تامین مواد اولیه، مهمترین مشکل قالیبافان زنجانی است
تامین مواد اولیه، مهمترین مشکل قالیبافان زنجانی استناصر فغفوری روز سه شنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: عدم اختصاص اعتبار کمکهای دولتی در بیمه قالیبافان، رکود حاکم بر بازار، استقرار بیش از ۹۰ درصد دارهای قالیبافی در منازل و پایین بودن تعداد کارگاههای متمرکز و کمبود اعتبارات برای پرداخت تسهیلات سرمایه ثابت و سرمایه در گردش نیز بخش دیگری از مهمترین مشکلات هنر- صنعت فرش دستبافت استان زنجان است.
وی اظهار داشت: تدوین استاندارد اجباری برای مواد اولیه مورد مصرف فرش دستبافت، برخورد با واحدهای صنفی عرضه مواد اولیه نامرغوب، اختصاص تسهیلات کمبهره برای واحدهای صنفی عرضه مواد اولیه به منظور تامین باکیفیت مواد اولیه و افزایش اعتبارات سهم دولت برای اجرای قانون بیمه قالیبافان و شاغلان دستی شناسنامهدار از راهکارهای پیشنهادی برای رفع مشکلات قالیبافان است.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: قالیبافی از دیرباز در زنجان رواج داشته و انواع تولیدات فرش این استان شامل پشمی و کُرک و ابریشم در سایزها و طرحهای مختلف است.
وی با بیان اینکه قالیبافی تقریبا در تمام مناطق استان زنجان رواج دارد، افزود: قرهپشتلو، بخش مرکزی زنجان، کوی اسلامآباد شهر زنجان، افشار، بخش مرکزی ماهنشان و ایجرود مناطقی هستند که بیشترین قالیبافی را دارند.
فغفوری، برآورد مجموع دارهای قالی استان را ۲۱ هزار و ۵۵۰ دستگاه خواند و اظهار داشت: بیشترین شمار دار قالی با هفت هزار دستگاه مربوط به شهرستان زنجان بوده و شهرستانهای خدابنده، ماهنشان و ایجرود به ترتیب با پنج هزار و ۴۰۰ ، سه هزار و ۳۰۰ و ۲ هزار و ۳۰۰ دار قالی در رتبههای بعدی قرار دارند.
وی خاطرنشان کرد: شهرستانهای ابهر، طارم، خرمدره و سلطانیه نیز به ترتیب یک هزارو ۵۰۰ ، یک هزار و ۴۰۰، ۴۰۰ و ۲۵۰ دستگاه دار قالی دارند.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با بیان اینکه بافندگان قالی در این استان در مجموع ۵۹ هزار و ۷۰۰ نفر است، گفت: برآورد تولید سالانه قالیبافی استان با توجه به شناسنامه قالیها ۹۴ هزار مترمربع برآورد شده است.
وی اظهار داشت: ۷۰ واحد فعال در حوزه فرش دستبافت متمرکز با بیش از سه دار قالی، ۸۵ کارگاه غیرمتمرکز با مدیریت متمرکز، ۱۳۰ واحد صنفی فروشنده فرش دستبافت، ۳۵ واحد صنفی فروشنده مواد اولیه و ۳۷ واحد صنفی مرتبط مانند رنگرزی در استان زنجان فعال هستند.
فغفوری در خصوص میزان صادرات فرش دستبافت استان زنجان گفت: با توجه به استقرار عمده تجار در تهران و سایر نقاط تراز اول کشور، اکثر تولیدات فرش دستبافت مناطق مختلف کشور توسط تجار در تهران و سایر نقاط فعال، خریداری و صادر میشود اما صادرات فرش دستباف استان زنجان سالانه ۱۲ میلیون دلار برآورد میشود.
این مسؤول تصریح کرد: هرچند در پی تحقق امکان صادرات فرش دستباف از گمرک زنجان هستیم اما تا تحقق این مهم نباید فرصت اشتغال قالیبافی را از متقاضیان گرفت و به همین دلیل تا آن زمان باید از سایر گمرکات صادر شود.