اخبار

تاخت و تاز کرونا در آذربایجان‌شرقی

به گزارش ایرنا، اگرچه پزشکان و محققان علوم پزشکی به دنبال یافتن واکسنی برای مهار ویروس کرونا هستند، با این حال هنوز کرونا نه تنها مهار نشده، بلکه به گفته محققان علوم پزشکی این ویروس جهش یافته و قدرت تکثیر آن سه تا پنج برابر افزایش یافته است.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، همانند روزهای گذشته آذربایجان شرقی، ایلام، بوشهر، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، گلستان، مازندران، کرمان و فارس به علت آمار بالای مبتلایان و فوتی‌های ناشی از کرونا در وضعیت قرمز قرار دارند.
این در حالی است که باز هم بنا بر اعلام وزارت بهداشت، شیوع این بیماری کشنده در استان خوزستان که تا همین چند روز پیش در وضع قرمز و خطرناک قرار داشت، به علت همکاری مردم در رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی، روند کاهشی به خود گرفته است و آمار ابتلا، بستری و فوتی‌های ناشی از کرونا بسیار کم شده است تا جایی که این استان را از چرخه قرمز و هشدار کرونا خارج کرده و حاشیه امنی را برای مردم رقم زده است.
اما به علت رعایت نکردن دستورالعمل های بهداشتی، نزدن ماسک و حضور در تجمعات خانوادگی و محیط های پر ازدحام، شیوع ویروس کرونا در شهرستان های مختلف آذربایجان شرقی گسترش یافته و زنگ خطر را به صدا درآورده است.
در حالی که کارشناسان امر از برپایی مجدد مراسم های عروسی و عزا و دورهمی های خانوادگی در باغات، به عنوان دلیل اصلی افزایش آمار مبتلایان به کرونا در شهرستان های قرمز آذربایجان شرقی سخن می گویند، از عادی انگاری مردم از بیماری و کم توجهی آنان به رعایت پروتکل های بهداشتی به عنوان راز شیوع کرونا در این شهرستان ها یاد می شود.
در تبیین نقش مراسم های عروسی و عزا در افزایش مبتلایان به کرونا، ذکر این نکته خالی از لطف نیست که در یک جشن عروسی در یکی از روستاهای شهرستان خداآفرین ۱۰ نفر و در یک مراسم دیگر در یک روستای شهرستان عجب شیر ۱۸ نفر به کرونا آلوده شدند. 
تأمل در چرایی این آمار و آرقام بزرگ نشان می دهد که رعایت نکردن پروتکل بهداشتی با اولویت استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی دلیل اصلی و بی چون و چرای قرمز شدن وضعیت تعدادی از شهرستان های آذربایجان شرقی از نظر شیوع کرونا در روزهای اخیر بوده است.

در یکی از مجالس عروسی که در تبریز برگزار شد، از ۱۵۰ شرکت کننده در عروسی ۱۲۰ نفر به کرونا مبتلا شدند

شناسایی ۵۰ کرونایی بعد از هر عروسی و عزا
رئیس گروه بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت آذربایجان‌شرقی گفت: بعد از برگزاری هر مراسم عروسی یا عزا حدود ۵۰ نفر مبتلا به کرونا در میان شرکت‌کنندگان شناسایی می‌کنیم.
سیمین خیاط‌زاده افزود: با وجود اینکه هنوز برگزاری مراسم های بزرگ مانند عروسی‌ها و عزاداری‌ها در تعداد زیاد را توصیه نکرده‌ایم، اما متاسفانه مردم این کار را انجام می‌دهند.
وی اظهار کرد: هنوز به افرادی که دارای بیماری زمینه‌ای هستند، توصیه می‌کنیم در خانه بمانند و افرادی که به دلایل اقتصادی مجبور به حضور در بیرون از خانه هستند، حتما پروتکل‌های بهداشتی را رعایت و ناظران هم حتمابر نحوه اجرای آن نظارت کنند.
وی با بیان اینکه هر روز نتیجه حدود ۳۰ درصد نمونه‌ها در آزمایشگاه مثبت می‌شود، گفت: خوشبختانه تعداد موارد فوتی هنوز چندان زیاد نیست، اما نسبت به هفته‌های گذشته افزایش یافته، اما درصد فوت همچنان چهار درصد است.
خیاط زاده اظهار کرد: بیماری در هفته‌های گذشته منجر به فوت افراد با سن پایین هم شده و افزایش ورود به بیمارستان‌ها را با شیب ملایم ملاحظه می‌کنیم.
وی خاطرنشان کرد: افزایش افرادی که زیر ونتیلاتور هستند و حتی وجود یک نفر مبتلا هم ما را نگران می‌کند و هشداری برای ما است.
معاون سیاسی امنیتی استاندار آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه مردم باید به توصیه های بهداشتی توجه کنند و خود و خانواده خود را گرفتار نسازند، اعلام کرد: برای پیشگیری از کرونا استفاده از ماسک از ۱۵ تا ۳۱ تیر ماه در شهرهایی با وضعیت قرمز و نارنجی استان و در جاهای پرتجمع و پرازدحام ضروری شده است.
همه شهرستان‌های آذربایجان شرقی زرد و بیشتر قرمز استمعاون سیاسی امنیتی استاندار آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه مردم باید به توصیه های بهداشتی توجه کنند و خود و خانواده خود را گرفتار نسازند، اعلام کرد: برای پیشگیری از کرونا استفاده از ماسک از ۱۵ تا ۳۱ تیر ماه در شهرهایی با وضعیت قرمز و نارنجی استان و در جاهای پرتجمع و پرازدحام ضروری شده است.
علیار راستگو افزود: در حال حاضر شهرستانی با وضعیت سفید در استان نداریم و وضع همه شهرستان‌های استان زرد و بیشتر قرمز است.وی تاکید کرد: همه کارکنان ادارات و مراجعان موظف به استفاده از ماسک هستند و مسئولان هم باید به هنگام مصاحبه از ماسک استفاده کنند.
روزانه یک‌هزار نمونه برداری در آذربایجان‌شرقی انجام می شود
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز با بیان اینکه ۶۱ درصد مردم تبریز و کمتر از این مقدار سایر شهرستان های استان پروتکل های بهداشتی را رعایت می کنند، گفت: برخی مواقع تا ۴۰ درصد موارد نمونه برداری کرونا در آذربایجان شرقی در هفته جاری مثبت شده و ابتلا به این ویروس سیر صعودی دارد و در حال افزایش است که بیشتر مبتلایان حاصل حضور در میهمانی ها و مکان های پرازدحام است.  
عباسعلی درستی با بیان اینکه علت افزایش شیوع بیماری در آذربایجان شرقی را رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی و افزایش مراسم های عروسی و عزاداری است، اظهار کرد: روزانه یکهزار نمونه برداری در استان انجام می شود که موارد مثبت آن از فروردین ماه بیشتر است.   
وی ادامه داد: روزها و هفته های اخیر ابتلا به کرونا در آذربایجان شرقی در حالت هشدار یا قرمز قرار داشته و شیوع بیماری مرتب در حال افزایش است.  درستی بیشترین مکان های ابتلا به کرونا را در آذربایجان شرقی مراسم های ترحیم، عروسی، دورهمی ها اعلام کرد و افزود: بانک ها، دفاتر پیشخوان و پلیس به اضافه ۱۰ و مطب های پزشکان دیگر مکان هایی هستند که بیشترین عامل بیماری هستند گرچه به پروتکل های بهداشتی هم عمل می شودمراسم های عروسی، ترحیم، دورهمی ها، بانک، دفاتر پیشخوان و پلیس به اضافه ۱۰ و مطب های پزشکان دیگر مکان هایی هستند که بیشترین عامل بیماری هستند گرچه به پروتکل های بهداشتی هم عمل می شود.  
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز با هشدار به مردم اظهار کرد: افزایش ابتلا به بیماری نشان می دهد که ویروس نه فقط ضعیف نشده بلکه اگر پروتکل های بهداشتی را رعایت نکنیم ویروس ما را غافلگیر می کند.   
محمدحسین صومی رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز پیش از این با هشدار به مردم اعلام کرده بود که ۹۰ درصد مبتلایان به کرونای آذربایجان شرقی در مراسم های عروسی و مکان پرازدحام به این بیماری دچار می شوند.

با افزایش تعداد مبتلایان به کرونا و خستگی و فرسودگی کادر درمان، بیم افزایش بیماری و غیرقابل کنترل آن می رود

خستگی کادر درمان و بهداشت آذربایجان شرقی از کرونا
در تبیین مشکلات ناشی از کرونا، ذکر این نکته کافی است که تاکنون سه پزشک و چهار پرستار در آذربایجان شرقی بر اثر ابتلا به ویروس، جان خود را از دست داده اند و ۹۵۰ نفر از حدود ۱۲ هزار کادر بهداشتی و درمانی درگیر با بیماری نیز بستری شده اند.
از سوی دیگر از مجموع ۱۶ هزار بیماری که تاکنون به کرونا در آذربایجان شرقی مبتلا شده اند، حدود ۶۱۰ نفر، معادل حدود ۳.۸ درصد آنان جان خود را از دست داده اند که رقم قابل توجهی است.
همچنین نباید این نکته را ناگفته گذاشت که انجام روزانه نزدیک به یکهزار تست و پاسخگویی به خیل شهروندان مشکوک به کرونا، خستگی پنج ماهه کادر بهداشت و درمانی آذربایجان شرقی را دوچندان می کند.
به جامعه پزشکی و پرستاری رحم کنید
رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز  در گفت و گو با ایرنا با تاکید بر رعایت پروتکل های بهداشتی و استفاده از ماسک و پرهیز از حضور غیرضروری در بیرون،اظهار کرد: جامعه پرستاری و پزشکی ما بشدت،خسته شده اند؛ اگر به خودمان رحم نمی کنیم به جامعه پزشکی و پرستاری رحم کنید.
محمدحسین صومی با اشاره به اینکه تا این لحظه ۹۵۰ نفر از خادمان سلامت در آذربایجان شرقی به دلیل ابتلا به کرونا بستری شده اند، افزود: تاکنون سه پزشک و ۴ پرستار از این استان جان خود را به دلیل بیماری کرونا از دست داده اند.
وی ادامه داد: با توجه به افزایش بستری های بیمارستانی به نظر می رسد ویروس در حال گسترش است و آذربایجان شرقی در وضعیت هشدار قرار دارد.
صومی گفت: تنها راه مقابله با شیوع کرونا در جامعه، استفاده از ماسک و رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله یک و نیم متری است.
وی خاطرنشان کرد: امکان انتشار ویروس بالا و با توجه به اجتماعات گسترده ای که در حال انجام است، رفته رفته تعداد بیماران  نیز در حال افزایش است بطوری که روزانه ۴۰۰ نفر فرد مثبت در استان شناسایی می شود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز با بیان اینکه روزانه ۵ درصد مبتلایان شناسایی شده در استان را کودکان زیر ۱۵ سال تشکیل می دهند، افزود: در نیمه دوم اردیبهشت و اوایل خرداد تعداد بستری و فوتی ها کاهش پیدا کرد، ولی بعد از آن افزایش یافت.
وی با تاکید بر اینکه امکان ابتلای مکرر به کرونا وجود دارد، اگر چه درصدش کم است، اظهار کرد: با استفاده از ماسک به همراه رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله یک و نیم متری جلوی انتشار ویروس گرفته می شود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: عروسی ها و عزاداری ها به دلیل عدم رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله اجتماعی بیشترین کانون انتشار ویروس هستند.
وی ادامه داد: ما به مردم توصیه می کنیم برای تشییع پیکر عزیرانشان در تعداد محدود حضور یابند، ولی از طرف دیگر با برگزاری مجالس عزا در منزل، کانون انتشار ویروس می شوند، مراسمات عروسی در استان داشتیم که تعداد بسیاری در آن مراسم به کرونا مبتلا شدند.
نسبت به سلامت شهروندان مسئولیت اجتماعی داشته باشیم

به گفته پزشکان استفاده همزمان دو نفر از ماسک بیش از ۹۰ درصد از ابتلا به کرونا محافظت می کند

با وجود اطلاع رسانی در فضاهای رسانه ای و اجرای تمهیدات برای کاهش میزان شیوع بیماری کرونا، خانواده ها می توانند نقش تعیین کننده ای در پیشگیری از ابتلا به این بیماری ایفا کنند.
راه اصلی مبارزه با بیماری کرونا، تقویت حس مسوولیت پذیری آحاد جامعه در زمینه پرهیز از حضور در تجمعات و مکان های شلوغ و ازدحام هایی از جمله مراسم های عروسی و عزا بوده که باید مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس، آحاد مردم برای حفظ سلامتی خود و اطرافیان خود، باید تاحد امکان از حضور در این اماکن خودداری کرده و در صورت نیاز به حضور در آنها از ماسک و دستکش بهداشتی استفاده کرده و فاصله اجتماعی بیش از یک متری را رعایت کنند.
خودداری از حضور در محل های پرازدحام با کاهش تجملات و تشریفات سنتی می تواند راهکاری موثر در برابر سیل و موج بلند و خطرناک شیوع کرونا باشد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا