بیتدبیریهایی که صدای رئیسجمهور را بلند کرد/ چگونه از تولید دارو به واردات رسیدیم
بررسی اظهارات مسؤولان و کارشناسان نشان میدهد عوامل مختلفی در موضوع کمبود دارو دخیل هستند؛ عواملی نظیر احتکار دارو و بیبرنامگی وزارت بهداشت در این معضل.
– گروه سلامت: مسئله دارو در کشور در یک ماه گذشته جدی و جدی تر شده است. این مسئله در شرایطی رخ داده که بیماری آنفلوآنزا در کشور شیوع پیدا کرده و سلامت بیماران را تحت الشعاع قرار داده است. بی برنامگی وزارت بهداشت برای پیگیری وضعیت تولید دارو با توجه به نزدیک شدن به فصل سرما و عدم نظارت بر وضعیت تولید داروها باعث شد تا بیماران برای خرید آنتیبیوتیک ساده چندین ساعت در داروخانههای مختلف سرگردان شوند و این وضعیت در حدی بغرنج شد که رئیس جمهور، در عرض یک هفته دو بار به این موضوع واکنش نشان داده و خواستار رسیدگی به بحران کمبود دارو در کشور و برخورد با عاملان آن را کرده است. هرچند برخی از کارشناسان معتقدند که طرح دارویاری عامل بروز این مشکلات است، طرحی که وزیر بهداشت درباره آن گفته بود «در طرح دارویار هزینهای به بیمار اضافه نمیشود و از قاچاق دارو جلوگیری میشود.»
عیناللهی: من مقصر نیستم!
همچنین وزیر بهداشت مرداد ماه نیز طی اظهاراتی گفته بود «با طرح دارویار تا سه ماه آینده بسیاری کمبودهای دارویی کشور مرتفع می شود.» به این اظهارات و وعدههای وزیر بهداشت نه تنها جامه عمل پوشانده نشد بلکه امروز با گذشت چند ماه از اجرای این طرح با کمبود شدید آنتیبیوتیک مواجه شدیم و از تولید کننده آنتیبیوتیک به سمت واردات رفتیم! حال با وجود این شرایط عیناللهی با شانه خالی کردن از زیر بار طرحی که حامی آن بود در اظهاراتی عجیب اعلام کرده است «اگر طرح دارویار شکست بخورد، من مقصر نیستم، من شکستش ندادم، بلکه سازمانهایی که باید کمک کنند و نکردند آن را شکست دادند.»
پشت پرده بحران دارویی در کشور
کمبود و گرانی داروها باعث شد که بهرام دارایی رئیس سازمان غذا و دارو بعد از یک سال در تاریخ ۳ آبان ماه از ریاست سازمان غذا و دارو استعفا دهد تا به شائبه های نقش خود در شکل گیری بحران دارویی در کشور پایان دهد. اما با وجود این استعفا و ورود مقامات ارشد نظام و واردات دارو مردم همچنان درگیر تامین نسخه های خود هستند. بررسی های به عمل آمده و ورود سایر دستگاه ها همچون مجلس و سازمان بازرسی نشان داد که در پشت پرده بحران دارویی در کشور دلایل دیگری وجود دارد.
کمیاب شدن سرم و آنتیبیوتیکها کار را به جایی رساند که کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی در نامهای از رئیسجمهور برای حل این چالش کمک بخواهد. فصل مشترک انتقادها از عملکرد وزارت بهداشت در این بود که طغیان بیماری آنفلوآنزا در فصل سرد سال اتفاقی کاملا قابل پیشبینی بوده و این ناآمادگی در برابر چنین مساله مشهودی تنها از بیتدبیری عملکرد این وزارتخانه نشات گرفته است. حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت مجلس با انتقاد از نبود عزم و اراده جدی برای رفع مشکل کمبود دارو تأکید کرد در حال حاضر کودکان و افراد مسن در معرض آنفلوآنزا و سرماخوردگی قرار دارند و این بیماریها در حال افزایش است اما با کمبود سرم و آنتیبیوتیک به ویژه برای کودکان در ۳۰ استان کشور روبرو هستیم.
گرانی و کمبود دارو در کشور
بررسی اظهارات مسوولان و کارشناسان نشان میدهد عوامل مختلفی در موضوع کمبود دارو دخیل هستند که یکی از این عوامل احتکار دارو است. وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در جلسه ۴ آبان هیئت دولت درباره کمبود دارو در این باره گفته است: سازمان غذا و دارو آمار نیاز آنتیبیوتیک کشور را اردیبهشتماه به شرکتهای دارویی ارائه کردهاست. مواد اولیه موجود بوده و این شرکتها باید در زمان مناسب تولید میکردند دو شرکت دارویی متاسفانه در ارائه اظهارات تخلف کردهاند. تولیدشان را به بهانه کسب سود بیشتر در شهریورماه کاهش دادهاند در حال حاضر این دو شرکت سه شیفت مشغول کار هستند تا کمبود برخی اقلام دارویی را برطرف کنند.
سجاد اسماعیلی مشاور سابق رئیس سازمان غذا و دارو نیز خبر داده که علاوه بر افزایش مصرف آنتی بیوتیک ها، احتکار و دپوی شرکتهای توزیع دارو و داروخانهها نیز به این مسأله دامن زده است. شاهد مثال این مدعا اینکه بعد از آنکه سازمان غذا و دارو برای واردات آنتیبیوتیکهای خارجی فراخوان داد، مسئول روابط عمومی این سازمان در توئیتی اعلام کرد که داروها احتکار شده بودند و بعد از فراخوان واردات مواد اولیه و محصول نهایی داروها از انباردپو خارج شدند.//فارس