اخبار

تدبیر خاموش در مدیریت خاموشی‌ها / کارهایی که دولت روحانی انجام نداد!

هر چند دلیل بحران خاموشی‌های دو سال اخیر و به ویژه ابتدای تابستان ۱۴۰۰ را به غیر از بهانه‌های دم دستی چون افزایش مصرف برق به‌واسطه رشد چشمگیر رمزارزها، باید در عدم توسعه زیرساخت‌های تولید و توزیع برق در سایه اجبارهای زیست‌محیطی تحمیلی حاصل از برخی معاهدات بین‌المللی جستجو کرد.سریال قطعی‌های برق چند روزی است که در سراسر کشور و به تبع آن در آذربایجان‌شرقی و تبریز دوباره از سر گرفته شده اما چیزی که این بار بیش از دفعات قبلی آزاردهنده است، خاموشی‌های بی‌حساب و کتاب و چندین و چند ساعتیِ چند باره در طول روز است.

وضعیت خاموشی‌های اخیر تا جایی وخیم شده که رئیس جمهور با برخی وزرایش از جمله وزیر نیرو جلسه‌ای را برای بررسی وضعیت قطعی‌های چند روز گذشته! تشکیل می‌دهد و تنها نتیجه آن می‌شود، تاکید بر لزوم قطعی‌های از پیش اعلام شده است.

البته در این میان جناب رئیس جمهور نکته‌ای را نیز متذکر می‌شود و آن هم اینکه ایشان نمونه‌هایی از قطعی‌های یهویی ۲۴ ساعته برق را در کشورهای اروپایی سراغ دارند و به همین دلیل به نظر می‌رسد مشترکان برق وطنی از قطعی‌های چند ساعته و آن هم چند بار در طول شبانه‌روز نباید چندان گله‌مند شوند.

در این میان استانداری آذربایجان‌شرقی نیز در جلسه‌ای به بررسی راهکارهای مدیریت بحران فعلی در حوزه آب و برق استان پرداخته و محمدرضا پورمحمدی در مقام استاندار با اشاره به اهمیت و حساسیت مسأله قطعی برق برای مردم، اظهار داشته است: با توجه به کاهش بارش‌ها و افزایش دما از نظر تأمین آب و برق در وضعیت بحرانی قرار داریم و باید تدابیر لازم جهت مدیریت وضع موجود اندیشیده شود.

وی با اشاره به پیشنهادهای صنعت برق برای مدیریت مصرف برق در صنایع استان از جمله شب‌کاری صنایع با مصرف بیش از 3 مگاوات به مدت 3 هفته، گفته است: صنایع و اصناف همیشه در کنار مدیریت استان بوده و با تمام برنامه‌ها به خوبی همکاری و همراهی داشته‌اند و لازم است، پیشنهادات با حضور نمایندگان صنایع بررسی و تصمیم‌گیری شود.

پورمحمدی افزوده است: باید برای واحدهای صنعتی و تولیدی که در شرایط کنونی با برنامه‌های ارائه شده جهت مدیریت مصرف برق همکاری می‌کنند، تسهیلات تشویق در نظر گرفته شود.

استاندار آذربایجان‌شرقی در ادامه بر همکاری رسانه‌ها و صداوسیما در ترویج رعایت الگوی مصرف و همکاری در راستای مدیریت و تأمین برق تأکید و تصریح کرده است: کمیته‌ای تخصصی تشکیل و میزان سهمیه و مصرف استان نسبت به استان‌های مشابه بررسی و پیگیری شود که اگر الگوی مصرف در استان رعایت شده و با این حال باز هم خاموشی از سوی مرکز اعمال شده، اقدامات قانونی را انجام دهیم.

پورمحمدی همچنین با بیان اینکه برای مدیریت مصرف، قطع برق ادارات را به قطع برق مصارف خانگی ترجیح می‌دهیم، تصریح کرد: در صورت نیاز ساعت کار ادارات را کاهش می‌دهیم.

ضرورت تجهیز بیمارستان‌ها به زیرساخت‌های برق اضطراری از قبیل ژنراتورهای دیزلی

مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان‌شرقی در خصوص قطع برق در مراکز بیمارستانی و دستورالعمل‌های تعیین شده برای کاهش اثرات این خاموشی‌ها در چنین بخش‌های حساسی به خبرنگار فارس می‌گوید: بر اساس الزامات پدافندی باید همه بیمارستان‌ها، سازمان‌ها و ادارات دولتی حساس مجهز به زیرساخت‌های برق اضطراری از قبیل ژنراتورهای دیزلی باشند تا در چنین مواقعی عملکرد آنها مورد تهدید قرار نگیرد.

محمدباقر هنربر، البته به برخی شیطنت‌ها و فضاسازی‌ها در خصوص انتشار تصاویر و فیلم‌ها از وضعیت بیماران در بخش‌های مختلف بیمارستانی با اهداف خاص نیز اشاره کرده و می‌افزاید: علاوه بر جلسه روز گذشته استانداری برای مدیریت وضعیت فعلی، جلسات متعدد و نظارت و پیگیری‌های مستمر از مراکز حساسی مانند بیمارستان‌ها صورت می‌گیرد تا اقدامات پیشگیرانه برای مدیریت صحیح شرایط در مواقع بحرانی از سوی مسوولان و عوامل ذی‌ربط در چنین بخش‌هایی انجام شود.

وی، هر چند از ابلاغ استانداری به شرکت توزیع برق مبنی بر قطع برق روزانه یک بار مشترکان خانگی و آن هم تنها دو ساعت و با اعلام قبلی تاکید می‌کند، اما گزارش حاضر که پس از اعلام و ابلاغ این دستورالعمل اتفاق افتاد، در حالی تهیه شد که از قطعی برق محل مصاحبه بیش از هشت ساعت گذشته بود.

برق ایستگاه‌های پمپاژ و چاه‌های آب قطع می‌شود!

مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان‌شرقی همچنین از الزام شرکت‌های برق به عدم قطع مراکز تولید و پمپاژ آب شرب نیز خبر داده و می‌گوید: در این زمینه تاکید شده است که به هیچ عنوان قطعی برق بدون هماهنگی و اعلام به موقع قبلی صورت نگیرد و علاوه بر آن با حضور مسوولان کشوری بر لزوم تکمیل رینگ و حلقه تبریز جهت قطعی‌های توزیع شده تاکید شد تا به این صورت از قطعی‌های مکرر تنها در چند نقطه و برقراری جریان در سایر نقاط و در نتیجه قرار گرفتن فشار اصلی بر روی چند نقطه جلوگیری شود همچنین مقرر شده فیدرهای مجزا برای مراکز پمپاژ و چاه‌های آب تعبیه شود تا شاهد قطع آب در مواقع خاموشی نباشیم.

هر چند دلیل بحران خاموشی‌های دو سال اخیر و به ویژه ابتدای تابستان ۱۴۰۰ را به غیر از بهانه‌های دم دستی چون افزایش مصرف برق به‌واسطه رشد چشمگیر رمزارزها، باید در عدم توسعه زیرساخت‌های تولید و توزیع برق در سایه اجبارهای زیست‌محیطی تحمیلی حاصل از برخی معاهدات بین‌المللی جستجو کرد.

انتظار حداقلی مردم در شرایط کنونی مدیریت درست بحران‌های این چنینی است تا دست کم بتوانند امور زندگی روزمره خود را با چنین شرایطی تطبیق دهند و البته جلوگیری از تاثیر چنین موضوعاتی بر عملکرد بخش‌های حساسی چون بیمارستان‌ها و نظارت دقیق بر رعایت اصول و دستورالعمل‌های ابلاغی به چنین مراکزی نیز موضوعی است که بدون نیاز به هیچ مطالبه عمومی، باید به صورت خودکار توسط سازمان‌های مسوول پیگیری شود، انتظاری که در چند وقت اخیر آن‌گونه که باید و شاید محقق نشده است.

گرفتاری‌هایی که امروز پیدا کرده‌ایم ریشه در 7 سال پیش دارد

راهکارها راهکار برون‌رفت از این شرایط این است که یا نیروگاه بسازیم یا نیروگاه‌های گازی که سیکل ترکیبی ندارند را وارد واحد بخار کنیم و یا اینکه فرسودگی شبکه را کمتر کرده و تلفات برق را کاهش دهیم، همچنین از کالاهای کم‌مصرف استفاده کنیم تا در مصرف انرژی صرفه‌جویی شود که این امر هم نیاز به سرمایه‌گذاری دارد و هم به کار فرهنگی و تشویق مردم هر کدام از این روش‌ها بین 3 تا 7 سال زمان نیاز دارد.

گرفتاری‌هایی که امروز پیدا کرده‌ایم ریشه در 7 سال پیش دارد. اگر دولت از 7 سال پیش به این مساله فکر کرده بود امروز شاهد این مشکلات نبودیم و اگر امروز هم به دنبال حل این مشکل نباشیم سال آینده وضعیت بدتر از امروز خواهد شد که این جای نگرانی دارد.//فارس

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا