکت واگذار کردیم. همه این اقدامات، برنامه ریزی‌هایی است که از دو سال قبل برای تولید خودرو برقی تماما ایرانی اجرایی شده است و با تشکیل کمیته فنی در وزارت کشور، از این خودرو برقی بازدید کردند و مورد تایید قرار گرفت.

وی افزود: در حال حاضر به دنبال این هستیم که بتوانیم با تامین اعتباراتی، تعدادی از تاکسی‌های برقی را با همکاری وزارت کشور تهیه کنیم.

آخرین وضعیت تولید تاکسی‌های برقی

مدیر طرح‌های کلان ستاد توسعه فناوری‌های حوزه فضایی، حمل‌ونقل پیشرفته معاونت علمی با تاکید بر اینکه تاکسی برقی آماده شده را در حد نمونه مهندسی شده عنوان کرد و گفت: نمونه مهندسی تاکسی برقی تولید شده دارای TRL 6 تا 7 است و برای تولید واقعی نیاز است که محصول در TRL 9 باشد.

وی وجود این فاصله در سطح آمادگی فنی تاکسی برقی تولید شده را در اجرای تست و آزمون دانست و یادآور شد: هزینه تست و آزمون بالا است و این همان چالش ما در تولید اتوبوس‌های برقی است. اتوبوس‌هایی برقی تولید شده که در مرحله عقد قرار دارد، همچنان فاقد پلاک است.//ایسنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا