بهرهبرداری از سه طرح آبیاری پایاب سد سبلان استان اردبیل آغاز شد

بهرهبرداری از سه طرح آبیاری پایاب سد سبلان استان اردبیل آغاز شدبه گزارش ایرنا، امروز طرح تامین آب اراضی پایاب سد سبلان در اراضی روستای لمبر به منظور آبیاری ۲۱۰ هکتار از زمین های زراعی و باغات منطقه به بهره برداری رسید.
برای اجرای این طرح علاوه بر احداث ۱۸ باب حوضچه، خطوط شبکه فرعی به طول ۱۸ کیلومتر، ۱۳۶ باب آبگیر داخل مزرعه احداث شده است.
همچنین امروز طرح تامین آب اراضی پایاب سد سبلان در اراضی شهر لاهرود از توابع شهرستان مشکینشهر به منظور آبیاری ۳۰۹ هکتار از باغات منطقه با استفاده از سیستم پمپاژ و ثقلی به بهرهبرداری رسید.
برای اجرای این طرح ۲ دستگاه پمپ قوی نصب شده و خط انتقال طرح نیز به طول ۲.۴ کیلومتر با ۶ باب حوضچه احداث شده است.
همچنین امروز سیفون قرهسو با لوله بزرگ ۲ هزار میلیمتری به طول ۴.۴ کیلومتر که بر روی رودخانه قرهسو و با صرف ۱۴۶ میلیارد ریال به منظور انتقال آب به دشت ارشق و ضلع شمالی رودخانه قرهسو از سد سبلان احداث شده، به بهرهبرداری رسید.
شرکت آب منطقهای استان اردبیل هدف از اجرای این طرح را انتقال آب از کانال اصلی ساحل جنوبی شبکه سد سبلان به کانال اصلی ساحل شمالی سد به منظور تامین آب یک هزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی مستعد بخش ارشق اعلام کرده است.
همزمان با بهره برداری از این سه طرح، عملیات اجرایی تکمیل قسمت اول طرح شبکه آبیاری سد سبلان با مشارکت و سرمایه گذاری ۶۰۰ میلیارد ریالی بانک توسعه تعاون برای آبیاری سه هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی پایاب سد سبلان مشکینشهر آغاز شد.
تاکید بر اجرای مرحله دوم طرح آبیاری پایاب سد سبلان
استاندار اردبیل در این آیین با تاکید بر ضرورت اجرای فاز دوم طرح آبیاری اراضی پایاب سد سبلان گفت: اجرای طرح آبیاری در ۲ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی باقیمانده پایاب این سد در اولویت کاری مسئولان استان قرار دارد.
اکبر بهنامجو با اشاره به افزایش پنج تا هفت برابری درآمد کشاورزان منطقه با اجرای طرحهای آبیاری مزارع بیان کرد: تلاش میشود که پروژههای پایاب سدهای استان در سریعترین زمان ممکن اجرا شده و به بهرهبرداری برسد.
وی اضافه کرد: برای اجرای طرحهای زیربنایی شهرستان مشکینشهر، هر ۴۵ روز یک جلسه با اولویت پیگیری طرحهای آبرسانی و آبیاری شهرستان با حضور مدیران استانی و محلی در شهرستان برگزار شده و پیشرفت کار پیگیری خواهد شد.
استاندار اردبیل همچنین خواستار تعیین تکلیف سدهای معیشتی در شهرستان مشکینشهر شد و با تاکید بر تلاش مضاعف جهاد کشاورزی استان برای گزارش دهی اجرای این طرحها تا ۹۰ روز آینده گفت: تا سال آینده همه سدهای کوچک و معیشتی استان باید تعیین تکلیف شده و به بهرهبرداری برسد.
طرحهای آبیاری مقدمه رونق و جهش تولید در مشکینشهر
فرماندار شهرستان مشکینشهر نیز در آیین بهرهبرداری از این طرحها، اجرای پروژههای آبیاری را مقدمه رونق و جهش تولید در منطقه عنوان کرد و گفت: با بهرهبرداری از طرحهای آبیاری اراضی مستعد کشاورزی شهرستان مشکینشهر، راندمان تولید محصول کشاورزی در منطقه افزایش یافته و هدف متعالی رونق و جهش تولید و اقتصاد منطقه محقق خواهد شد.
