ایران همه تخممرغهایش را در سبد مذاکرات نگذاشته است
قرار است امروز (پنجشنبه) دور جدید مذاکرات رفع تحریمها بعد از حدود پنج ماه وقفهای که از ۲۰ اسفند ماه سال گذشته در این مذاکرات رخ داد، در وین برگزار شود. به همین منظور هیأتهای مذاکره کننده ایران و ۱+۴ و از جمله آمریکا در وین حضور دارند و هیأت مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران هم به ریاست علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران صبح امروز (پنجشنبه) وارد وین شد. در این مدت تبادل پیامها بین ایران و آمریکا به واسطه انریکه مورا هماهنگ کننده گفتوگوها و جوزپ بورل مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و برخی وزرای خارجه اروپا و منطقه در جریان بود. دو بار هم انریکه مورا به تهران آمد و یک بار هم بورل برای نخستین بار در دولت سیزدهم به تهران سفر کرد.
البته در این میان و در پی سفری که جوزپ بورل مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران در اوایل تیر ماه داشت، توافقی صورت گرفت که مذاکرات از سر گرفته شود و در نهایت هفتم و هشتم تیر ماه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با واسطه انریکه مورا هماهنگ کننده گفتوگوها و معاون بورل در دوحه برگزار شد. مذاکراتی که ایران آن را مثبت خواند، ولی آمریکا مدعی شد که پیشرفتی حاصل نشده و ادعا کرد که ایران درخواستهای فرابرجامی مطرح کرده که این ادعا از سوی حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه رد شد و وی ۱۵ تیرماه در نشست خبری مشترک با همتای قطری در تهران گفت: برخلاف برخی ادعاهای رسانهای طرف آمریکا، ما هیچگونه مطالبه زیاده خواهانه و هیچگونه مطالبه فرابرجامی مورد ادعای آمریکا را نداریم. مطالبات ما کاملا در چارچوب توافق سال ۲۰۱۵ است…در گفتوگوهای اخیر در دوحه یک موضوع اساسی که بر آن تمرکز کردیم، بحث تضمین موثر از سوی آمریکا در حوزه هر آن چیزی است که بخواهد نفع کامل اقتصادی ایران از برجام را تحت تاثیر قرار دهد. پس مطالبه و خواسته ما زیاده خواهانه نیست. در مسیر اخذ تضمینها، آمریکا باید متعهد باشد که جمهوری اسلامی ایران از مزایای کامل توافق سال ۲۰۱۵ برخوردار خواهد بود. این چیزی است که تاکنون طرف آمریکایی نتوانسته ما را نسبت به تحقق آن مطمئن کند. بار دیگر تأکید میکنم ما حسن نیت داریم، اهل مذاکره منطقی هستیم و در این مسیر جدی هستیم. (اینجا بخوانید)
در نهایت چهارم مرداد ماه بود که جوزپ بورل مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یادداشتی در فایننشال تایمز از پیشنهادی جدید خبر داد و نوشت: «بعد از ۱۵ ماه مذاکرات فشرده و سازنده در وین و تعاملات بیشمار با طرفهای برجام و آمریکا من به این جمعبندی رسیدهام که فضای برای مصالحههای مهم اضافی به پایان رسیده است. من اکنون روی میز متنی گذاشتهام که در آن، رفع تحریمها و گامهای هستهای برای احیای برجام به تفصیل شرح داده شده است.این متن، بهترین توافقی است که من به عنوان تسهیلکننده مذاکرات آن را ممکن میبینم. توافق بینقصی نیست اما در آن به همه عناصر ضروری پرداخته شده و در بردارنده مصالحههای سخت حاصلشده توسط همه طرفها است.»
در هفته جاری هم یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از احتمال برگزاری مذاکرات در وین در آینده نزدیک خبر داد و پس از آن بود که ناصر کنعانی سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست روز دوشنبه دهم مرداد ماه با خبرنگاران گفت که احتمالا مذاکرات بزودی برگزار خواهد شد.