توسعه ۱۱۰ هکتاری جنگلهای ارسباران
مدیرکل متابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی از توسعه ۱۱۰ هکتاری جنگلهای ارسباران خبر داد و گفت: این فرایند همچنان ادامه دارد.
رحیم مهردادی عصر شنبه، ۱۴ اسفندماه، در نشست خبری به مناسبت هفته منابع طبیعی، با اشاره به ثبت جهانی منطقه جنگلی دیزمار شرقی ارسباران، گفت: یکی از اقدامات اداره کل منابع طبیعی در این راستا، حذف استفاده از سوخت فسیلی در روستاهای داخل جنگل بوده و تاکنون برای ۲۰ خانوار روستایی جنگل نشین، پنلها و آبگرمکنهای خورشیدی تحویل داده شده است.
به گزارش ایسنا، وی با اشاره به کنترل و تثبیت شنهای روان حوضه دریاچه ارومیه، افزود: تاکنون در سطح ۳۲۰۰ هکتار از اراضی این منطقه، کاشت درخت انجام گرفته و در ۳۱ هزار هکتار نیز گونههای بومی منطقه پرورش یافتهاند که در نهایت منجر به تثبیت خاک نیز شده است.
وی با بیان اینکه در صورت اختصاص اعتبار، دوربینهای دید در شب برای رصد و تشخیص ساخت و سازهای غیرمجاز و حریق در اراضی ملی استان نصب میشود، ادامه داد: تا پایان سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۲۵۰ هزار قطعه نهال توزیع و کاشته میشود.
تعیین تکلیف ۳۰۰۰ پرونده تصرف اراضی ملی
مهردادی در خصوص وضعیت پروندههای حقوقی این اداره کل که اغلب به دلیل چرای دامهای مازاد و یا غیرمجاز بوده است، گفت: بالغ بر ۳۰۰۰ پرونده متصرفان اراضی ملی استان در ۱۰ ماهه نخست سالجاری که در مجموع ۶۸۱ هکتار با مبلغ ۱۲۴ میلیارد تومان را شامل میشد، رفع تکلیف شده و به دولت بازگشته است. ۴۲۰۰ پرونده دیگر نیز در دست بررسی قرار دارد.
وی ادامه داد: تعداد ۲۵۲ فقره اعتراض مردم نیز در کمیسیون ماده واحده که وظیفه تعیین تکلیف اختلاف بین مردم و دولت را دارد، طی سالجاری مورد بررسی قرار گرفته و رای صادر شده است.
وی با اشاره به وقوع ۲۵ فقره آتش سوری در اراضی ملی طی سالجاری، اظهار کرد: ۲۶تیم واکنش سریع در اداره کل منابع طبیعی آماده اعزام به مناطق آتش سوزی هستند.
صدور سند تک برگ برای ۹۶ درصد از اراضی ملی استان
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی با اشاره به وجود دو میلیون و ۷۳۰ هزار هکتار اراضی طبیعی در استان، ادامه داد: با پیگیری و تلاش همکاران، بالای ۹۶ درصد سند تک برگ مالکیتی اراضی طبیعی، جنگلی و ساحلی استان صادر شده است.
وی در خصوص حوضههای آبریز سطح استان، گفت: سه حوضه آبریز ارس، دریاچه ارومیه و سفیدرود در استان وجود دارند که کارشناسان اداره کل منابع طبیعی ضمن تثبیت آب و خاک در این سه حوضه، اقدامات حفاظتی و جلوگیری از تشکیل روانابها برای جلوگیری از جاری شدن سیل را انجام میدهند.
وی ادامه داد: در این راستا، آذربایجان شرقی به ۴۷ بلوک تقسیم شده و هر بلوک دارای مسئول است که بایستی پاسخگوی وضعیت منطقه خود باشد.
مهردادی با اشاره به آغاز پویش نهال کاری از ۱۴ آذرماه، ادامه داد: اولویت اول منابع طبیعی، حفاظت از وضعیت موجود و در مرحله بعد توسعه است.در این راستا پویشهای نهال کاری با محوریت مردم در طول سالجاری آغاز شده و با سرعت و به صورت نظارت بر کاشت و رشد درختان ادامه دارد.
وی در ادامه با اشاره به نامگذاری شعار هفته منابع طبیعی امسال با عنوان « ایران سرسبز، ایران قوی، همه با هم، جهاد برای حفظ و احیای منابع طبیعی»، اظهار کرد: امسال به مقوله مردم محوری و مشارکت مردمی و استفاده از ظرفیت بومیان منطقه در حفظ و احیای منابع طبیعی بیشتر تاکید شده است.