اکبر صمدی با اشاره به تاخیر ۱۵ ساله در اجرای شبکه آبیاری اراضی پایاب سد سبلان، اجرای طرح آبیاری در سه هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی منطقه را موجب جهش تولید ارزیابی کرد و افزود: اجرای طرح آبیاری در ۲ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی باقی مانده واقع در بخش مطالعه شده پایاب سد سبلان نیز ضروری است.
وی رونق صنایع تبدیلی بخش کشاورزی و کاهش نرخ بیکاری را از پیامدهای مثبت سرمایهگذاری دولت در طرحهای آبیاری شهرستان مشکینشهر عنوان کرد.
فرماندار شهرستان مشکینشهر همچنین خواستار آبرسانی به روستاها و ناحیه صنعتی بخش ارشق از محل اجرای بخش تکمیلی پایاب سد سبلان شد و گفت: آبرسانی به مشکینشهر از محل سد احمدبیگلو نیز باید در اولویت قرار گیرد.
نیاز ۲ هزار میلیارد ریالی برای تکمیل فاز نخست طرح آبیاری پایاب سد سبلان
نماینده مجری طرح پایاب سد سبلان مشکینشهر نیز در این آیین با اشاره به مطالعه برای اجرای طرح آبیاری در ۶ هزار هکتار از اراضی پایاب سد سبلان گفت: اجرای خط انتقال آب در اراضی پایاب این سد از سال ۸۳ آغاز شده و در سال ۸۵ حدود ۲۱ کیلومتر از کانالهای اصلی طرح به اجرا درآمد.
معتمدی ادامه داد: در سال ۸۷ شبکههای نیمهاصلی و فرعی طرح نیز به منظور آبیاری سه هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی منطقه آغاز شده و تاکنون همه شبکه فرعی و نیمی از شبکه نیمهاصلی این طرح به اجرا در آمده است.
وی بیان کرد: با تکمیل شبکه نیمهاصلی و ایستگاه پمپاژ، ۵۳ درصد از طرح آبیاری پایاب ۶ هزار هکتاری سد سبلان به سامانه نوین آبیاری مجهز میشود.
نماینده مجری طرح پایاب سد سبلان مشکینشهر همچنین با اشاره به نیاز ۲ هزار میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل فاز نخست طرح آبیاری پایاب سد سبلان گفت: با تامین این میزان اعتبار، همه سه هزار و ۲۰۰ هکتار فاز نخست طرح آبیاری اراضی پایاب این سد زیر پوشش سامانههای آبیاری نوین قرار میگیرد.
هزینه در حوزه آب، سرمایهگذاری ماندگار است
نماینده مردم مشکینشهر در مجلس شورای اسلامی نیز در این آیین با انتقاد از تاخیر در اجرای طرح آبیاری پایاب سد سبلان گفت: تاخیر ۱۶ ساله در اجرای این طرح لطمات زیادی در استفاده از منابع آب و خاک به مردم منطقه وارد کرده و خیلی از اهالی به مناطق دیگر استان و کشور مهاجرت کردهاند.
محمود عباسزاده مشکینی افزود: دشت ارشق که در کنار منابع آبی واقع شده، غنیترین خاک را داشته و میزان حفظ و ماندگاری رطوبت بالایی دارد ولی تنها ۲ درصد آن تحت پوشش آبیاری قرار دارد.
وی هزینه در حوزه آب را سرمایهگذاری ماندگار و ضروریتر از سرمایهگذاری در هر بخش دیگر دانست و تاکید کرد: در حوزه کشاورزی منطقه تنها با ۲۰۰ میلیون ریال سرمایهگذاری میتوان یک شغل پایدار ایجاد کرد در حالی که ایجاد شغل در سایر بخشها، حداقل ۱۰ برابر این مبلغ سرمایهگذاری نیاز دارد.
عباسزاده مشکینی، خواستار آبرسانی به روستای ۲ هزار نفری نُقدی مشکینشهر شد و به خاطر تاخیر در اجرای پروژه آبیاری و آبرسانی در حوزه شهرستان مشکینشهر از طرف همه مسئولان از مردم عذرخواهی کرد.
نماینده مردم مشکینشهر در مجلس یازدهم در ادامه، بیش از ۹۰ درصد مراجعات مردم مشکینشهر به منتخب خود در مجلس را مربوط به درخواست شغل و رفع بیکاری ذکر کرد و خواستار توجه به طرحهای پایهای از جمله پروژههای منابع آب در افزایش میزان اشتغال شد.