توسعه شبکه ریلی؛ چشم اندازی که به همت دولت محقق شد
دولت در سال های اخیر تمامی امکانات را بسیج کرده تا از یک سو مسیر توسعه صادرات هموار شود و به دنبال آن درآمدهای ناشی از عواید ترانزیتی و صادرات غیرنفتی افزایش یابد و از سوی دیگر امکان سفر با قطار در نقاط مختلف کشور را برای آحاد جامعه فراهم کند.
این مهم در پروژه ریلی گیلان از احداث خط آهن رشت – قزوین و ادامه آن در مسیر رشت – انزلی و کاسپین و رشت- آستارا، قطار رشت – قزوین، راه آهن خواف – هرات و راه آهن همدان – سنندج، تا حدود زیادی محقق شد و دولتمردان همچنان در تلاش هستند تا بخش های دیگر این طرح های مهم ریلی کشور را قبل از پایان دولت به بهره برداری برسانند.
خبرنگاران ایرنا در ادامه سلسله گزارش های جهش تولید در بازه زمانی ۱۰ تا ۲۰ اسفندماه عزم خود را جزم کردند تا با تهیه گزارش هایی وضعیت ریلی کشور، دستاوردهای دولت تدبیر و امید و فواید و مزایای آنها را به اطلاع خوانندگان برسانند.
معیشت مردم کهگیلویه و بویراحمد، احیای شرکت های تولیدی در قزوین، راه اندازی کارخانه آلومینیوم در فارس، تامین آب آشامیدنی برای مردم سیستان و بلوچستان، اتصال آب از دریای عمان به استان های شرقی، طرح های عبور از کم آبی و نوسازی مدارس در آذربایجان شرقی، طرح های آبخیزداری در آذربایجان غربی، فعالیت تعاونی های روستایی در اصفهان، آبیاری نوین در البرز و گازرسانی در ایلام، موضوعات دیگری است که خبرنگاران ایرنا در گزارش های تفصیلی و گفت و گو با کارشناسان و مسوولان به آنها پرداخته اند که در ادامه به جزئیات این اقدامات اشاره می شود:
آذربایجان شرقی
گذر از کم آبی در آذربایجانشرقی با اجرای طرحهای ملی و بین المللی عنوان گزارشی است از مرکز تبریز که به تشریح مهمترین اقدامات دولت تدبیر و امید برای عبور این استان از کم آبی پرداخته و در مقدمه آورده است: افزایش جمعیت، توسعه شهری و روستایی، ساخت کارخانجات صنعتی، توسعه کشاورزی، کاهش بارندگی و ذخایر آبهای زیرزمینی و شیوع کرونا در سال اخیر تامین آب شرب کلانشهر تبریز را با مشکل مواجه کرد که با تدبیر و هم افزایی مسوولان، این مشکل به طور مقطعی برطرف شد.
با وجود تلاشهای صورت گرفته بخشی از مشکلات به خصوص مشکلات کم آبی با توجه به افزایش جمعیت تبریز و محدودیت منابع آبی همچنان باقی است بر این اساس مسوولان استانی و کشوری با ساخت سد و از طرفی استفاده از حقابه رودخانه آب ارس به رفع مشکل کم آبی استان به خصوص کلانشهر تبریز به صورت مقطعی قانع نشده و به دنبال رفع مشکلات به صورت ریشه ای هستند.
انتقال آب ارس به تبریز که چشم انداز ۲۰ ساله دارد و ساخت سدهای قیزقلعه سی، حاجیلار چای، کلقان چای و خداآفرین و همچنین ساخت مدول دوم تصفیه خانه تبریز از جمله اقدامات ملی و بین المللی برای تامین دایمی آب آذربایجان شرقی و کلانشهر تبریز است.
در این گزارش همچنین به سدهای خداآفرین و قیزقلعه سی که اردیبهشت سال آینده با حضور روسای جمهوری اسلامی ایران و آذربایجان به بهره برداری می رسد، اشاره شده و آمده است: حدود ۶۰ درصد آب تبریز از زرینه رود تامین می شود و خط انتقال قدیمی یک کانال بتنی است که مرتبط دچار مشکل می شود و اکنون خط جایگزین با لوله های فولادی به طول ۱۰۰ کیلومتر اجرا شده است.
هشت سال تلاش برای نوسازی مدارس آذربایجانشرقی عنوان گزارش دیگری از این مرکز است که به تحولات این استان در زمینه ساخت واحدهای آموزشی جدید، نوسازی و مستحکمسازی واحدهای فرسوده و استانداردسازی سیستم های گرمایش در ۸ سال گذشته پرداخته و در مقدمه نوشته است: دولت تدبیر و امید باوجود کاهش درآمدها، توجه به امر تعلیم و تربیت و توسعه فضاهای آموزشی و کیفی سازی مدارس را در اولویت قرار داده و از ابتدای دولت تاکنون اهتمام خود را بر تحقق این امر گذاشته است؛ به طوری که افزایش چهار برابری اعتبارات نوسازی مدارس کشور و اختصاص روزانه ۸۴ میلیارد ریال اعتبار برای مدرسه سازی در دولت تدبیر و امید گویای این حقیقت است.
همچنین در دولت یازدهم به طور میانگین روزانه ۲۰ میلیارد ریال برای نوسازی، توسعه و تجهیز فضاهای آموزشی، تربیتی و ورزشی کشور هزینه شده است که این میزان از ابتدای دولت دوازدهم تا کنون یعنی از سال ۹۶ تا ۹۹ با افزایش ۲۵۵ درصدی به ۷۱ میلیارد ریال افزایش یافته است.
سهم اعتبارات عمرانی و متفرقه سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس از مجموع اعتبارات عمرانی کشور در دولت یازدهم ۲.۵ درصد بوده است که در دولت دوازدهم به ۴.۹۷ درصد افزایش یافته است.
اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان شرقی نیز در سایه تلاش های شبانه روزی دولت تدبیر و امید و حمایت های خیران اقدامات ارزنده ای در جهت ساخت، مقاوم سازی و تکمیل و تجهیز مدارس در هشت سال انجام داده است.
آذربایجان غربی
خبرنگار ایرنا در ارومیه نیز به بخش دیگری از دستاوردهای دولت در استان آذربایجان غربی پرداخته و در گزارشی با عنوان آذربایجان غربی استان برتر کشور در حوزه آبخیزداری به اهمیت طرح های آبخیزداری و موقعیت این استان در اجرای طرح ها اشاره کرده است.
گزارش را با این مقدمه بخوانید: طرحهای آبخیزداری با هدف جلوگیری از رسوب و فرسایش خاک و افزایش آبهای زیرزمینی در آذربایجانغربی مورد توجه ویژه قرار گرفته و این استان با حفظ برتری بین استان های دیگر در این خصوص، طی بررسی اخیر سازمان جنگلها و مراتع، رتبه نخست کشور را در خصوص اجرای این طرحها به خود اختصاص داده است.
آبخیزداری که از دیرباز به عنوان یکی از اقدامات لازم برای ذخیره و استفاده بهینه از آب در دنیا مورد استفاده قرار می گرفت، در دهههای گذشته مورد بیمهری قرار گرفته بود ولی طی سالهای اخیر به عنوان راهکار طلایی برای تامین بخش قابل توجهی از آب مورد نیاز بخش کشاورزی آذربایجانغربی در دستور کار قرار گرفته است تا ضمن مدیریت منابع حوضههای آبخیز، حال و روز دریاچه ارومیه نیز روز به روز بهتر شود.
آذربایجانغربی یکی از استانهای موفق در اجرای طرحهای آبخیزداری کشور طی سالهای اخیر محسوب میشود و با اجرای این طرحها در زمانبندی تعیین شده از وقوع سیل در بسیاری از نقاط سیلخیز استان جلوگیری میشود.
طی ۲ سال گذشته ده ها طرح آبخیزداری در آذربایجانغربی به بهره برداری رسید که موتور محرک این طرحها، اختصاص بودجه مناسب از صندوق توسعه ملی بود.
اصفهان
رشد ۲۰۰ درصدی فعالیت تعاونیهای روستایی در اصفهان عنوان گزارشی است از مرکز اصفهان که در ابتدا به آمار شبکه تعاونی های روستایی کشور و وظیفه سازمان مرکزی تعاون روستایی اشاره کرده و در ادامه فعالیت های تعاونی ها در این استان را مورد بررسی قرار داده است.
در مقدمه این گزارش آمده است: رشد ۲۰۰ درصدی فعالیت تعاونیهای روستایی اصفهان در مقایسه با ۲۵ سال گذشته و بویژه ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید نمودی از تحقق خودکفایی و جهش تولید بوده است که ادامه حمایت همه جانبه از این بخش بیش از پیش رونق و توسعه صنعت کشاورزی را در پی خواهد داشت.
تشکیل تعاونیها راهکاری مناسب برای حمایت از بخش کشاورزی و جامعه روستایی است و از سوی دیگر به جهش تولید و رونق اقتصادی در مناطق روستایی منجر میشود، مشارکت مالی در طرحها و ایجاد بستر مناسب برای تولید و افزایش فروش نقش قابل توجهی در توسعه کشاورزی و درآمدزایی کشاورزان بر مبنای فعالیت بیشتر تعاونیها دارد.
اصفهان در صنعت کشاورزی از جمله استان های پیشتاز کشور است و در مقوله تعاونی روستایی فعالیتهای خوبی داشته و بویژه در هفت سال اخیر به اقدامات سازنده و گستردگی آن افزود.
نگاهی به وضعیت استان اصفهان از حیث زیربخشهای مختلف کشاورزی حاکیست که این خطه با داشتن ۵۶۳ هزار هکتار اراضی کشاورزی معادل پنج درصد از مساحت استان و ۳.۵ درصد از اراضی کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است و با برخورداری از شرایط متنوع آب و هوایی، استعداد تولید انواع محصولات کشاورزی را دارد، بهگونهای که در مناطق گرم و خشک آن خرما، انار و پسته و در مناطق سرد و کوهستانیاش بادام و گردو و در مناطق معتدل و معتدل سرد، انواع محصولات دانهدار و هستهدار کشت میشود.
بر اساس آمار و ارقام اخذ شده از سازمان تعاون روستایی اصفهان، چهار میلیون و ۶۸ هزار و ۱۵۲ تن محصولات کشاورزی در هفت سال اخیر از کشاورزان این استان خریداری شد.
بر این اساس ۷۲۹ هزار تن گندم به عنوان محصولی زیربنایی و حیاتی از تولیدکنندگان خرید و خرید حمایتی ۲۷۶ هزار تن شیر خام از دامداران در هفت سال گذشته انجام شد که به استحصال ۲۱ هزار و ۷۲۲ تن شیر خشک و ۲۳ هزار و ۵۸۵ تن خامه انجامید.
البرز
آبیاری نوین و غلبه بر بحران خشکسالی عنوان گزارش مرکز کرج است که ضمن اشاره به بحران خشکسالی در جهان، وضعیت ایران را در این رابطه مورد بررسی قرار داده و به تشریح فواید آبیاری نوین و اقدامات انجام شده در این استان پرداخته است.
گزارش با این مقدمه آغاز شده است: توسعه روش ها و سامانه های نوین آبیاری به خصوص در شرایط کنونی که مناطق مختلف کشور از جمله البرز با بحرانی به نام خشکسالی مواجه شده است فرصتی برای استفاده بهینه از منابع آبی و کاهش برداشت از سفره های زیرزمینی به شمار می رود.
بهره گیری از روش های نوین آبیاری این امکان را به وجود می آورد تا از قطره قطره آب به خوبی استفاده شود و میزان مصارف این منابع به کمترین سطح خود و در عین حال با بازدهی بالا باشد.
برهمین اساس وزارت جهاد کشاورزی و سایر دستگاه های متولی امور آب درسال های اخیر رویکردی علمی را به بوته عمل آورده تا بتوانند ضمن نجات سفره های آب سطحی و زیر زمینی، عملکرد تولید را بالا برده و ذخایر آبی را تقویت کنند.
در این میان زنجیره ای فعالیت ها در عرصه آب و خاک کشور شکل گرفته که وزارتخانه های جهاد کشاورزی و نیرو با اجرای طرح ها و پروژه های بزرگ ، متوسط و کوچک در ابعاد زمانی کوتاه ، متوسط و بلند مدت طراحی و اجرایی کرده اند که می توان به طرح های آبخیزداری و آبخوانداری برای تزریق سیلاب ها به سفره های زیر زمینی و از سوی دیگر اجرای طرح سامانه های نوین آبیاری برای به حداقل رساندن مصارف منابع آبی به برنامه های کاری خود اضافه کرده اند.
بخش کشاورزی ایران سهم ۸.۸ درصدی در تولید ناخالص داخلی، سهم حدود ۱۹ درصدی در اشتغال و سهم ۱۸ تا ۲۰ درصدی در صادرات غیرنفتی کشور دارد.
همین امر سبب شد تا دولت تدبیر و امید از ابتدای فعالیت خود در سال ۹۲ مدیریت مشکل کم آبی به عنوان یک چالش بزرگ در بخش کشاورزی وسایر بخش ها را در دستور کار قرار دهد.
ارایه آموزش های لازم به بهره برداران بخش کشاورزی و پرداخت تسهیلات ارزان قیمت برای اجرای طرح های نوین آبیاری و کشت یا به عبارتی تغییر الگوی کشت وکار از مهمترین اقدامات به شمار می رود.
ایلام
ایلام در غربیترین نقطه کشور با اجرای طرحهای مختلف گازرسانی از هفت سال گذشته تاکنون به میانگین کشوری ضریب برخورداری از گاز نزدیک شده است، این موضوع دستمایه تهیه گزارشی توسط خبرنگار ایلام شده با عنوان ایلام مهیای جشن پایان گازرسانی که در بخشی از آن می خوانیم: دولت طی سالهای اخیر با چندین شیوه از جمله اختصاص بخشی از درآمد واصله از طریق مالیات بر ارزش افزوده برای دهیاریها و توسعه زیرساختها به خصوص شبکه گازرسانی، به دنبال ایجاد تحول مثبت در مناطق روستایی بوده است و روستاییان نیز کم و بیش این تغییر را احساس میکنند.
دیگر مردمی که در روزهای سرد زمستان باید از مناطق سختگذر میگذشتند تا شاید کپسول گازی یا بشکه نفتی را بخرند، گرمای حمایت مسوولان از جامعه روستایی را در کنار بخاریها و اجاقهای متصل به شبکه گازرسانی لمس خواهند کرد.
اجرای طرح نهضت گازرسانی در روستاها سبب شد تا تعداد روستاهای برخوردار از ۱۴ هزار در ابتدای دولت یازدهم به ۳۰ هزار در سال ۹۹ برسد و قرار است در ۲ هزار روستای دیگر نیز تا پایان سال از انرژی گاز برای گرمایش خانه های روستاییان استفاده شود.
گازرسانی در استان ایلام با توجه به موقعیت جغرافیایی و به لحاظ زمین شناسی خاص و کوهستانی و سخت گذر بودن مسیرها در کنار هزینه بالای اجرای پروژهها در این مناطق، همواره با چالشهایی روبرو بوده است که به همت گازرسانان، یکی پس از دیگری رفع شده و شعلههای امید را با تدبیر خود در خانههای مردم فروزان کردهاند.
در سالهای فعالیت دولت تدبیر و امید، چندین شهر و صدها روستای استان ایلام از نعمت گاز طبیعی برخوردار شدند تا ضمن ایجاد عدالت اجتماعی و استفاده مناطق محروم از این نعمت خدادادی، قدمهای بلندی نیز برای جهش تولید بخشهای مختلف مرتبط برداشته شود؛ گامهایی که منجر به توسعه همهجانبه میشود.
عملکرد شرکت گاز استان ایلام از سال ۱۳۹۲ تاکنون نشان از جهشی چشمگیر در گازرسانی به شهرها و روستاها به ویژه مناطق دور افتاده و سخت گذر دارد، به گونهای که میزان گازرسانی روستایی و شهری در این استان از آغاز دولت تدبیر و امید به بعد به ترتیب(روستایی و شهری) ۷۸ و ۵۸ درصد کل میزان گازرسانی شرکت گاز استان از بدو تاسیس است.
هم اکنون ۹۹ درصد خانوار شهری و ۹۴ درصد خانوارهای روستایی استان ایلام از گاز طبیعی بهره مند هستند و این استان در آستانه اتمام گازرسانی به روستاها قرار دارد.
خراسان رضوی
اجرای پروژه انتقال آب از سواحل چابهار به سه استان شرقی ایران که به عنوان یک ابرپروژه در حوزه تامین آب پایدار در کشور مطرح است، پس از فراز و نشیبهای بسیار عملیات مطالعاتی و کارشناسی به زودی آغاز میشود.
صدای پای آب از سواحل چابهار به گوش میرسد عنوان گزارشی است که به جزئیات این پروژه و اقدامات انجام شده در سال های اخیر برای تسریع در روند اجرایی آن اشاره کرده است.
در مقدمه گزارش آمده است: این پروژه که شیرین سازی و انتقال آب از سواحل چابهار به سه استان سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی را بر عهده دارد از نظر ابعاد و حجم سرمایه گذاری بزرگترین پروژه آبرسانی در کشور به شمار میرود که با اجرای آن حدود ۱۲ میلیون نفر جمعیت ساکن این استانها دربخش صنعت و خدمات از آن بهرهمند خواهند شد.
این پروژه بزرگ قرار است توسط بخش خصوصی به نام شرکت “تابش” متشکل از ۹ شرکت هلدینگ از سراسر کشور عملیاتی شود که هزینه اجرای آن حدود ۲.۵ میلیارد یورو برآورد شده است و در افق طرح، انتقال آب از چابهار به مشهد دستکم حدود هشت سال به طول میانجامد.
تفاهمنامه انتقال آب از سواحل چابهار به استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان با حضور معاون وزیر نیرو و استانداران این سه استان شهریور ماه سال گذشته در مشهد به امضا رسید.
مطالعات طرح انتقال آب از سواحل چابهار به استانهای شرقی کشور نیز سال ۱۳۹۵ از سوی وزارت نیرو به شرکت آب منطقهای خراسان رضوی واگذار و پس از آن مطالعات مهندسی این طرح توسط شرکت تابش به مدت ۲ سال انجام شد.
اکنون این مطالعات به مراحل پایانی خود رسیده و به زودی سواحل چابهار شاهد عملیات اجرایی طرح بزرگ انتقال آب از به شرق کشور خواهدبود.
در باب ضرورت انتقال آب از سواحل چابهار به مشهد همین بس که خراسان رضوی اکنون یکی از بحرانیترین استانها از نظر افت آبهای زیرزمینی در کشور به شمار می رود به طوری که منابع آب زیرزمینی این استان با کسری هزار و ۲۸ میلیون مترمکعب در سال مواجه است.
هماکنون چاهها و منابع زیرزمینی سهم ۸۵ درصدی در تامین آب مصرفی استان خراسان رضوی با جمعیت ۶.۴ میلیون نفر دارند.
خبرنگار ایرنا در مشهد مقدس در ادامه سلسله گزارش های نگاهی به مهمترین طرحهای دولت تدبیر و امید گزارشی تهیه کرده است با عنوان راه آهن خواف – هرات مزیت اقتصادی در ابعاد بینالمللی و آن را مهمترین رویداد اقتصادی خراسان رضوی و یکی از بزرگترین طرحهای امسال حمل و نقل در ابعاد بینالمللی دانسته که فصل جدیدی در روابط اقتصادی بین ایران و افغانستان و کشورهای آسیای میانه ایجاد کرده است.
در مقدمه گزارش آمده است: بهرهبرداری از راه آهن خواف – هرات و گشایش مرز جدید گمرکی شمتیغ یک رویداد کم نظیر برای اقتصاد خراسان رضوی بود که فعالان اقتصادی سالها انتظار آن را برای گشایش راه جدید در گسترش روابط اقتصادی با کشورهای آسیای میانه داشتند.
تعداد بسیار کامیون ها در مرز دوغارون به عنوان تنها مرز رسمی بین ایران و افغانستان در خراسان رضوی و مشکلات و خطرات بسیار که بارها حضور طولانی مدت کامیونها را در مرز تهدید میکرد، چاره ای جز ایجاد مرز جدید گمرکی در استان و گشودن راه جدید برای ترانزیت و صادرات کالا باقی نگذاشته بود.
راه آهن خواف – هرات در حالی به بهره برداری رسید که شیوع کرونا در کنار تحریمها، تبادلات اقتصادی ایران با کشورهای همسایه را دشوار کرده بود، در این شرایط هرچند افغانستان در طول ایام شیوع کرونا مرزهای خود را به روی تجار ایرانی باز نگهداشته بود اما فشارهای ناشی از محدودیت های سایر کشورها از قبیل ترکمنستان، دشواریها برای کشور ما را دوچندان میکرد.
بهره برداری از راه آهن خواف – هرات علاوه بر کاهش حجم فعالیت در مرز دوغارون، در کاهش هزینههای صادرات و ترانزیت نقش مهمی ایفا میکند و حمل و نقل ریلی در این مرز سرعت ترانزیت و صادرات را افزایش و هزینههای مترتب بر آن را کاهش میدهد.
بهره برداری از این راه آهن با حضور روسای جمهوری ایران و افغانستان در پاییز امسال انجام گرفت که نشان از اهمیت این طرح برای دو کشور داشته به طوری که در شرایط سخت تحریم و جنگ اقتصادی، مسیر امن برای تجارت و یک پل ارتباطی جدید بویژه در شرایط دشوار شیوع کرونا بوجود آورده است.
سیستان و بلوچستان
استحصال، شیرین سازی و انتقال آب از دریای عمان به استانهای شرقی کشور یکی از تدابیر مهم دولت برای مبارزه با خشکسالی و تامین آب موردنیاز آشامیدنی، صنعت و خدمات سه استان سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و رضوی است که بزودی عملیات اجرایی آن آغاز میشود.