وی ادامه داد: امسال اطفای حریق و مبارزه با آفات در جنگلهای ارسباران با مشارکت مردم، هماهنگی بین بخشی و عنایت الهی میسر شده و نقاطی که قبلا اطفای آنها هفتهها طول میکشید در این دوران طی ۱۲ ساعت اطفا شد.
هیچ طغیان آفتی در جنگلهای ارسباران وجود ندارد
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی گفت: با اقدام جهادی مردم بومی در سالجاری شاهد فروکش شدن طغیان آفتهای مختلف جنگلی بودیم و امروز میتوان گفت که هیچ طغیان آفتی در جنگلهای ارسباران وجود ندارد.
ثبت ۴۳۱۷ تماس غیرمرتبط با سامانه امداد جنگل و مرتع
وی اظهار کرد: طی ۱۱ ماهه نخست سالجاری تعداد ۹۱۷۶ تماس با تلفن امداد جنگل و مرتع (۱۵۰۴) در استان انجام گرفته که ۴۸۵۹ مورد از آنها مربوط به مواردی چون دخل و تصرف و حریق اراضی ملی بوده و بالغ بر ۴۳۱۷ مورد تماس غیرمرتبط ( و به نوعی شوخی تلفنی) بوده است. تعداد تماس قابل توجه غیرمرتبط باعث تلف شدن وقت اکیپهای امداد جنگل و مرتع شده است در حالی که میتوان این صرف زمان را برای اقدامات امدادی دیگر صرف کرد.
افتتاح شبکه بی سیم دیجیتال اداره کل منابع طبیعی
وی در ادامه در خصوص برنامههای هفته منابع طبیعی امسال، تشریح کرد: غرس درخت توسط نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و استاندار، کاشت نهال با حضور تشکلهای مردم نهاد، افتتاح شبکه بی سیم دیجیتال اداره کل ( برای استفاده در نقاطی که امکان آنتن دهی موبایل وجود ندارد)، افتتاح چهار پروژه آبخیزداری با اعتبار حدود ۲.۵ میلیارد تومان در بستان آباد، میانه، شبستر و تبریز، کلنگ زنی پنج طرح آبخیزداری با اعتبار ۲۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون توماندر چاراویماق و کلیبر، افتتاح کتابخانه تخصصی منابع طبیع و کاشت نهال به یاد شهدا از جمله برنامههای اداره کل منابع طبیعی استان در هفته منابع طبیعی است.
مهردادی با اشاره به اقدامات حوزه آبخزداری این اداره کل، افزود: با اجرای پروژههای آبخیزداری و احداث سازههای مکانیکی و … از بروز سیلابهای ویرانگر در نقاط مختلفی از استان به خصوص منطقه ائل گلی تبریز جلوگیری شده است.
تاکنون مجوزی در خصوص معدن کاری در جنگل صادر نشده است
وی با تاکید بر اینکه تاکنون مجوزی در خصوص معدن کاری در جنگل صادر نشده است، افزود: معدن کاران ملزم به احیا و بازسازی منطقه حفاری با همکاری اداره کل منابع طبیعی هستند و در صورت امکان از کاشتهای جایگزین در این مناطق استفاده میشود.
وی در خصوص فعالیت معدن مس سونگون نیز گفت: در اواخر سال ۹۸، تخریب ۱۹ هکتاری در منطقه جنگلی و ۱۱ هکتاری در منطقه مرتع توسط این معدن تشخیص داده شده و موضوع با برآورد خسارت وارد شده به مراجع قضایی اعلام شده است و اکنون در مرحله پیگیری این موضوع هستیم.
مهردادی در ادامه با بیان اینکه طرح تنفس ۱۰ ساله جنگلهای شمال (عدم قطع درختان مخصوص صنایع در این منطقه)، جنگلهای غیرشمال به خصوص منطقه ارسباران را تحت فشار قرار داده است، افزود: انتقال چوبها از استان باعث شده تا در تشخیص چوب درختان گونههای دو رگه (درختانی که هم در باغ و هم در جنگل کاشته میشوند) دچار مشکل شویم؛ همچنین با توجه به افزایش احتمال قاچاق، بالای ۹۰ درصد کشفیات قاچاق چوب استان در گلوگاه هوراند انجام میگیرد
//ایسنا