گزارش مرکز زاهدان نیز با عنوان شیرینی آب دریا به کام مردم سیستان و بلوچستان به این موضوع پرداخته و وضعیت آب استان و اقدامات دولت را تشریح کرده است.
در بخش اول این گزارش آمده است: سیستان وبلوچستان در کمربند خشک کره زمین واقع شده و با تفسیر تصاویر ماهوارهای پیش بینی شده که ایران در چند سال آینده با خشکسالی شدید مواجه خواهدشد البته در شرایط کنونی نیز به علت افزایش مصرف آب، مدیریت نادرست و خشکسالی های متوالی، شاهد کمبود آب هستیم.
در زمان حاضر مساله آب و منابع آبی در کشورمان، چنان مهم و استراتژیک شده که ضرورت توجه بسیار جدی و راهبردی را دو چندان کرده هر چند حال و روز آب در غالب نقاط جمعیتی کشور چندان امیدوارکننده نیست اما شدت این بحران در جنوب شرق وضعیت به مراتب بحرانیتر به خود گرفته بخش اعظم مساحت استان های شرقی کشور شامل استانهای خراسان رضوی و جنوبی و سیستان و بلوچستان در پایینترین رتبهبندی بارش یعنی کمتر از ۱۵۰ میلی متر در سال قرار دارند. بسیاری از روستاهای واقع در سه استان یادشده از نعمت آب بیبهرهاند و کمبود آب بخشهای مختلف صنعت و کشاورزی و مصرف آشامیدنی آنان را تحت تأثیر قرار داده تا جایی که پیشبینیهای صورت گرفته در خصوص سطح مصرف و منابع موجود در این منطقه حکایت از کمبود ۸۵۶ میلیون مترمکعبی آب در این سه استان را دارد.
پیش از این تفاهمنامه انتقال آب از سواحل چابهار به استانهای شرقی کشور با حضور معاون وزیر نیرو و استانداران سه استان به امضا رسیده و مسوولیت اجرای آن برعهده شرکت تابش گذاشته شده است.
اکنون مطالعات این طرح به پایان رسیده و بوی آبادی و آبادانی در این منطقه به مشام می رسد.
سمنان
نقشآفرینی تولیدگران استان سمنان در صادرات و درآمدزایی غیرنفتی عنوان گزارشی است از خبرنگار ایرنا در سمنان که به تلاش مسوولان و همت بلند تولیدکنندگان در زمینه رشد صادرات در این استان با وجود محدودیتها و شیوع ویروس کرونا پرداخته است.
در مقدمه گزارش آمده است: تولیدکنندگان استان سمنان همپای دیگر سربازان جنگ اقتصادی کمر همت بستند تا بتوانند در توسعه استان و کشور نقش ایفا کنند و افزایش ۲۸ درصدی صادرات از استان سمنان گواه این گفته است.
بر پایه سند چشم انداز ایران باید در حوزه تجارت به رتبه نخست منطقه برسد و تنوع صادراتی در حوزه کالایی و مقصد کالاهای صادراتی داشته باشد، اکنون تولیدگران استان سمنان توانستند برای نقش آفرینی در تحقق این راهبرد ۸۱ قلم کالای تولیدی استان را به ۴۸ کشور در نقاط مختلف دنیا معرفی و به بازار جهانی وارد کنند.
براساس آمار استان سمنان با داشتن حدود یکهزار و ۸۴۰ پروانه بهرهبرداری واحدهای صنعتی و معدنی با سرمایهگذاری حدود ۷۶ هزار میلیارد ریال و اشتغال برای بیش از ۶۸ هزار و ۸۰۰ نفر، از ابتدای فروردین تا پایان دی امسال ۸۱ قلم کالا از استان به ارزشی معادل ۲۵۰ میلیون دلار صادر شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش ۲۸ درصدی داشت است.
از دیگر نشانهای رونق تولید و افزایش صادرات استان سمنان میتوان به شمار بیمه شدگان اجباری اشاره کرد که طبق گفته مسئولان بیمه شدگان اجباری استان سمنان در سال گذشته ۱۱۸ هزار و ۹۰۰ نفر بودند اما امسال تعداد بیمه شدگان اجباری در استان سمنان به ۱۲۲ هزار و ۱۲۳ نفر رسید.
قزوین
شرکت تولیدی مه نخ – فرنخ و نازنخ استان قزوین به همت مجموعه مدیریتی و ستاد اقتصاد مقاومتی دادگستری استان پس از ۲۰ سال تعطیلی و رکود احیا و بخش بزرگی از مطالبات کارگری آن پرداخت شد.
براساس اعلام کارخانجات ریسندگی و بافندگی مه نخ – فرنخ، این مجموعه شرکت از سال ۴۲ با سرمایه گذاری بخش خصوصی تاسیس گردید که در سال های ۵۸ تا ۸۲ تحت پوشش سازمان صنایع ملی قرار گرفت اما با توجه به سیاست های دولت وقت در سال ۸۲ مبنی بر خصوصی سازی شرکت های دولتی، کارخانجات مه نخ – فرنخ نیز به بخش خصوصی واگذار شد.
مجموعه کارخانجات مذکور در زمینی به مساحت ۵۴ هکتار مستقر و دارای ۱۱ انبار و سه سالن تولید بوده است.
پس از سپردن شرکت مذکور به بخش خصوصی با توجه به سوء مدیریت این بخش و بحران صنایع نساجی در دهه ۸۰ با توجه استهلاک ماشین آلات تولید و فقدان نوسازی به موقع آنها که منجر به رکود تولید و ناتوانی در رقابت بازار شد هر ماهه با به تاخیر افتادن حقوق و سنوات پرسنل و انباشت آن، کارگران برای دستیابی به مطالبات خود اقدام به توقیف شرکت کرده که پس از برگزاری مزایده و فروش تجهیزات و ماشین آلات بخشی از مطالبات خود را دریافت کردند و تنها یک سالن به منظور تولید محصولات باقی ماند.
در سال ۸۴ این کارخانه به سرمایه گذار فعلی واگذار شد اما تا سال ۸۸ مطالبات کارگری افزایش چشمگیر داشته و از سویی دیگر با توجه به بحران های اقتصادی در صنعت نساجی، کل مجموعه شرکت تا سال ۹۲ تعطیل بوده است که در زمان تعطیلی تعداد زیادی از اموال تولیدی به سرقت رفت تا اینکه در سال جاری سازمان های مرتبط امر به درخواست نمایندگان کارگران اعم از بازنشسته و در حال کار مبنی بر فروش دارائی های مستهلک و غیرقابل استفاده موافقت کردند.
این مطلب بخشی از مقدمه گزارش مرکز قزوین با عنوان احیای شرکتهای تولیدی مه نخ قزوین پس از ۲۰ سال است که متن کامل َآن را می توانید در سایت خبرهای استانی ایرنا بخوانید.
فارس
از مرکز فارس نیز می توانید گزارشی با عنوان کارخانه آلومینیوم جنوب و تحقق سهم فارس در جهش تولید بخوانید که در آن به راهاندازی کارخانه آلومینیوم جنوب در شهرستان لامرد استان فارس و تاثیرگذاری در جهش تولید این فلز در کشور و رونق اقتصاد اشاره کرده است.
در تشریح اقدامات و انجام شده برای بهره برداری از فاز اول مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب در شهرستان لامرد و ظرفیت تولید آن در مقدمه گزارش آمده است: این مجتمع با تولید ۱۲۰تن شمش آلومینیوم چهارم اردیبهشت ماه ۹۹ به صورت ویدیو کنفرانس با دستور رییس جمهوری به بهره برداری رسید.
چشم انداز تولید سالانه ۳۰۰ هزار تن شمس آلومینیوم در سال برای این مجتمع در وسعتی به مساحت ۲۰۰ هکتار طرحریزی شده است و محصولات این مجتمع در صنایع هوا فضا، صنایع دفاعی، صنایع خودرویی، صنعت ساختمانی، صنایع کابل و مفتول سازی و صنایع بسته بندی کاربرد دارد.
این مجتمع در زمان بهرهبرداری کامل به صورت مستقیم یک هزار و ۵۰۰ نفر و به صورت غیرمستقیم پنج هزار نفر اشتغال ایجاد میکند و برای اجرای این طرح ۱۸۶ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری ریالی و یا معادل ۱.۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری ارزی صورت گرفته است.
این طرح با سرمایه گذاری ۴۹ درصدی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و ۵۱ درصدی شرکت سرمایه گذاری غدیر احداث شده و در حال تکمیل است.
سرمایه در گردش مورد نیاز این مجتمع ۱۰ هزار میلیارد ریال با عاملیت بانک صادرات به عنوان بانک پیشرو و بانک های صنعت و معدن ، ملت و ملی پیشبینی شده است.
اجرایی شدن این طرح از مصوبات سفر سال ۱۳۹۴ کاروان دولت تدبیر و امید رییسجمهوری به استان فارس است که به گفته رییسجمهوری، اجرای این طرح پیرو گشایشهای صورت گرفته بعد از برجام است.
کهگیلویه و بویراحمد
دولت تدبیر و امید در سال های اخیر با تلاش برای کاهش نرخ بیکاری، بهبود وضعیت معیشتی مردم در دوران انتشار ویروس کرونا و حمایت از خسارتدیدگان ناشی از زلزله ۵.۶ ریشتری شهرستان دنا، خدمات اثرگذاری با هدف بهبود وضعیت اقتصادی مردم کهگیلویه و بویراحمد انجام داده است.
خبرنگار ایرنا در یاسوج به این موضوع پرداخته و عنوان گامهای دولت برای بهبود معیشت مردم کهگیلویه و بویراحمد را برای مطلب خود انتخاب کرده و آورده است: پرداخت تسهیلات بانکی ارزان قیمت از محل اعتبارات روستایی و عشایر، طرح های یارانه دستمزد و کارورزی از راهبردهای مهم رونق اشتغال و تولید در کهگیلویه و بویراحمد بوده است تا جایی که نرخ بیکاری در این استان با هفت درصد کاهش تک رقمی شد.
استان کمتر توسعه یافته کهگیلویه وبویراحمد رتبه پنجم پرداخت تسهیلات روستایی و عشایر در میان استان های سراسر کشور در سال ۱۳۹۷ را کسب کرد و مسئولان استان توانستند با پرداخت این تسهیلات به سرمایه گذاران واحدهای تولیدی و خدماتی زیادی را راه اندازی کنند.
انتشار ویروس کرونا روندهای موجود برای کمک به رونق تولید و معیشت مردم را تغییر داد و دولت ناچار شد راهبردهای جدیدی را برای مرهم نهادن بر زخم های این روزگار سخت پیش بینی کند.
سرنوشت غم انگیز سرمایه گذارانی که پس از سال ها تلاش بی وقفه و به ثمر نشستن طرح هایشان کسب و کارشان غیرفعال شد و روزگار چنان بر آنان فشار آورد که حتی پول خدمات آب و برق را نداشتند دولت را بر آن داشت تا با پرداخت بیمه بیکاری و تسهیلات بانکی کرونایی گوشه ای از دردهای آنان را کاهش دهد.
پیش بینی تسهیلات کرونایی، پرداخت بیمه بیکاری و نظارت های دقیق تر از حداقل برنامه های دولت برای کمک به شهروندان کهگیلویه و بویراحمد در روزگار کرونایی بوده است.
با این خدمات برخی از تولید کننگان با تغییر نوع محصولات و تولید کالاهای مورد نیاز دوران همه گیری کرونا ضمن رفع نیازهای مصرف کنندگان زمینه ادامه تولید و اشتغال را فراهم کردند.
کردستان
پایانی برای آغاز یک راه عنوان گزارش مرکز سنندج است که به تشریح جزئیات راه آهن همدان – سنندج و مهمترین اقدامات دولت تدبیر و امید برای به پایان رساندن این طرح پس از ۱۴ سال اشاره کرده است.
مقدمه گزارش اینگونه آغاز شده است: ۱۴ سال از کلنگزنی احداث راه آهن همدان – سنندج سپری میشود، طرحی که در این سالها اجرا نشدن آن خاطرهای ناخوشایند برای کردستانیها رقم زده اما دستاندرکاران دولت تدبیر و امید میخواهند پایان این دولت آغازی جدید برای حرکت قطار کردستان باشد.
پیشینه بهرهبرداری موفق راه آهن در ایران به ۱۷۲ سال قبل (۱۲۲۷ هجری شمسی) و تحقق آرزوی راه آهن سراسری مربوط به سال ۱۳۰۶ هجری شمسی (۹۳ سال قبل) است که در این سالها تجربه سفر با قطار در جاده آهنی برای بسیاری از کردستانی ها نه تنها خاطره نیست بلکه آرزویی دست نیافتنی بود.
اما گویی دیگر سد تحقق نیافتن آرزوی حدود ۲ قرنی کردستانیها به شماره افتاده و قرار است بهار و تابستان آخرین سال قرن، خزان یکی از محرومیتها و تبدیل شدن آن به خاطره و بهاری برای آغاز خاطرات شیرین سفر با قطار در این خطه باشد.
کلنگ احداث طرح راه آهن تهران – همدان – سنندج در سال ۱۳۸۵ به زمین زده شد و در این سالها کش و قوسهای فراوانی را برای اتمام به خود دیده به طوری که تا سال ۱۳۹۶ اندکی از بخش دوم این طرح شامل راه آهن همدان – سنندج کار شده بود.
پروژه راه آهن سنندج – همدان به تهران از طرحهای مهم و حیاتی استان است که با پیگیری های مستمر مسوولان استان تلاش میشود در موعد مقرر به پایان برسد.
در این راستا رییس سازمان برنامه و بودجه کشور نیز بهمن امسال در آخرین سفر خود به استان کردستان با بیان اینکه یکی از سیاستهای ما توسعه شبکه ریلی کشور است، گفت: اتمام راهآهن همدان – سنندج برای دولت مهم و در اولویت است و اتصال آن به مرزهای غربی و کشورهای همسایه از جمله اقلیم کردستان عراق، بر اهمیت آن میافزاید.
محمدباقر نوبخت به تلاش برای بهرهبرداری از راه آهن همدان – سنندج تا قبل از پایان دولت دوازدهم و تاکید بر متوقف نشدن این طرح اشاره کرد و افزود: همه کوشش ما این است که قبل از پایان این دولت و در سال آینده این پروژه مهم به بهرهبرداری برسد و در سفر کاری آینده از طریق قطار وارد سنندج شویم.
گیلان
رشد ۶۴ درصدی صادرات ریلی گیلان با اهتمام دولت به توسعه راهآهن عنوان گزارشی است از مرکز آستارا که به دستاوردهای دولت در توسعه زیرساخت های ریلی استان مرکزی گیلان اشاره کرده و نوشته است: با اتصال راهآهن در این استان از مسیر آستارا به جمهوری آذربایجان، میزان صادرات کالاهای غیرنفتی در سال جاری نسبت به پارسال ۶۴ درصد افزایش یافته است.
طبق آمار رسمی، مجموع خطوط ریلی کشور در بیش از ۹۰ سال گذشته تا ابتدای دولت یازدهم ۹ هزار و ۶۰۰ کیلومتر بوده اما برابر اعلام رئیس جمهور در سال ۱۳۹۷ در حاشیه افتتاح راهآهن قزوین – رشت، ۲۰ درصد مسیر ریلی کشور یا به عبارت دیگر یک پنجم مسیرهای ریلی در پنج سال اول دولت تدبیر و امید ساخته و بهرهبرداری شده است.
طول پروژه های ریلی گیلان ۱۶۱ کیلومتر است و ریلگذاری مسیر رشت – انزلی – آستارا با جدیت پیگیری می شود تا کریدور شمال – جنوب برای اتصال بنادر و رونق تجارت و ترانزیت خارجی تکمیل شود.
دولت در پنج سال اول خدمت با ساخت یک پنجم راه آهن کشور و امسال با بهره برداری از ۶۳ طرح ریلی از جمله خواف – هرات، انقلابی در حمل و نقل ریلی ایجاد کرد و در راستای تکمیل کریدور ریلی شمال – جنوب، در استان گیلان نیز راه آهن قزوین – رشت را با ۵۳ تونل به طول ۲۲ کیلومتر و بزرگترین پل راه آهن کشور به طول هزار و ۴۳۰ متر روی سد منجیل بنا کرد.
اکنون طول پروژه های ریلی گیلان بیش از ۱۶۱ کیلومتر است و ریلگذاری مسیر رشت – انزلی – آستارا با جدیت پیگیری می شود تا کریدور شمال – جنوب برای اتصال بنادر و رونق تجارت و ترانزیت خارجی تکمیل شود.
افزایش ۶۴ درصدی صادرات غیرنفتی از پایانه ریلی گیلان در آستارا اتصال ریلی آستارا – آستارا بین ایران و جمهوری آذربایجان در فروردین ۹۷ تحقق یافت و گرچه هنوز به راه آهن رشت متصل نشده و دولتمردان بنا به تاکید ریاست جمهوری برای تکمیل مسیر تلاش می کنند، اما هر روز قطارهای روسی و جمهوری آذربایجان برای تخلیه و بارگیری کالا به بارانداز راه آهن آستارای استان گیلان تردد می کنند و ترانزیت بار با کامیون ها به نقاط مختلف ایران، حمل و نقل ترکیبی را رونق داده است.
قطار رشت-قزوین دو ساله شد عنوان گزارش دیگری از مرکز رشت است که به وضعیت ریلی در این استان پرداخته و در بخش اول مطلب آمده است: نیمه اسفند سال ۹۷ بود که سوت قطار، پس از سال ها انتظار در گیلان شنیده شد؛ پروژه ای که قسمت اعظم آن در دولت تدبیر و امید انجام گرفت و به دلیل اهمیتش با حضور رئیس جمهوری و تعدادی از هیات های خارجی به بهره برداری رسید.
اجرای پروژه راه آهن قزوین – رشت از سال ۱۳۸۵ آغاز شد و نیمه اسفند سال ۹۷ به بهره برداری رسید ، راه آهن قزوین – رشت به صورت یک خطه از ایستگاه سیاه چشمه در استان قزوین شروع شده و با عبور از روستاهای کوهین و شیرین سو در محدوده شهرهای لوشان، منجیل، رودبار، رستم آباد و امامزاده هاشم ادامه مسیر داده و به ایستگاه رشت می رسد.
این مسیر ریلی از ایستگاه رشت دو شاخه شده که یک شاخه با عبور از شهر پیربازار به بندرانزلی متصل شده و شاخه دوم آن به شهر مرزی آستارا در منتهی الیه غرب گیلان می رسد. این طرح علاوه بر آنکه از لحاظ حمل و نقل داخلی بار و مسافر برای استان های قزوین و گیلان اهمیت دارد، از نظر ایجاد یک کریدور ریلی جدید برای صادرات و واردات کشور و همچنین ترانزیت کالا از مناطق شمالی کشور به خلیج فارس و آب های آزاد بینالمللی و دیگر کشورهای همسایه ایران بسیار مهم است.
برای احداث راه آهن قزوین – رشت ۲۲ میلیون متر مکعب خاکبرداری و خاکریزی انجام و افزون بر یک هزار و ۸۵۰ میلیارد تومان هزینه شد که در زمان بهره برداری با قیمت گذاری روز، حدود پنج هزار میلیارد تومان برآورد می شد.
اکنون راه آهن رشت – قزوین و در ادامه مسیر رشت – انزلی و آستارا هدفگذاری شده که مسیر رشت- کاسپین آن شتابان پیش می رود و نه تنها برای گیلوندان بلکه از لحاظ ملی و بین المللی مهم است و حلقه مفقوده در کریدور جنوب – شمال با تکمیل آن کامل می شود.پروژه راه آهن رشت – انزلی- آستارا علاوه بر اتصال راه آهن قزوین- رشت به بنادر کاسپین منطقه آزاد، انزلی و آستارا باعث اتصال خط راه آهن جمهوری اسلامی ایران به راه آهن جمهوری آذربایجان، اروپا و کشورهای مستقل مشترکالمنافع ( cis ) می شود.
اجرای این پروژه، علاوه بر تکمیل شبکه حمل و نقلی کشور به عنوان یک شاهراه بین المللی و اتصال استان به شبکه ریلی کشور و کریدور ترانزیت بین المللی تمام ریلی شمال- جنوب منجر به اتصال شبکه ریلی دو کشور آذربایجان و ایران در مرز آستارا و ارتباط با بازارهای منطقه ای و دسترسی به بازار مصرف بالای ۲۶۰ میلیونی کشورهای مشترک المنافع را با سهولت فراهم می کند.
مازندران
تقویت زیرساختها، ریلگذاری دولتی برای توسعه تنکابن عنوان گزارشی است از نوشهر ک به مهمترین اقدامات دولت در تنکابن پرداخته است.
در بخشی از این مطلب آمده است: شهرستان تنکابن در سال های اخیر با حوادث غیر مترقبه ای مواجه شد که از جمله آن می توان به برف سال ۹۲ ، سرمازدگی سال ۹۵ و سیل سال ۹۷ اشاره کرد و همین موضوع موجب شد تا به زیرساخت های این شهرستان خسارت های جدی وارد آید ، اما این پایان ماجرا نبود چرا که مسئولان استانی و شهرستانی عزم خود را برای رفع مشکلات جزم کرده بودند و در سایه حمایت های دولت با وجود شرایط سخت تحریم اقتصادی توانستند علاوه بر رفع کمبودها ، زیرساخت های این شهرستان را نیز تقویت نمایند.
از نخستین اقداماتی که پس از سیلاب سال ۹۷ صورت گرفت ، احداث سه سد سرشاخه گیر بر روی رودخانه های غرب مازندران بود که از این تعداد دو سد سرشاخه گیر مربوط به شهرستان تنکابن بود.
یکی دیگر از اقدامات انجام شده ساماندهی رودخانه ها بود که در قالب لایروبی ، احداث دیواره های حفاظتی و بریدهای عرضی صورت گرفت تا رودخانه ها از ضریب ایمنی بیشتری در مواقع سیلابی برخوردار شوند.
///ایرنا